blog placeholder

Een Dictator is een Heerser die Absolute Autoriteit Hanteert. Een Staat of Land Geregeerd door een Dictator wordt een Dictatuur genoemd. Het woord is ontstaan als de Titel van een Magistrate in het Oude Rome die door de Senaat benoemd was om te Regeren als een Republiek in tijden van nood.

 

Dictator

 

De term Dictator is vergelijkbaar met het oude concept van een Tiran, in de eerste instantie is Tiran hetzelfde als een Dictator, maar met niet negatieve connotaties. Een groot aantal leiders die aan de macht komen in een aantal verschillende soorten regimes, zoals de Militaire Junta’s, One-Party Status en Civillian Governments onder Persoonlijke Heerschappij zijn beschreven als Dictators. Zij vervulen links of rechtse standpunten of kunnen A-Politiek zijn.

In moderne gebruiken van de term, wordt Dictator meestal gebruikt om een leider te zijn die in het bezit is en of misbruik maakt van een te beschrijven persoonlijke macht, in het bijzonder de bevoegdheid om Wetten zonder effectieve inhoud terughoudend te maken. Dit kan door een Wetgevende Vergadering. Dictaturen worden vaak gekenmerkt door een aantal van de volgende eigenschappen : Opschorting van de Verkiezingen en of van de Burgerlijke Vrijheden ; Afkondiging van de State of Land van de Nood-Toestand ; Regel door Besluit ; Onderdrukking van de Politieke Tegenstanders, dit zónder inachtneming van de Rechts-Staat Procedures ; Het omvatten van One-Party State en Cult van de persoonlijkheid.

Oorspronkelijk heeft de term Dictator niet de Negatieve Betekenis die het nu heeft, het is oorspronkelijk een Juridische Afspraak in een Nood Situatie in de Romeinse Republiek. Een Dictator was een Consul die Sole Power heeft gekregen voor de een ge-limiteerde tijd periode. Gewoonlijke Procedure was Autoriteit gelijk verdeeld tussen Twee Consuls. Aan het eind van de termijn, werd de Dictator zijn of haar Macht teruggegeven aan de Normale Consular Rule in waar de Dictator verantwoording afgaf aan de Consul. Geschiedenis leert, dat niet alle Dictators de teruggave van Power Sharing – Macht Delen accepteerde.

In populair gebruik wordt de term Dictatuur vaak ge-associeerd met geweld en onderdrukking. Als gevolg wordt de term vaak gebruikt om Politieke Tegenstanders te mishandelen. De term wordt ook ge-associeerd met Megalomania – Grootheids-Waanzin. Veel Dictators creëren een Cult van Persoonlijkheid en worden zodoende de favoriet en onderscheiden zich met Titels. Bijvoorbeeld Idi Amin Dada, die een British Army Lieutenant was voordat Uganda’s Independence werd uitgesproken van Britain in October 1962. Lieutenant Idi Amin Dada noemde zichzelf “His Excellency, President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, Conqueror of the British Empire in Africa in General Uganda in particular”. 

 

De associatie tussen de Dictator en het Leger is een veel voorkomende, veel Dictators nemen veel moeite om hun verbindingen met het Leger te benadrukken en dragen vaak ook Militaire Uniformen. In sommige gevallen is dit volkomen Legaal, Francisco Franco was een Luitenant-Generaal in het Spaanse Leger voordat hij Chief van State van Spanje werd ; Manuel Noriega was officieel Commandant van de Panamese Defence Forces. In de meest andere gevallen is de associatie meer een voorwendsel.

In Italy is er de voormalige Stad-Staat Venetië en hoewel het een Republiek Verzet had tégen annexatie ofwel het Koninkrijk Piemonte-Sardinië of het Oostenrijkse Keizerrijk, een voormalig Chief Executive werd President van 23 maart 1848 tot en met 5 juli 1848, Daniele Manin geboren in 1804 en stierf in 1857 werd een Styled – vormgeven Dictator op 11 Augustus 1848.

Pol Pot werd een Leider van Combodja in 1975. In totaal zijn naar schatting 1,7 miljoen mensen overleden als gevolg van het beleid van zijn vier jaar durende Dictatuur. Als gevolg hiervan is Pol Pot vaak beschreven als de “Hitler van Cambodija”en een “Genocidale Tiran”.

Het International Criminal Court zende een arrestatie bevel uit voor de Militaire Dictator van Soedans Omar al-Bashir voor de vermeende Oorlogs Misdaden in Darfur.

In Sociale Keuzen is de Notie van een Dictator Theoretisch en Formeel gedefinieerd als een persoon die elke laag van social society kan bereiken. De formele defenitie levert een interessant onderscheid tussen de verschillende types van Dictators.

De Sterke Dictator heeft voor elk Sociaal Doel die hij of zij in gedachten heeft een bepaalde manier van het bereiken van dat doel, dit kan zijn belastingen heffen, het hebben gedaan van iemand vermoord hebben enzovoorts. Dit kan worden gezien als expliciet van Absolute Macht. 

De Zwakke Dictator heeft voor Ieder Maatschappelijk Doel dat hij of zij in gedachten heeft en voor Álle Politieke Scenario’s een Cursus van de Actie die zou leiden tot het gewenste doel. Voor Zwak Dictator is het meestal niet voldoende als het “Geven van hun Bestellingen” in plaats van dat hij of zij geeft om het Politieke Toneel en deze naar behoren Te Manipuleren. Dit betekend dat de Zwakke Dictator eigenlijk op de uitkijk staat in de schaduwen, die werkzaam zijn binnen een Politieke Opstelling die lijkt op Non-Dictatoriaal te zijn. Een voorbeeld van een dergelijk cijfer is Lorenzo de Magnificent, die tijdens de Renaissance, Florence zelf controleerde.

In een opmerking bevinden we dat deze definities genegeerd worden door somminge vermeende Dictators zelf en niet geïntreseerd zijn in de feitelijke te bereiken maatschappelijke doelen, zo ver als in de Propaganda en het Beheersen van de Publieke Opinie geoorloofd is. Vorsten en Militaire Dictators zijn ook uitgesloten van deze definities, want hun heerschappij is gebaseerd op de instemming van andere Politieke Machten als de Baronnen en het Leger.

De laatse European Dictator die bekend was is Francisco Franco van Spanish State, zijn titel is Generalismo Head of State van 1 oktober 1936 tot en met 20 november 1975.

 

European Parliament European News van Externe Relaties 06 februari 2012 om 15:35

Europa moet stoppen met het herbergen van Bloedgeld Dictators 

Dictators zouden niet langer in staat moeten zijn om de Bank van de EU te bewaken om hun activa te beschermen. Dat is het bericht van de MEPs welke een resolutie hebben ge-adopteerd voor de Lid-Staten om te stoppen met het verstrekken van ‘Veilige Havens’ voor de persoonlijke fortuinen van Leiders van Autoritaire Regimes. Deze beweren dat de EU momenteel inconsistent is als het sancties oplegt aan Tirannen, terwijl deze op hetzelfde moment hun Rijkdom hebben weggestopt in de European Banken.

 

Coup d’état

Een Coup d’état of ook wel Een Staatsgreep of een Omverwerping is et Illegaal en Openlijk Inbeslag Name van een Staat door het Leger of ander Elites binnen de Staats Apparaat. een Staatsgreep wordt pas succesvol als de overweldigers te grijpen en te houden voor tenminste 7 dagen.

Sedert een mislukte Staatsgreep in 1920 de de Kapp Putsch beschrijft men hier ook de Politieke-Militaire Acties. Andere en mislukte Staatsgrepen die vaak worden aangeduid zijn de in 1923 Beer Hall Putsch en de in 1991 augustus Putsch.

 

Arbiter Coups 

In dit soort Coup is de maatschappij in de fase van ‘Radicale Praetoriansime’ wat betekent dat de Praetorian de Maatschappij is in het Midden Stadium van de Uitbreiding van de Politieke Participatie, de Midden Klasse met inbegrip van het Leger die actief betrokken zijn bij de Politiek, massa’s zijn Niet Regelmatig Politiek Ge-Mobiliseerd.

Dit type van ‘Samenleving’ volgt vaak de Doorbraak van de Coup, in welk deze een pad vrijmaakt voor het Item de Andere Midden Klasse Groepen en deze opstellen om tégen elkaar in Rellen of Demonstraties op te treden en waarbij hier het Leger kan ingrijpen met een Militaire Coup tot Herstel en Orde van de Rabiate Mobilisatie van Maatschappelijke Krachten in de Politiek en in de Straten, dit om de Explosieve Schade die verricht is “Onschadelijk te Maken”.

 

Veto Staatsgreep 

Veto Staatsgrepen treden op wanneer het Leger de Veto van de Massa Mensen als Participant en Sociale Mobilisatie in het Bestuur zelf. Militaire Interventies van deze Veto varieert dus met een Directe Reflectie en dus is de Lager Klasse Verhoogt in de Politieke Participatie in de Politiek. In Veto Coups speelt de Soldaat de Rol van Hoedster van de Bestaande Orde. In een dergelijk geval is het Leger ge-confronteert en onderdrukt in een grootschalige brede Civiele Oppositie.

 

Het cumulatieve aantal Coups is een sterke voorspeller van toekomstige Staatsgrepen. Hybrid Regimes zijn kwetsbaarder voor Staatsgrepen dan zeer Autoritaire Staten of Democratische Staten. Een 2015 studie vindt dat Terrorisme sterk wordt ge-associeerd met het re-organiseren van Coups.

 

Lijst van Coups d’état en Coup pogingen in Europa

 

Denemarken 

1660 door Frederick III van Denmark

1772 door Juliana Maria of Brunswick-Wolfenbüttel en haar zoon Frederick, Hereditary Prince of Denmark

1782 door Crown Prince Frederick of Denmark

 

England

5 November 1605 ; de Gunpowder Plot, niet geslaagde plot door een group van Provincial English Catholics, geleid door Guy Fawkes, welk een poging heeft voor de Moord op King James I en meer Protestant Aristocracy door het opblazen van de Houses of Parliament gedurende de State Openining van Parliament.

1648 ; Pride’s Purge, Parliamentaire Troepen onder Colonel Thomas Pride kochten de Long Parliament an de oppositie voor het proberen te Veroordelen van de King voor Verraad, draaide deze de speach in een Republican Rump Parliament en leidde direct tot de Verbanning van de Monarchy.

20 April 1653 ; Ontbinding van de Rump Parliament, Oliver Cromwell deed dit met veertig Musketiers onder het Commando van Charles Worsley, waarbij de House of Commons met geweld onbonden werd, de Rump Parliament leidt tot Cromwell deze nog steeds Lord Protector en zette aan tot Militair Bewind in 1688. The Glorious Revolution die daarop volgde van Willem III van Oranje als Invasie in England, dit op uitnodiging van de Country’s Powerfull Protestants, en zette de Catholic James II van England af van zijn positie.

 

Finland

27 Februari – 6 Maart 1932 ; The Radical Nationalist Lapua Movement faalde om de Finish Government omver te werpen.

 

France

1794 ; The National Convention Votes to Execute Maximilien Robespierre

1797 ; The French Directory, in welk met de mdewerking van de Military deze de Royalists Onttroont

1799 ; Napoleon Bonaparte werpt de French Directory omver en installeert de French Consulate

1812 ; General Claude Francois de Malet faalt het verwijderen van Napoleon van Power terwijl hij Campagne Voerde in Russia

1815 ; door Emperor Napoleon I tégen King Louis XVIII van France

1851 ; Louis-Mapoleon Bonaparte, toen President van France, dissmissed de Vergadering en wordt de Enige Heerser van het Land. In het volgende jaar, zou hij het Franse Keizerrijk herstellen ná een Referendum

1958 ; een Succesvolle Staatsgreep onder Leiding van Pierre Lagaillarde, waarin Charles de Gaulle terug wordt gebracht aan de Macht

1961 ; een Mislukte Coup d’état tégen President Charles de Gaulle

 

Duitsland 

Maart 1920 ; een Mislukte Right-Wing Coup tégen de Weimar Republic

8 November 1923 ; een Mislukte Poging door de Nazi Parij Leider Adolf Hitler met Erich Ludenhoff om de Macht te Grijpen in Bavaria

20 Juli 1944 ; Leden van de German Resistance faalden de Assasination op Adolf Hitler en Grijpen Controlle

 

Griekenland

1831 ; Navy Muiternij op Poros tégen Governor Ioannis Kapodistrias

1843 ; 3 September 1843 Revolution : Athens Garrison imposes de Constitution op King Otto van Griekenland

1862 ; Military Opstand en Afzetting van Otto van Griekenland

1909 ; Goudi Coup op 15 Augustus tégen Dimitrios Rallis

1916 ; Thessaloniki Coup op 17 Augustus leid tot de etablissement van de Provisional Government van National Defence en Onset van de National Rallis

1922 ; 11 September 1922, Revolution door het Leger die terug komt van Asia Minor tégen Petros Protopapadakis en King Constantine I van Griekenland

1923 ; een Mislukte Pro-Royalist Leonardopoulos Gargalidis Coup d’état Poging

1925 ; een Gelukte Coup van Generaal Theodoros Pangalos op 25 Juni, in welk deze Dictator werd

1926 ; een Counter Coup door Georgios Kondylis op 22 Augustus, Pangalos werd Afgezet

1933 ; een Mislukte Pro-Republicn en Pro-Venizelos Coup door Niolaos Plastiras op 6 Maart

1935 ; een Coup door Georgios Kondylis, Afschaffing van de Second Hellenic Republic en Restoratie van de Griekse Monarchy

1936 ; Prime Minister Ionnis Metaxas verondersteld Dictatorial Powers op 4 Augustus, Etablissement van de 4de of August Regime

1951 ; een Abortive Military Coup op 31 Mei door de Far-Right Officer Organization

1967 ; een Coup d’état onder Georgios Papadopoulos op 21 April en de etablissement van de Regime van de Colonels

1967 ; een Failed Counter Coup op 13 December door King Constantine II van Griekenland tégen de Colonels

1973 ; een Imminent Navy Revolt tégen de Colonels deze is Verhinderd op 23 Mei, Muiternij op de Destroyer Velos

1973 ; Overthrow van Georgios Papadopoulos door Hardliner Brigadier Dimitrios Ioannidis op 25 November

 

Italy

1922 ; Fascist Coup d’état, Benito Mussolini werpt Luigi Facta omver

1964 ; Coup poging door de Military Groups

1970 ; Coup poging door de Fascist Groups

 

Nederland

22 Januari 1798 ; Uitvoerend Bewind tégen de National Assembly van de Batavian Republic

12 Juni 1798 ; Herman Willem Daendels tégen Pieter Vreede

19 September 1801 ; Napoleon Bonaparte tégen Uitvoerend Bewind

 

Spanje

 603 ; door General Witerico tégen King Liuva II

 631 ; door Duke Sisenando tégen King Suintila

 642 ; Tulga werd omver geworpen door Chindasvinto

 692 ; Egica werd kort omver geworpen door Suniefredo

1923 ; door Miguel Primo de Rivera tégen Manuel Garcia Prieto

1932 ; door José Sanjurjo, een mislukte omver werping door Manuel Azana

1936 ; door Francisco Franco tégen Manuel Azana

17 November 1978 ; een afgezegde Coup geleid door Antonio Tejero, reden was het stoppen van de Spaanse Transition naar Democratie

23 Februari 1981 ; een groep geleid door Tejero brak in bij het Congress of Deputies, terwijl deze voorbereidingen troffen voor de Verkiezing van Leopoldo Calvo Sotelo als de nieuwe Prime Minister. King Juan Carlos zegde de Coup af in een Nationally Televised Address en de Coup klapte de volgende dag in elkaar met géén gewonden.

27 Oktober 1982 ; een groep van Kolonels faalden de omverwerping van Calvo Sotelo

 

United Kingdom

1968 / 1974 ; Harold Wilson had een Samenzwering, dit waren alleen de Plannings-Fase en Mislukte