blog placeholder

Als baby heb je op een gegeven ogenblik leren lopen, letterlijk op je eigen benen leren staan. Het begon waarschijnlijk allemaal met het optrekken aan voorwerpen. Later werden het kleine wiebelende, onzekere stapjes. De eerste stapjes van een baby vormen een belangrijke mijlpaal in zijn/haar ontwikkeling.

Wanneer heb jij als baby je eerste stapjes gezet? Misschien al na 11 of 12 maanden? Er zijn baby’s die al na 9 of 10 maanden door de kamer schuifelen. Maar er zijn ook baby’s die pas na 18 maanden kunnen ‘lopen’. Na enkele onderzoeken bleek dat de meeste baby’s hun eerste stapjes zetten als ze 13 tot 15 maanden oud zijn.

Kraakbeen

Een baby kan pas beginnen met lopen als de botten sterk genoeg zijn om het gewicht te dragen. De botten van een baby bestaan bij de geboorte voor een groot deel uit kraakbeen wat veel buigzamer is als bot. Na de geboorte verbeent het kraakbeen geleidelijk verder tot beenweefsel. Bij elk kind is dit tempo verschillend. Wanneer al het kraakbeen is verbeent ben je uitgegroeid en bijna volwassen. Op een röntgenfoto is goed te zien in hoeverre je botten zijn verbeent. Kraakbeen is namelijk niet te zien, maar calciumrijk bot (beenweefsel) wel.

Wanneer begint een baby met schuifelen?

Het is voor een deel genetisch bepaald wanneer je als baby begint met lopen. Het houdt ook verband met de lengte en het gewicht. Ook met de voeding en het ‘kruipgedrag’. Als een baby veel kruipt bestaat er een grotere kans dat dit kind pas later loopt dan een kind dat niet veel kruipt maar zich meer optrekt. De intelligentie van een kind heeft niets met de eerste stapjes te maken.

Een baby helpen met lopen

Het is erg belangrijk dat een baby zich op zijn/haar eigen tempo ontwikkelt. Je moet het leren lopen dus niet overhaasten en je baby niet te vroeg helpen met staan als hij/zij daartoe nog niet bereid is. De kans is vrij groot dat het zijn ontwikkeling vertraagd.

Je kan een baby wel stimuleren bij het lopen en de woonkamer wat aanpassen. Zorg voor stevige meubels en niet te veel obstakels. Het meubilair kun je het beste dicht bij elkaar in de buurt plaatsen zodat de baby van de ene naar de andere houvast kan schuifelen.

Als je baby al vrij goed kan lopen maar nog altijd wat steun nodig heeft is het misschien een idee om een stevige kar aan te schaffen die qua formaat bij de baby past. Deze kar kan worden vastgehouden en vooruit worden gereden/geschoven. De baby hoeft dan alleen de kar vast te grijpen als steun en kan voorzichtige stappen zetten.

Natuurlijk bestaan er ups en downs in het leren lopen van een baby. Valpartijen zijn vaak onvermijdelijk. Reageer vooral niet paniekerig als je baby valt. Hij/zij zal zelf weer opstaan en verder oefenen.