Chinees Nieuwjaar staat ook wel bekend als het lentefestival of het lentefeest en is één van de belangrijkste Chinese feesten. Chinees Nieuwjaar wordt gevierd van de 1e dag t/m de 15e dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Chinees Nieuwjaar eindigt op de 15e dag met het lantaarnfestival op die dag wordt er tangyuan in suikersoep. Verder wordt er gegeten:Kok Chai – Halvemaanvormige koekjes gemaakt van deeg en gevuld met suiker, pinda’s en kokos en is in olie gebakken. Tai-Kah – Een grote mandarijn. Kah betekent letterlijk groot geluk. De bedoeling hiervan is dat het grote geluk wordt aangeboden.Chin-Toui – Dit is een gebakken rijstemeelbol. Dit is een soort Chinese oliebol zonder vulling.Siu-How-Chow – Dit betekent ‘lachende mond’. Dit zijn gebakken rijstemeel balletjes gerold in sesamzaadjes.Kwa-Tji – Dit zijn de rode pitten van een meloen.Lin-Tji – Dit zijn Lotuspitten omhuld met suiker en daarna verhard.Tong-Lin-Aow – Gekookte en gesuikerde lotuswortel.Lin Ko – Is een speciale ronde taart die in stukjes wordt gesneden en verder is er nog allemaal Ko’s dat zijn verschillende soorten gebakkoek.
Geschiedenis:
Volgens legenden was Nian (uitspreken als Njen) een mensetend prooidier in het oude China. Hij kon ongemerkt huizen binnen dringen en Nian verbleef het hele jaar in de zee. Nian kwam alleen tevoorschijn bij de overgang van Oud op Nieuwjaar. De Chinezen kwamen erachter dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood. Daarom verdreven zij hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en gebruikten ze vaak de kleur rood in hun huizen. Dit leidde tot de eerste Nieuwjaarsvieringen.
Symbolen:
Typische symbolen voor Chinees Nieuwjaar zijn draken, leeuwen, vuurwerk en de kleur rood. Op Nieuwjaarsdag zijn de mensen vrolijk verkleed als draken en leeuwen en dansen ze op straat. De straten zijn versierd en wie geld had liet zijn huis opknappen en fris opschilderen. ‘S avonds wordt er veel rood knalvuurwerk afgestoken om de kwade geesten te verjagen. Vaak verblijven ze bij familie, vrienden of kennissen in de buurt en gaat men vaak samen eten.
Rituelen:
Voordat het Chinees Nieuwjaar begint maakt iedereen zijn huis goed schoon dit gebeurt vaak op de 20e dag van de 12e maand en lost iedereen zijn lopende schulden af. Messen, scharen en naalden worden opgeborgen. Zodat ze het geluk in het nieuwe jaar niet kapot kunnen maken. In de kamers staan bloemen en op de rode papierstroken worden de gelukswensen geschreven. Ook worden de afbeeldingen van deurgoden langs de deur gehangen en wordt er soms honing om de mond van de keukengod gesmeerd en wordt hij daarna verbrandt dit gebeurd op de 24e dag van de 12e maand. ‘S avonds moeten de kwade geesten verjaagd worden, want die zijn bang voor de kleur rood, voor vuur en voor lawaai. Daarom steken de mensen veel rood knalvuurwerk af en op straat dansen vrolijke mensen verkleed in een kostuum van een draak of een leeuw. De kinderen hebben nieuwe kleren aan en buigen voor hun ouders die hen geluksgeld geven in rode enveloppen. Ook mogen de kinderen zoveel snoepen als ze willen en krijgen ze op Nieuwjaarsdag nooit straf.