1950, een moeilijk jaar, vooral omdat de oorlog net voorbij is. In Duitsland is de klap het hardste neergekomen en moet dan ook flink herstellen. Maar Duitsland komt weer op gang en iedereen kan meegenieten van het ‘Wirtschaftswunder’. De volwassenen krijgen weer werkgelegenheid en de jongeren krijgen vrije tijd. Deze paragraaf zal gaan over de jongeren in de tijd van het Wirtschaftswunder.
Uiterlijk
Het uiterlijk van de jongeren werd bepaald door bij welke jeugdcultuur of subcultuur ze hoorden. Die werden meestal gevormd door een bepaald muziekgenre of motto. Na de tweede wereld oorlog werd er van een babyboom gesproken. De bevolking in Europa steeg zeer snel. Dankzij de babyboom waren er tussen 1950 en 1960 erg veel jongeren. Een zo een jeugdcultuur waren de Nozems. Zo werden ze in Nederland genoemd maar je had ze ook in Duitsland. Ze hadden leren jacks aan, meestal nette lakschoenen of cowboy-laarzen. Vaak hadden ze een dikke vetkuif en reden veel rond op hun brommers. Op hun brommer konden ze niet rijden zonder hun zonnebril. Die hoorden er natuurlijk ook bij. Ze waren grote rock en roll aanbidders. Ook werden ze geïnspireerd door de Amerikaanse filmsterren van die tijd. Jongeren kregen in die tijd meer beschikking over geld en kregen ook de mogelijkheid om te gaan werken. Omdat ze meer geld hadden, konden ze ook meer uitgeven. Dat geld werd onder andere uitgegeven aan muziek, films en andere vrije tijds bestedingen. Maar ook aan kleding. Ze hadden dus meer de mogelijkheid om een jeugdcultuur te maken en om aan hun uiterlijk te werken.
Religie
Mensen waren in die tijd rooms-katholiek, protestant, aanhanger van het christendom en hier en daar wat joden. Jongeren hadden in die tijd wel betere dingen te doen dan naar de kerk gaan met hun ouders. Maar ze moesten wel mee. Ze gingen veel liever andere dingen doen. Daar baalde de ouders gigantisch van. Dat is ook logisch natuurlijk, want je kunt dat je zoon/dochter niet verplichten om ergens in te geloven. Ondanks dat de jongeren niet mee wilden naar de kerk, maar toch mee moesten, bleven andere regels ook hetzelfde. Ze moesten bijvoorbeeld nog steeds vroeg thuis zijn. Ze mochten niet te ver van huis. Ze moesten hun bord leeg eten en zo nog meer van die dingen. Er waren ook wel jongeren die wel vrijwillig meegingen naar de kerk, die ook gelovig waren. Maar de jongeren waar iedereen aan denkt als je jongeren uit de jaren 50′ 60′ zegt, waren niet de jongeren die meegingen naar de kerk. Dat waren de jongeren op bromfietsen met leren jacks aan.
Vervoer
In die tijd was een brommer of een scootertje erg belangrijk. Voorbeelden van merken zijn Kreidler(Bron2) en Zündapp. Kreidler had ook motorfietsen. Kreidlers werden gemaakt in de duitse fabriek van Anton Kreidler, die het bedrijf in 1888 opzette voor de productie van telegraafdraad, elektrische kabels en halffabrikaten. In 1950 kwamen de eerste bromfietsen pas. Die brommers hadden een 50cc tweetakmotor. Kreidler verkocht erg goed, en groeide zelfs toen de bromfietsmarkt achteruit ging. In die tijd hoefde je voor een 50cc brommertje geen rijbewijs. De naam Zündapp komt van de bedrijfsnaam Zünder und Apparatenbau GmbH Nürnberg, die in 1917 werd opgericht. Zündapp werd pas echt succesvol in de jaren 60′ en 70′. De eerste bromfiets kwam in 1958. De Zündapp Bella R 154. Deze brommers waren zo speciaal voor jongeren omdat er 2 man op konden zitten. Er kon dus een vriendin of vriend mee vervoert worden wat in sommige gevallen ideaal uitkwam. Ze konden er ook op gaan liggen, dan hadden ze minder luchtweerstand, en gingen ze voor hun gevoel een stuk harder.
Muziek
Rock n’ Roll was een muziek- en dansstijl uit Amerika die opkwam in de jaren 1950-1960. Als muziekstijl is het een stijl in de popmuziek waarin veel gebruik wordt gemaakt van zang (vaak meerstemmig), elektrische gitaren, saxofoon (in de beginjaren) en drumstel. De eerste rock-‘n-rollnummers werden opgenomen door zwarte artiesten zoals Chuck Berry en Jackie Brenston. De bekendste en meest populaire artiest was Elvis Presley. Elvis Presley (ook wel the King of Rock and Roll genoemd) is misschien wel een van de grootste helden in de muziekwereld. Hij is geboren op 8 januari 1935, en overleed op 16 augustus 1977. Elvis werkte na het eind van zijn schooltijd als vrachtwagenchauffeur. In 1953 besloot hij om een plaatje te maken bij de Sun Studio, waar iedereen voor vier dollar een liedje kon laten opnemen. Waarschijnlijk was dit een cadeautje voor zijn moeder. De studiosecretaresse was zo onder de indruk dat ze meteen zijn naam noteerde. Elvis werd uitgenodigd voor een gesprek en niet lang daarna mocht hij zijn eerste plaat opnemen. Hij werd meteen een groot succes. De belangrijkste bron voor de jazz ligt waarschijnlijk in Afrika. De Afrikanen die als slaven naar Amerika gebracht werden, brachten hun traditionele, sterk ritmische muziek mee. Jazz, de voorloper van de moderne rock and roll, bekleedt een zeer interessante rol in de geschiedenis. Het ontstond in de sloppenwijken en werd voornamelijk ontwikkeld voor gebruik in bordelen; het ene bordeel probeerde het andere af te troeven met de beste jazz band. Uiteindelijk ontwikkelde de jazz zich tot wat we vandaag de dag kennen als rock-‘n-roll. Folk is de benaming voor een muziekstijl voor oorspronkelijk Engelstalige traditionele muziek. Folk laat zich weliswaar vertalen als volksmuziek, maar meestal wordt dan de Anglo-Amerikaanse volksmuziek bedoeld. Belangrijk kenmerk van de muziek is het gebruik van traditionele muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, banjo, accordeon (of trekharmonica) enzovoort. Als muziekgenre is het in de jaren ’50 opgekomen, en floreerde het in de jaren ’60 en ’70 tot op de dag van vandaag.
Vrije tijd
De Duitse jongeren in 1950 hadden ineens veel geld en vrije tijd, want de economie werd weer stevig opgebouwd. Dus er was weer volop tijd om leuke dingen te gaan doen, zoals naar concerten gaan of naar de bioscoop. Ook werd er nog veel gesport, bijv: voetbal, basketbal, ijshockey, hockey, tafeltennis, handbal, handbal, tennis, American football, honkbal en ook dansen. ook al konden de jongeren het er nu lekker van nemen, er waren nog steeds strikte regels, zoals op tijd thuis komen. Jongeren hielden er toen erg van om op straat rond te hangen als ze zich verveelden. Vandalisme werd toen zeker niet buitengesloten. In deze tijd begon het ontstaan van verschillende jongeren culturen.