Ok, het is zover: het is uit en dat is nog zijn eigen schuld ook. Je denkt dat het grootste leed geleden is, nu je de knoop hebt doorgehakt. Maar nee: nu begint het pas. Zijn schuldgevoel knaagt, hij accepteert niet aan de kant te zijn gezet, en alleen jij kunt dat verhelpen.
Dat jij hem niet meer wilt spreken, daar heeft hij geen boodschap aan. Hij blijft bellen, schrijven en sms-en, of je nu reageert of niet. Soms meer dan een jaar.
Stalken; wat is het?
Stalken is hinderlijk contact zoeken en iemand volgen over een langere periode. Ongeveer 15 procent van alle Nederlanders heeft ervaring met stalking. De slachtoffers zijn meestal vrouw. Er zijn vier categorieën stalkers. De eerste bestaat uit psychoten; dit zijn de gevaarlijkste. Zij gebruiken geweld om hun slachtoffer in hun macht te krijgen. Dan zijn er mensen die aan een obsessie lijden. Zij zijn veelal verliefd op een beroemdheid en denken dat diegene ook echt een relatie met hen wil. Deze vorm bestaat in een gevaarlijke en een lichtere variant.
Dan de categorie van dit artikel: de bittere ex-partner die het einde van de relatie niet kan verkroppen. De daders zijn hier meestal mannen. Daarbij was er in de relatie vaak ook al sprake van lichamelijk of geestelijk geweld. Deze vorm van stalking kan gevaarlijk zijn.
Wat moet je doen?
Aangifte doen! Bewijs verzamelen en je punt duidelijk maken, schriftelijk.
Een goed stappenplan voor de omgang met een stalker vind je op www.huiselijkgeweld.nl.
Spreek zijn omgeving aan
Stalkers beseffen vaak niet dat zij stalken, of willen dit niet weten. Als slachtoffer ben je doorgaans niet de juiste persoon om dit duidelijk te maken. Al informeer je de politie en verander je je telefoonnummer: een ex-partner met een psychisch probleem zal dit lange tijd zien als aanstellerij van jouw kant.
Een effectief gebleken tip: schakel iemand in zijn directe omgeving in, die invloed op hem heeft. Vraag diegene het gesprek aan te gaan. Het gaat daarbij niet om gelijk of ongelijk, maar om het doel: hij moet geen contact meer zoeken.
Stalker krijgt niet graag een getuige!
Het feit dat iemand die belangrijk is voor de stalker op de hoogte is en meekijkt, is absoluut een motief om te stoppen. Immers; zijn gedrag is niet langer ongezien: zijn omgeving weet er nu van. Hun reactie helpt hem voelen, dat het misschien toch niet zo oké is wat hij doet.
Hulp
En het allerbelangrijkste: doe nooit concessies aan je stalker!
Dat hoef je niet; stalken is gewoon verboden. Daar hoef je niet over te onderhandelen. Hulp vind je bij Buro Slachtofferhulp. Daarnaast zijn er verschillende hulpgroepen tegen stalking te vinden op internet.