Waarschijnlijk ben je vanaf de eerste zwangerschapssignalen al dingen gaan regelen voor je baby die op komst is. Nu komt de bevalling echter steeds dichterbij en daar moet je natuurlijk ook van alles voor regelen. Wat neem je mee naar het ziekenhuis en welke zaken moet je echt geregeld hebben voor je de eerste weeën krijgt?
Het kraampakket
Meestal zal de zorgverzekeraar je een kraampakket toesturen, maar dit is niet altijd het geval. Dit hoort er in een kraampakket te zitten:
- 2 pakken kraamverband
- 1 pak watten
- 1 flesje alcohol
- 2 doosjes hydrofiel gaasjes
- 5 celstofonderleggers
- 1 matrasbeschermer. Deze leg je bij de 36e week van de zwangerschap al over het matras.
- 1 navelklem
- Ontsmettingsgel
- 1 koortsthermometer
De meeste kraampakketten hebben ongeveer dezelfde inhoud. Als je bang bent dat er iets ontbreekt, kun je dit altijd met je verloskundige bespreken.
Wat neem je zelf mee?
Je kent het wel: de vluchtkoffer. Die koffer die je al weken van tevoren klaar hebt staan, zodat je direct naar het ziekenhuis kunt als dat nodig is. Zelfs als je thuis gaat bevallen, is het verstandig om alle spullen te verzamelen en in een tas of koffer te stoppen. Mocht de bevalling dan niet zo gaan als gepland, dan kun je toch meteen met al je benodigdheden naar het ziekenhuis.
Voor jezelf zul je in ieder geval wat kleding moeten meenemen. Kies voor een wijd, comfortabel t-shirt voor de bevalling. Neem ook kleding mee voor als je naar huis gaat, wat ondergoed (2 stel) en natuurlijk een voedingsbh. Als je geen borstvoeding gaat geven is een zwangerschapsbh een goede optie. Neem voor je kindje een of twee rompertjes mee, een mutsje en sokjes en een jasje en/of omslagdoek. Andere zaken die je nodig hebt zijn:
- Een opgeladen (!!) telefoon
- Een fototoestel
- Toiletartikelen
- Een zorgverzekeringspasje of ponsplaatje
- Een boek om de tijd mee te doden als de bevalling langer duurt dan verwacht
Vervoer
Zorg ervoor dat je ruim voor de uitgerekende datum altijd een volle tank hebt. Je wilt niet dat je partner nog even langs de pomp moet, wanneer jij aan het puffen bent! Ook kan de autoverzekering vergelijken geen kwaad. Als je uitgerekend nu iets aan je auto krijgt, is vervangend vervoer echt noodzakelijk. Tot slot heb je natuurlijk een goed autostoeltje nodig. Wanneer je weer uit het ziekenhuis komt hebben jullie een baby en die kun je niet op schoot vervoeren in de auto.