blog placeholder

Hoewel er steeds meer mensen bijkomen die zeggen bewust kindervrij te zijn, heerst er nog altijd een taboe. Want jarenlang was het normaal dat je kinderen kreeg. In de jaren 50 zelfs een stuk of 8. Het niet nemen van kinderen gaat verder dan geen zin hebben om poepluiers te verschonen. Ik licht hierbij een aantal andere situaties toe.

Evolutietheorie
De evolutietheorie toont ons dat erfelijke eigenschappen kunnen veranderen door voortplanting, genetische variatie en natuurlijke selectie. “Survival of fittest” is een voorbeeld van natuurlijke selectie. Hierbij gaat het erom dat het soort wat de beste overlevingskansen heeft overleeft.

Wat als er in de loop van de jaren steeds meer mensen geen kinderen meer nemen? Sterft de mensheid dan uit? Als de mensheid zou uitsterven zouden de laatste mensen bedreigd kunnen worden door andere zoogdieren. Althans, als we uitgaan van de evolutietheorie. Doordat er weinig mensen voor nakomelingen zorgen, kan de mensheid uitsterven. Daarnaast kunnen mensen als ze in de minderheid zijn minder sterk zijn dan andere zoogdieren. Maar gebeurt dit allemaal zo snel? Momenteel zijn er nog heel veel landen op aarde die bijdragen aan de overbevolking. Denk bijvoorbeeld aan landen waar geen informatie is over anticonceptie.

Daarnaast maakt het ook niet uit of we een kinderwens-gen hebben of niet. Ook zonder dit gen kun je kinderen krijgen. Het is dus genetisch bepaald of je wel of geen kinderen krijgt. Natuurlijk kan het wel genetisch bepaald zijn dat je meer of minder moeite hebt om kinderen te krijgen.

Adoptie
De dierenbescherming voert veel campagne voor asieldieren. Er zijn dan ook steeds meer mensen die bij de aanschaf van een nieuw huisdier kiezen voor een dier uit het asiel. Vooral bij katten en honden gebeurt dit steeds vaker. Je krijgt op deze manier niet zomaar een dier mee, want er wordt goed gekeken of het dier bij jou en bij jouw leefomgeving past. Een jonge pup past niet altijd bij mensen die 40 uur werken. Katten die bang zijn voor kinderen kunnen vaak beter niet in een gezin met kinderen worden geplaatst. Ook zijn er gastgezinnen voor huisdieren. Hoewel kinderen niet te vergelijken zijn met huisdieren, zijn er toch overeenkomsten tussen de adoptie/pleegzorg. Je helpt een kind/dier die uit omgeving komt die om voor wat voor reden niet goed voor hem is. Inmiddels groeit de vraag naar pleegouders enorm. Wat dit te maken heeft met bewust kindervrij zijn? Nemen wij baby’s omdat het zo normaal is, of willen we liever een baby van ons zelf ? Er zijn nog genoeg kinderen zijn die niet goed terecht komen. En je kunt altijd zeggen dat het je niet gebeurd. Maar je kunt als ouder altijd ziek worden of overlijden.

Niet iedereen is bevoegd om ouder te zijn
Niet iedere ouder weet goed hoe hij/zij met een kind om moeten gaan. Sommige ouders houden gewoon niet zo van kinderen. Of weten gewoon niet hoe ze een kind moeten opvoeden. Soms is dit onwetendheid en soms hebben deze ouders zelf ook een slechte jeugd gehad. De schade die zij aan het kind kunnen aanrichten kan enorm zijn. Veel kinderen die beschadigd zijn geraakt ontwikkelen psychische problemen en voelen zich op latere leeftijd nog steeds onzeker. Daarnaast hebben deze kinderen vaak moeite om hun eigen identiteit te vormen.

Kinderen voor je oude dag?
Sommige mensen nemen kinderen, omdat ze niet alleen willen achterblijven. De gedachte is begrijpelijk, maar niet altijd realistisch. Sommige ouders “overleven” hun kinderen, andere ouders hebben een gehandicapt kind of een kind dat jarenlang zorg nodig heeft. En zelfs als ouders een gezond kind op de wereld zetten, dan kunnen de ouders toch op latere leeftijd vereenzamen. Veel ouderen kwijnen weg of missen een hoop zorg, omdat de kinderen dat niet oppakken of te ver weg wonen.