blog placeholder

Is er een verschil om te geloven in een God, of geloven in jezelf? Dat is de vraag die hier gesteld wordt. Een heel aparte vraag, die velen van jullie zal doen nadenken.

Geloven in jezelf of in een God, is er een verschil?

Ja en nee, luid dit antwoord. Het antwoord op deze vraag moet dan met nog een vraag worden beantwoord die luid: Eren of vereren?

Iemand of iets eren, is een gegeven dat naast jouw zelf kan bestaan. Vereren betekend eigenlijk dat jij je eigen kracht weggeeft. Want iets of iemand die je vereert zal je klakkeloos volgen, zonder er bij na te denken of het gene wat er gezegd wordt wel juist is.

Eren kun je dus eigenlijk los zien van een persoon. Het zijn dan eigenlijk dingen van iemand die je eert. Maar zelden zat dit dus de hele persoon zijn. En als men daarover nadenkt is dit logisch, want niemand kan algeheel een pad volgen die jijzelf zou willen volgen tot op de letter toe beschreven. Echter met de bijbel is dit dus een heel ander feit. Mensen proberen tot op de letter toe juist wel te volgen welk pad er beschreven wordt. Dit is dus duidelijk een verering, en heeft dan niets meer te maken met eren.

Op het moment dat je besluit te gaan vereren, zul je dingen tegen gaan komen waarvan je niet begrijpt waarom je ze zou moeten doen, maar zul je ze gaan doen omdat het beschreven staat. Het heeft op dat moment dus niets meer te maken met geloven in jezelf. Want jijzelf zou deze stappen niet ondernemen, maar je bent de volger.

De leider en de volger. De volger vertrouwt erop dat de leider hem brengt waar de volger denkt te willen zijn. Hij zoekt niet zelf, hij volgt alleen maar. Wie dus in god gelooft, en vertrouwt, zal dus de volger zijn, als men niet meer zelf nadenkt.

Er bestaan zoveel geloven in deze wereld, omdat er af en toe iemand op staat, die zelf nadenkt. Ze vinden dan dat het geschreven woord op die manier niet gevolgd kan worden, of er een misverstand is bij de interpretatie van het geschreven woord. Dan staat de leider in hen op, en creeren een nieuw geloof. Uiteraard zullen velen hem weer volgen, indien ze vinden dat wat hij zegt beter past bij hun eigen denkwijze.

Zo ontstaan er dus door de jaren heen verschillende interpretaties van hetzelfde geschreven woord. Dus is het dus wel degelijk mogelijk om te eren. Want eren is stukjes van iets of iemand , en niet het gehele totaalbeeld wat geschetst wordt. Ook al zijn er talloze volgelingen die dan weer klakkeloos zullen aannemen dat dit nieuwe geschreven woord het gene is wat zij moeten volgen, en dit heet dan weer vereren.

Geloven in jezelf, of in een God, kan dus hetzelfde zijn, maar dit kan alleen plaats vinden indien alles wat beschreven is begrepen wordt en in rechte lijn staat met wat jijzelf hebt uitgedacht.

Sylvia