blog placeholder

Het sprookje van de prins op het witte paard, die zijn vrouw komt redden en meeneemt naar zijn prachtige kasteel…  Al op zeer jonge leeftijd horen kinderen sprookjes en verhalen die daarover gaan. Veel meisjes dromen dan ook van jongs af aan over “hun prins”. Maar is dat eigenlijk wel terecht?

Dromen van een prins

Veel vrouwen groeien op met diezelfde droom, de droom dat er een knappe man komt, die zoveel om je geeft dat hij bereid is om voor je te vechten. De man die je meevoert naar betere tijden en een sprookjeskasteel. Het is zo’n heerlijk plaatje, een droom die ze een goed gevoel geeft. Als die prins op het witte paard werekelijk bestaat en voor jou komt, dan moet je wel bijzonder zijn. En dat is waar veel vrouwen naar verlangen, dat ze gezien worden door een man, dat ze in positieve zin opvallen, dat ze de moeite waard zijn! En daarom is het ook zo heerlijk om erover te dromen en wegvluchten van de realiteit.

De realiteit

De realiteit van elke dag ligt echter wat anders. We leven in een tijd met snel wisselende relaties, waarbij het vooral gaat om de vraag of de relatie je nog iets oplevert. Zo niet, dan wordt de relatie vaak verbroken. Onbaatzuchtige prinsen (en prinsessen) zijn moeilijker te vinden. Het gevecht met de draak om de vrouw te veroveren, is ingewisseld voor slappe openingszinnen en seksueel getinte opmerkingen. Relaties moeten vooral snel en makkelijk zijn. Als prinses moet je oppassen dat je niet wordt meegenomen naar een goedkoop hotelletje in plaats van het prachtige kasteel dat je wordt beloofd in de droom van de prins op het witte paard. We zijn met zijn allen veel minder bereid om in elkaar te investeren en elkaar het beste te geven.

Voor vrouwen is het soms moeilijk te accepteren dat hun man niet zo’n charmante prins is als ze gehoopt hadden. Het sprookje zorgt voor verwachtingen, die mannen nauwelijks kunnen volbrengen. Mannen hebben bij zulke vrouwen vaak het gevoel dat ze het ‘nooit’ goed kunnen doen en dat ze ‘nooit goed genoeg zijn’. Het beeld van de prins op het witte paard schept een hoop verwarring.

Droom of illusie?

Maar is de prins op het witte paard dan een illusie? Bestaan ze dan niet meer? Gelukkig niet. Er blijven altijd mannen (en vrouwen) die wél alles voor hun partner over hebben. Het is alleen niet zo dat elk sprookje een ‘happy end’ heeft. Niet voor elke man en elke vrouw wacht een prins of een prinses. Er zijn duizenden mensen die hopeloos zoeken naar zo’n prins of prinses, maar die hem niet kunnen vinden. Dus als je er één gevonden hebt, wees er dan zuinig op en zorg dat je hem houdt!