Voordat de vereniging Borstvoeding Natuurlijk, het Voedingscentrum, vereniging LLL, allerlei lactatiedeskundigen, consultatiebureau’s, huisartsen, elke fanatieke voorvecht(st)er van Borstvoeding en vele anderen over mij heen gaan vallen, eerst even een kleine introductie. Voor wie al besloten heeft flesvoeding te gaan geven; doe jezelf een plezier en sla de komende alinea even over en lees daarna vooral verder over de voordelen van flesvoeding.
Van nature geven moeders hun kinderen borstvoeding. Zodra de moeder zwanger is beginnen de hormonen hun werk te doen en worden de borsten klaargemaakt voor het voeden van het toekomstige kindje of de kindjes. Na de bevalling zal de baby meteen op zoek gaan naar de tepel, als het goed gaat, zijn voedingsbron voor minstens de komende 6 maanden. Het is dus erg natuurlijk om het kind borstvoeding te geven. In borstvoeding zitten allerlei goede afweerstoffen die de baby op die manier krijgt overgedragen van de moeder. Dit zorgt voor een stevig immuunsysteem. Mocht je nog meer voordelen willen weten van borstvoeding, kijk dan eens op de sites van één van de in de vorige alinea genoemde organisaties, zij zullen je bedelven onder de folders, websites, contactpersonen, boeken en cursussen. En veel daarvan zelfs gratis (overigens net zoals de borstvoeding zelf).
Dan nu de andere kant van de medaille. Stel, je ziet borstvoeding helemaal niet zitten. Vreemden die aan je borsten en tepels zitten, een baby die er 10 keer per dag aan hapt, pijnlijke kloven, enorme stuwing de derde dag. Je vindt het gewoon een eng idee en het voelt voor jou helemaal niet natuurlijk. Je verwacht een meerling of hebt een zware bevalling gehad en hebt de energie niet om aan borstvoeding te beginnen. Of je bent lichamelijk niet in staat om borstvoeding te geven omdat je helemaal geen borsten (meer) hebt, last hebt van extreme ontstekingen, een borstverkleining of vergroting hebt ondergaan of je gebruikt bijvoorbeeld heftige medicijnen. Het is ook nog mogelijk dat je kindje de borst helemaal niet ziet zitten. Hij is niet sterk genoeg om de voeding uit de borst te halen (met ondervoeding voor de baby en ontstekingen voor de moeder als gevolg). Hij hapt niet goed in je vlakke Hollandse tepel. De baby is te ziek of te klein om voldoende voeding binnen te krijgen. Of de baby heeft veel allergieën, waar de moeder niet op in kan spelen i.v.m. een ziekte of dieet.
Kortom, als jij besloten hebt om voor flesvoeding te gaan, ben je zeker niet de enige.
Maar als je denkt dat je na deze beslissing ook bedolven wordt onder de folders, cursussen en contactpersonen, dan heb je het mis. Het beleid is; wanneer je voor flesvoeding kiest, je het ook maar zelf uit moet zoeken. Van de ‘eerste stap’ flesvoeding zijn geen folders, informatieboekjes, of instructies. Je kunt geen merken en/ of prijzen vergelijken en je krijgt geen voorlichting van de drogist. Dat mag namelijk niet van onze overheid. De Nederlandse overheid heeft besloten dat borstvoeding het beste is voor alle moeders en alle kindjes en dus mag er geen reclame gemaakt worden voor flesvoeding.
Gelukkig zal je (goede) kraamhulp je wel op weg helpen. Meestal begin je de eerste dagen met flesjes van 10 milliliter op de eerste dag, 20 op de tweede en zo verder. De kraamhulp of de huisarts zal samen met jou een voedingsschema opstellen. Daarnaast is het belangrijk dat je heel hygiënisch te werk gaat. Flesjes kunnen in de vaatwasser meedraaien, maar moeten (zeker in het begin) dagelijks worden uitgekookt. Was ook goed je handen voor je begint aan het maken van een voeding. Het is ook belangrijk dat je goed de instructies van het pak volgt. Dus niet een schepje extra er bij in, omdat je kindje zo’n honger heeft. Je kunt dan beter in overleg met het consultatiebureau kiezen voor een voeding voor hongerige kindjes of wat rijstebloem toevoegen aan de nachtfles.
En dat brengt ons dan op de voordelen van flesvoeding.
Eerst maar eens de voordelen voor je baby.
1. Je kunt de voedingen aanpassen op de behoefte van je kindje. Voor kindjes met krampjes, kindjes die spugen, hongerige kindjes en allergische kindjes zijn speciale soorten voeding.
2. De baby zal niet alleen kennismaken met mama, maar kan ook van het begin af aan gevoed worden door papa, waardoor het kindje sneller een band met beide ouders opbouwt. Wellicht zal het kindje later makkelijker voeding accepteren van oma’s of crècheleidsters.
Voordelen voor de ouders;
1. De moeder is niet als enige verantwoordelijk voor de voeding. De ouders kunnen bij extreme vermoeidheid, ziekte of persoonlijke problemen de zorg makkelijker overdragen aan bijvoorbeeld opa of oma. Ook zal het kindje makkelijker naar de crèche of oppas kunnen omdat het niet eerst hoeft te wennen aan het drinken uit de fles.
2. Geen lichamelijke ongemakken zoals kloven, branderige borsten of ontstekingen. Je zit snel weer lekker in je vel.
3. Je mag na negen maanden zwangerschap eindelijk alles weer eten en drinken.
4. Je kunt goed in de gaten houden hoeveel je kindje precies drinkt en eventueel met verschillende soorten voeding inspelen op de behoefte van je kind, waardoor er meer rust komt in het gezin.
5. Kinderen die flesvoeding krijgen verteren dit meestal langzamer en slapen dus sneller door.
6. Je hoeft je niet te pas en te onpas uit te kleden, te kolven als je een middagje weg wilt, of heel hard naar huis te rennen als je overloopt door een teveel aan voeding.
7. Je hebt meer energie omdat je al snel een nachtje kan doorslapen als je partner het voeden een nachtje overneemt (jullie kunnen afwisselen). Daardoor kun je meestal meer hebben en dat is goed voor de rust en de positieve sfeer in het gezin.
8. Je voelt je sneller weer jezelf. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld moeite met intimiteit met hun partner, wanneer er borstvoeding gegeven wordt. Je lichaam voelt ‘in dienst van je kindje’ zolang je voedt.
En dan zijn er nog wat laatste punten die door de borstvoedingsmaffia als voordeel genoemd wordt van borstvoeding, maar die bij flesvoeding ook (bijna net zo) van toepassing zijn.
1. Moderne voeding uit een pak zorgt ook voor het opbouwen van het immuunsysteem.
2. Je bouwt ook een band op en hebt intieme momenten met je kindje, mits je een rustig plekje zoekt om te voeden. Geef het voeden bij voorkeur ook pas echt uit handen als jullie en je kindje aan elkaar gewend zijn.
3. Met een magnetron (die overigens tegenwoordig ook in elk restaurant en speelparadijs voor je klaar staan) heb je een fles ook snel op de goede temperatuur. Je kunt de fles ook van tevoren warm maken en warm houden in een thermohoesje. Overigens mag de meeste voeding ook koud gegeven worden, dus dat kan dan mooi als je in de file staat. Of als iemand anders in de file staat met jouw baby, terwijl jij thuis bent.
4. Men beweert dat je van borstvoeding sneller opknapt (door het sneller samentrekken van de baarmoeder) maar uit ervaring zie ik dat het tegengestelde vaak waar is. Misschien technisch gezien wel, maar moeders moeten keihard werken om de borstvoeding te maken en dit kost ook enorm veel energie! Deze energie zal dan niet gestoken worden in het herstelproces.
Begrijp me goed. Ik ben niet tegen borstvoeding. Als het lukt en moeder en kind zijn er gelukkig en tevreden mee, dan is het natuurlijk een goed plan. Persoonlijk vind ik één van de grootste nadelen van flesvoeding de prijs. (Alhoewel voedingsbeha’s, klovenzalf, tepelhoedjes en kolfapparaten ook niet gratis zijn). Maar het is ook goed om stil te staan bij andere mogelijkheden. Veel eerlijker ook voor (aanstaande) moeders. Er kan zo een eerlijke keus gemaakt worden. Moeders die kiezen voor flesvoeding zouden zich geen slechte moeders moeten voelen. Wanneer ik op internet de diverse verhalen op fora lees, van vrouwen waarbij de borstvoeding niet lukte, schieten de tranen in mijn ogen. Tijdens de zwangerschap zijn ze zo geïndoctrineerd met de voordelen van borstvoeding, dat het kiezen voor flesvoeding voelt als falen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van een pro-borstvoedingscampagne van de overheid?
Het belangrijkste blijft dat je luistert naar je gevoel. Jullie zijn de ouders die de beslissingen maken, jullie weten wat het beste is voor je kindje. Respecteer je eigen keuze. En respecteer het ook wanneer andere ouders andere keuzes maken, want ‘elk voordeel heb z’n nadeel’