Dat ieder mens uniek is, weet iedereen. In dit artikel staan een aantal punten die de vorm geven aan het sociaal emotioneel gedrag van een persoon.
Sociaal emotionele gedrag:
Het sociale emotionele gedrag van volwassenen heeft allemaal te maken met hoe de mensen hun jeugd hebben ervaren. Ieder persoon is uniek, dus iedereen ervaart hun belevenissen op een andere manier. In die vroegere jaren kan er van alles zijn gebeurd waardoor ze een bepaald gedrag vertonen, wat misschien beetje afwijkt van de normale gedragsvormen.
Impulsbeheersing:
Impulsbeheersing houdt in dat je je gevoelens weet te beheersen. Zo kun je voorkomen dat ze bezit van je nemen en je gedachten teveel beïnvloeden of zelfs uitschakelen.
Doorzettingsvermogen:
Doorzettingsvermogen is heel belangrijk als je bepaalde doelen wilt bereiken. Je moet daarbij jezelf kunnen motiveren om dat doel te behalen. En voor zelf motivatie heb je positieve gedachtes nodig, anders is de kans niet zo heel groot dat je je doel behaalt.
Emoties beheersen:
Wanneer je in een bepaalde (vervelende) stemming zit, kun je pogingen wagen om die stemming te veranderen. Als dat jou lukt, dan kun je je emoties beheersen. Wanneer je bijvoorbeeld moe bent en je voelt je geprikkeld en humeurig, is het verstandig om extra alert te zijn op bepaalde gevoelens die de kop op kunnen steken. Er is in zo’n geval maar heel weinig nodig om erg kwaad te worden. Het beheersen van emoties kan veel problemen en ruzies voorkomen.
Empathie:
Een emotionele vaardigheid die gericht is op een ander is empathie. Dat wil zeggen dat jij jezelf kunt verplaatsen in een ander persoon. Het heeft te maken met je invoelingsvermogen en met je eigen ervaringen. Als je in een situatie heb gezeten waar iemand anders op dit moment inzit, dan kan je meestal wel goed begrijpen hoe die persoon zich voelt. Zo kan ook het hebben van empathie veel moeilijkheden voorkomen.
Sociale ontwikkeling:
De sociale ontwikkeling wordt naarmate je ouder wordt steeds breder. Dat komt doordat je gaat werken, doordat je een opleiding volgt, doordat je misschien bij een sportclub lid bent. Op die manier leer je steeds meer mensen kennen. Zo wordt je vrienden/-kennissenkring groter. En dan na een tijdje ontmoet je iemand met wie je je leven gaat delen, kinderen krijgt, oud wilt worden. Zo wordt je vrienden/-kennissenkring steeds groter, want je leert de vrienden, familie en kennissen kennen van je levenspartner. En behalve dat, leer je ook nog de vriendjes en vriendinnetjes kennen van je kinderen en meestal ook de ouders van hun.
Conclusie:
De conclusie die je hieruit kan trekken is dat iedereen verschillend is. Iedereen gaat anders om met een situatie. Dat komt door allerlei invloeden, van binnen (eigen gedachten) en buiten (invloeden van buiten af). En je kunt hier ook uit trekken dat naarmate je ouder wordt je vrienden/-kennissenkring alsmaar breder wordt.