blog placeholder

Partners in een huwelijk hebben een onderhoudsverplichting jegens elkaar. Dat houdt in dat iedere partner ervoor moet zorgen dat de andere partner in zijn levensonderhoud kan voorzien. Zo moet worden betaald voor kleding, onderdak en voedsel. Deze onderhoudsverplichting blijft bestaan na een echtscheiding. Om die reden moet er partneralimentatie betaald worden.

De hoogte van de partner alimentatie.

De echtgenoot met het meeste inkomen is alimentatieplichtig. De hoogte van de partner alimentatie kan in goed overleg worden afgesproken maar als de partijen er niet uitkomen dan kan de rechter de partner alimentatie vaststellen. In de echtscheidingsprocedure wordt de hoogte van de partner alimentatie berekend. De berekening hangt af van de behoefte van de minder verdienende partner en van de draagkracht van de meerverdienende partner. Iemand die een leven lang een luxe leven heeft geleid zal een hogere inkomensbehoefte hebben dan iemand die, samen met zijn/haar partner op minimumloon heeft geleefd. De draagkracht is afhankelijk van het inkomen van de meestverdienende partner. Let wel, het vermogen van de partners is niet van belang om de draagkracht te kunnen bepalen, alleen het inkomen.

De alimentatie kan tussentijds worden gewijzigd als er sprake is van een verandering van omstandigheden, bijvoorbeeld omdat de meestverdienende partner ontslagen wordt.

 

De duur van de partner alimentatie

Sinds 1994 is de duur van de partneralimentatie afhankelijk van de duur van het huwelijk. Als het huwelijk korter dan 5 jaar geduurd heeft en er geen kinderen uit het huwelijk komen is de duur van de partner alimentatie gelijk aan de duur van het huwelijk.

Als het huwelijk langer dan 5 jaar geduurd heeft, of als er kinderen uit het huwelijk zijn voortgekomen duurt de alimentatie standaard 12 jaar.

Een rechter kan de alimentatieduur verlengen en verkorten als hij daar rede toe ziet. In de meeste gevallen is de alimentatieduur gelijk aan de hier bovengenoemde perioden.

Het is overigens ook mogelijk om de alimentatieplicht in een keer met een lump sum bedrag af te kopen.

 

Wat als de ander weigert partner alimentatie te betalen?

Als een partner niet voldoet aan zijn alimentatieplicht kan de andere partner door een deurwaarder beslag laten leggen op de bezittingen van de eerste partner, bijvoorbeeld het huis. Het is daarnaast zelfs mogelijk om de ander door het Openbaar Ministerie te laten gijzelen. Gijzelen wil zeggen dat de partner in een huis van bewaring wordt opgesloten tot dat hij de partneralimentatie betaalt. Gijzeling kan maximaal 1 jaar duren.