blog placeholder

Als uw baby in vergelijking met andere peuters wat laat begint te lopen kunt u enkele zaken doen om het lopen te stimuleren. U moet zich realisren dat kinderen verschillen en niet proberen om uw kind te haasten, maar er zijn enkele tips die vroeger gebruikt werden.

De eerste stapjes, waar blijven die ? Als je na negen maanden eindelijk je baby in je armen sluit is er geen heerlijker gevoel. De 9 maanden zwangerschap, zijn het ineens helemaal waard en zelfs je bevalling hoe zwaar die ook was wordt gauw vergeten. Na de eerste 2 weekjes goed kennis gemaakt te hebben met elkaar voelen mamma en baby zich weer lekker in hun vel en hebben ze alweer een vaste routine. Het groeien gaat in deze periode nogal snel en elke dag merk je iets nieuws; de eerste lach, het eerste gekke gezicht, de eerste keer dat je de huil van je baby kan beoordelen (dwingt je baby, wilt je baby getild worde, heeft hij honger of is hij geschrokken) of de eerste keer dat je baby iets grijpt. Je baby groeit en dat doet goed.

 

Voor elke baby is de volgorde van groeien en de snelheid waarmee ze groeien anders, sommige baby’s krijgen al in de negende maand hun tandjes, anderen pas rond het eerste levensjaar. Sommige baby’s kruipen al gauw en anderen slaan deze stap over en proberen direct te lopen. Weer anderen willen maar gewoon niet starten met lopen.

 

Wat als je nu een “luie” baby heb?

 

Stel nou dat jij één van de moeders bent met zo’n “luie” baby die maar niet wilt lopen, wat doe je? Soms lijkt het gek, de baby van je vriendin liep al met 9 maanden en de jouwe is nu al een jaar maar loopt nog niet. Het lijkt misschien gek maar kinderen verschillen. Sommige kinderen genieten extra van het optillen; je zult zien dat die kinderen vaker wat langer willen kruipen en armpjes uitstrekken om getild te worden. Die denken vast “Waarom lopen als ik lekker knus getild kan worden?”. Soms kan het zelf dat deze kinderen stiekem al lopen, maar dat ze dat niet doen als jij erbij bent. Je moet maar eens kijken wat je baby doet als die denkt dat jij niet kijkt, het kan je verbazen.

 

Sommige mensen hebben huismiddelen om het lopen bij baby’s te stimuleren. Als je het lopen wilt opwekken zijn er een paar methoden die ouderen uit Suriname vaker aanraden; hieronder staan een paar tips. De tips zijn alleen voor baby’s die al zelfstandig staan. Eerder is het onverstandig de baby te forceren, je kan de groei van de benen namelijk negatief beïnvloeden.:

 

Oefen met de baby en laat die naar je toekomen à laat je baby staan en ga een stapje of 2 van hem/ haar vandaan staan nog net buiten zijn/ haar handbereik. Kijk je baby aan en roep hem/ haar om naar je toe te komen. Geef gulle complimentjes als je baby een stapje of een poging tot stappen doet. “goed zo” en knuffels stimuleren heel erg. Laat het kindje lopen in nat gras – volgens de verhalen van vroeger helpt het als jouw baby in de ochtend in gras laat lopen dat nog nat is van de dauw. Houdt rekening met de temperatuur buiten als u dit probeert. Kriebel uw baby onder de voeten met een bezem – ook dit is een oud truckje, volgens de verhalen helpt het als je jouw baby met een handbezem onder de voeten kriebelt. Blijf wel altijd rekening ermee houden dat als je baby eenmaal loopt hij veel vaker zelfs op verkenning zal uitgaan en minder vaan bij jouw zal komen. Het kan gebeuren dat jij achter hem/ haar aan zal moeten rennen voor aandacht omdat hij/zij nou net iets moois en glimmend heeft gezien aan de andere kant van de kamer.