blog placeholder

Tijden veranderen. Vroeger moesten kinderen vooral hun ouders gehoorzamen. De ouders wisten wat goed voor hun kind was. Ze moesten hun bord leeg eten op tijden die ouders bepaalden. Ze mochten geen ruzie maken en niet voor hun beurt praten. Fysieke straf was heel normaal. De meeste ouders van nu zijn op deze manier opgevoed. En die ouders komen er nu achter dat dat toch niet de beste manier is om kinderen groot te brengen. Ze hebben niet geleerd naar hun lichaam te luisteren. Als je altijd je bord leeg moet eten leer je signalen van je lichaam te negeren, met als gevolg dat veel mensen teveel eten.

Maar wat moet je doen als je kind niet goed eet en niets lust?

 

Proeven

Eigenlijk moeten jonge kinderen nog leren eten. Veel smaken zijn vreemd en het duurt even voordat een kind iets lekker gaat vinden. Proeven is daarom heel belangrijk. Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat belonen veel beter werkt dan straffen. Bij straffen krijgt het kind een negatief gevoel bij het ritueel van het eten, waardoor het steeds moeilijker is om een kind te motiveren om te eten. Probeer daarom het kind te laten proeven door het te belonen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan een vel met een groot aantal hokjes maken en het kind een sticker geven elke keer als het zijn eten proeft. Of je kan als het kind zijn bord helemaal leegeet een ijsje of een lekker toetje als beloning geven.

 

Smaken verschillen

Iedereen is anders en heeft andere voedingsmiddelen nodig. Wat voor de een goed is, is voor de ander niet goed. Melk is niet goed voor elk. Stimuleer kinderen naar hun lichaam te luisteren. Wanneer zitten ze vol? Wat vinden ze wel lekker? Probeer regelmatig gerechten te maken die ze wel lekker vinden. Experimenteer met andere gerechten zoals hartige taarten, pasta’s, rijstgerechten, Hollandse kost. Op een andere manier klaar gemaakt kan een groente ineens heel anders en veel beter smaken.

 

Allergieën

Houdt in je achterhoofd dat een kind ook allergisch kan zijn voor een bepaald voedingsmiddel. En zoals gezegd smaken verschillen. Heeft een kind een voedingsmiddel herhaaldelijk geproefd en hij lust het nog steeds niet, laat het dan 1 of 2 dingen uitkiezen die hij niet hoeft te eten. Vermoed je dat er een allergie in het spel is bijvoorbeeld als een kind klaagt dat het voedsel in zijn mond prikt of veel last heeft van buikpijn, dan kan je dat laten testen door de huisarts.

 

Kruiden

Experimenteer met kruiden, maar maak het niet te pittig. Eet je zelf graag chilipepers, serveer ze dan apart, zodat iedereen zelf kan bepalen hoe heet het gerecht wordt.

 

Snoep

Beperk de hoeveelheid snoep. Zeker in het uur voor het avondeten geen snoep, maar ook geen boterham meer geven. Als je buik al vol zit, heb je natuurlijk helemaal geen zin in avondeten.

 

Vaste tijden

Probeer op vaste tijden te eten. Of dit vroeg is of later, maakt niet zoveel uit. Het helpt kinderen een vast ritme te ontwikkelen.