Wanneer u op Google de term ‘Mirena Spiraal’ intikt, wordt u veelal bang gemaakt door afschrikwekkende verhalen van vrouwen met kinderen die na lang wikken en wegen toch besloten hebben het Mirena spiraal te laten plaatsen. Naast de veelal negatieve reacties was er ook een enkeling die zeer positief was over de spiraal en nooit meer anders zou willen. Wat ik echter nergens kon vinden was hoe jonge, kindloze vrouwen het inbrengen van een Spiraal ervaren, welke bijwerkingen er optreden en wat de gevoelstoestand na de ingreep was. Uiteindelijk heb ik de stoute schoenen aangetrokken, bij de huisarts aan de bel getrokken en een Mirena spiraal laten plaatsen.
Even een beetje korte informatie: de Mirena is een uiterst populair anticinceptiemiddel. Het spiraal wordt geplaatst in de baarmoeder, waar het er voor zorgt dat er geen eitjes bevrucht kunnen worden. Een zeer prettige bijwerking van de Mirena is dat, in tegenstelling tot het koperspiraal, het de ongesteldheid flink vermindert en de pijn en duur laat afnemen. In veel van de gevallen blijft de ongesteldheid helemaal weg. Verder helpt het bij overgangsklachten.
De Mirena bevat een hormoon, Levonorgestrel, dat ongeveer dezelfde werking heeft als progesteron. Het zorgt ervoor dat het slijmvlies in een rustfase komt waardoor het moeilijker doordringbaar is voor zaadcellen en zorgt dat het eitje niet kan nestelen.Voor meer informatie hierover kunt u terecht op:http://www.mirena.nl/hoe-werkt-mirena
Het spiraal wordt aangebracht via de baarmoedermond. Bij vrouwen met kinderen is de baarmoedermond als minder strak dan bij vrouwen zonder kinderen en jonge vrouwen en is het inbrengen van de spiraal ook vaak minder pijnlijk. Na het inbrengen van de spiraal kan er nog enkele weken sprake zijn van bloedverlies en lichte buikkramp.
De procedure
Kort geleden heb ik zelf een Mirena in laten brengen bij de gyneacoloog. De prijs van het spiraal is 139,72 maar bij mij werd deze vergoed door de zorgverzekeraar. Het inbrengen is een zeer korte, onaangename procedure. Allereerst wordt er een echo gemaakt, zolang u al uw spieren ontspant hoeft dit geen aangenaam gevoel te bezorgen. Hierna wordt de zogehete eendebek ingeplaatst. Met een tangetje wordt te baarmoedermond vastgepakt, dit is het naarste gevoel. Met een ijzeren staafje meten ze de diepte van de baarmoeder waarna het spiraal wordt geplaatst. Deze laatste drie stappen gaan gepaard met hevige krampen. De hele procedure duurt hoogstens 10 minuten, mits je de behandeling uit laat voeren door een specialist.
Vooralsnog ben ik erg enthousiast en ik raad het ook de jongere of kindloze vrouw aan. Je hebt nog ruim een dag last van krampen, je lichaam moet nog wennen aan het vreemde voorwerp. Ik probeer het te zien als een dag pijnlijden voor 5 jaar sterk verminderde symptomen van menstruatie. Misschien blijft het uiteindelijk wel helemaal weg! Als je geinteresseerd ben in een Mirena spiraal maak dan een afspraak bij je huisarts en vraag naar de mogelijkheden.