blog placeholder

Voor veel mensen is een goede nachtrust heel vanzelfsprekend, maar wanneer je nachten maakt van maar 3-4 uur slaap kan dit natuurlijk veel problemen geven.
Hier worden een aantal oorzaken aangegeven hoe dit komt en hoe het (hopelijk) simpel opgelost kan worden.

Oorzaken
Doordat je overdag op je werk het één en ander meemaakt, kun je daar ’s nachts echt van wakker liggen. Zelfs van de kleinste dingen.
Je kunt wakker liggen over bepaalde dingen die niet goed lopen, bijvoorbeeld: hou ik m’n werk wel? Zou het nog wel goed gaan met m’n moeder? Zit ze er nog steeds mee dat ik dat en dat tegen haar heb gezegd? Een ruzie, of onenigheid tussen twee mensen die je na staan. Wat ook mogelijk is, is dat je partner snurkt en daardoor niet meer kan slapen.
Het zijn allemaal dingen die je ’s nachts pesten terwijl je eigenlijk gewoon je nachtrust moet hebben.
Je kunt ook om helemaal niks wakker liggen, heel raar, maar soms kun je de slaap gewoonweg niet vatten en ligt om niks een hele nacht wakker. Misschien heb je totaal genomen maar drie uurtjes geslapen. En dat kan in het slechte geval al veel zijn. Het lijkt een hele prestatie te worden om minimaal 6 uurtjes te slapen. Dat is het minste wat je vraagt.

Gevolg
Door al dit gepieker slaap je ’s nachts niet goed en loop je het gevaar dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.
Omdat je ’s nachts niet tot heel weinig slaapt, heb je er overdag last van. In het begin gaat het nog wel, maar op den duur wordt het steeds zwaarder en kun je dingen niet meer in een goed perspectief zien. Je maakt ruzie met je partner om niks, ziet de dingen zwaar somber in, je krijgt visioenen, voelt je als een ‘zombie’ en je kunt zelfs depressief worden.
Slapeloosheid kan zelfs jaren duren na een trauma of te lang in een situatie blijven ‘hangen’ waardoor het nog moeilijk is om een normale nachtrust te krijgen.

Tussenoplossing
Wanneer je ’s nachts wakker bent, of wakker bent geworden en het gevoel hebt niet te kunnen slapen, moet je niet blijven woelen, want daardoor ga je alleen maar nog meer piekeren. Bovendien hou je je partner daar ook wakker mee en twee ‘zombies’ kun je al helemaal niet gebruiken.
Je kunt het beste gewoon eruit gaan en het even heel gezellig maken voor jezelf in de huiskamer. Maak lekker, als je dat lust, een beker warme melk, of kamillethee, zet de tv aan. ’s Nachts heb je leuke herhalingen van de avondprogramma’s daarvoor die je vast nog niet gezien heb. Met een deken om je heen, kijk je ongeveer 30-45 minuten hiernaar, je verzet daardoor je zinnen en als je weer lekker moe bent geworden, kruip je weer dankbaar je warme bedje in.
Dit kun je beter doen, dan continu naar de klok kijken en denken: Oo, nou heb ik nog maar 4 uur om te slapen en met het aftellen verdergaan. “Ik wil slapen, ik wil slapen, ik wil slapen!” Zo wordt het alleen maar erger.
Je bent er wel een uurtje uit geweest, maar valt daarna wel (in het gunstige geval) in slaap. En heb je toch weer 3 uur slaap te pakken.
Je kunt ook eventuele problemen van je opschrijven, of als je ’s nachts een oplossing hebt bedacht, kun je die ook meteen wegschrijven. Dit kan je geruststellen voor het moment en de slaap hervatten.
Je kunt natuurlijk aan de dokter vragen om slaappillen, maar het gevaar is dat je daaraan verslaafd raakt en dat wil je ook niet. Bovendien heb je daarvan ook de kans dat je overdag suf bent.
Dit is eigenlijk geen oplossing, want je wilt het op een meest natuurlijke manier opgelost hebben.

Gouden Tips
Oordopjes zijn een fantastisch middel om in slaap te komen. Veel mensen vinden het niet fijn omdat ze dan hun ‘eigen geluiden’ horen, maar dit kun je ook gunstig zien: ‘duik erin’ luister naar je eigen geluiden en je komt in een soort van innerlijke rust en je sluit je helemaal af van de buitenwereld.
Als je kleine kinderen hebt en bang bent dat je die niet hoort, heb je altijd nog de babyfoon en dat hoor je heus nog wel. En anders wordt je partner daar dan wel wakker van.
Het kan zijn dat in deze periode je partner snurkt en je daardoor al helemaal niet kan slapen.
Wees nu wel reëel en eerlijk bij jezelf: geef hem/haar niet de schuld, want hij/zij heeft eerder ook gesnurkt en je hebt niet altijd een slaapprobleem gehad, maar nu houdt dit uit je slaap. Oordopjes dempen het geluid bijna helemaal.
Kun je in deze periode ook al niet slapen omdat het rumoerig is op straat of je buren geven een feestje? (Je bent immers overal gevoelig voor, zelfs vrolijk zingende vogels in de vroege ochtend houdt je uit je slaap) Laat ze lekker feesten en lol maken: gebruik de oordopjes en niemand belast je meer met hard gepraat of gelach of luide muziek en je valt heerlijk in slaap. Wees niet bang dat je je verslaapt, want daar hebben we de wekker voor.
Door het gebruik van de oordopjes lijkt het zelfs wel of je dan ook niet meer piekert, want je hoort je ‘eigen geluiden’, je concentreert je daarop en dat kan heel rustgevend zijn waardoor je soezerig wordt en tevreden in slaap valt.

Maar mocht je partner in dit geval toch echt te hard snurken dat zelfs oordopjes niet genoeg zijn, kun je ook nog op de bank slapen. Wat je kunt doen is alvast wat beddegoed klaarleggen, een onderlaken en een opgemaakt dekbed, je maakt even in een raptempo de bank op, of wat nog fijner (en wat frisser) is, het logeerbed als je de ruimte hebt. Het is wel even een drempel waar je overheen moet, want in je huwelijk slaap je toch bij elkaar? Maar, goede nachtrust is verschrikkelijk belangrijk voor alles en als je een partner hebt met een beetje gezond verstand, dan begrijpt die dat vast wel. Je kunt het er van te voren over hebben. Maar het moet niet zo zijn dat je een hele nacht wakker ligt van het gesnurk. Dat is ook voor niemand leuk.

Wanneer je wakker ligt en je partner snurkt niet eens, kun je de oordopjes gebruiken. Je hebt kans dat je zomaar in slaap valt.
Mocht dit niet lukken kun je het alsnog in een andere kamer proberen. Op een ander bed/bank. Misschien heb je een (logeer)kamer over met een slaapbank, deze kun je alvast klaarmaken, of alsnog ’s nachts even opmaken. Wat belangrijk is, is dan om in een andere omgeving in het huis proberen te slapen. Doordat je dan andere dingen ziet in dat vertrek, ga je daar op letten en vergeet je het piekeren. In één keer heb je andere onnozele gedachtengangen, zoals: “Nou, dat tafeltje staat daar ook voor geen meter.”
Of: “Wat is dat schilderij eigenlijk lelijk, zeg.”
Onbewust gooi je het gepieker totaal overboord en je bent in no-time in dromenland.
En omdat je deze periode weinig naast je partner ligt, heeft absoluut niks te maken met het hebben van een goed of slecht huwelijk. Integendeel: goede nachtrust is uiteindelijk ook goed voor het huwelijk.
Je moet ook maar bedenken dat het een tijdelijke oplossing is, totdat je weer je normale nachtritme opgepakt hebt.

Wanneer je een periode weer goede nachtrust hebt gehad, is alles weer veel zonniger en kun je de hele wereld weer aan.