blog placeholder

Het begrip authentiek lijkt een simpel woord als je in het woordenboek kijkt. Maar hoe zit het met authentieke mensen? Word de definitie van dit woord dan ineens heel anders? Hoe authentiek is de mens? En hoe authentiek ben jij zelf?

De definitie van authentiek:

Iets wat authentiek is, is eigenhandig geschreven of gemaakt. Dit is niet vervalst en dus echt en betrouwbaar. Authentieke stukken zijn geen replica's, maar originele stukken die afkomstig zijn van de werkelijke maker.

Synoniemen voor authentiek:

Geloofwaardig, betrouwbaar, echt, onvervalst, oorspronkelijk, origineel, waarachtig, geloofwaardig, ambtelijk.

Authenticiteit met betrekking tot de mens.

Een authentiek mens is een mens dat niet afhankelijk is. Hij/zij respecteert andere. Een mens dat leeft in aandacht en gelijkmoedigheid. Een authentiek mens heeft de ‘belangrijke’ vragen in het leven voor zichzelf opgelost. Een authentiek mens stelt geen vragen, maar vaak stellen anderen hem vragen. Een authentiek mens handelt niet uit voorschriften, maar vanuit het moment zelf, een vanzelfsprekendheid. Authentieke mensen zijn mensen die dicht bij zichzelf staan en stappen durven te zetten. Je zal weinig last hebben van ‘inkakken’ je volgt je passie, je levensfilosofie. Andere mensen kunnen je brutaal of ongepast vinden maar authentieke mensen stralen een enorme kracht uit. Authentiek worden is het zoeken naar waar je blij van wordt, wat bij je past. Authentiek zijn is jezelf kunnen uitten. Een authentiek mens gaat niet in de massa op, het is een individu. Je bent authentiek als je je er prettig en echt bij voelt. Je kunt accepteren dat een ander je voor idioot uitmaakt of het niet direct begrijpt. Je kunt alleen authentiek zijn als je jezelf accepteert. Open staan voor anderen en hun in hun waarde laten. Het is in balans zijn met jezelf. Een authentiek mens heeft een duidelijk levensdoel. Een authentiek mens is altijd zichzelf.

Mijn mening

Volgens mij ken ik geen authentieke mensen. In mijn ogen is een authentiek mens zijn bijna onmogelijk. Vanaf je geboorte krijg je invloeden mee van buitenaf. Bij je opvoeding  ook, op school etc. Je denkt jezelf te zijn terwijl je het denken en het doen van een groep juist ‘nadoet’. Maar misschien neem je het juist mee in je eigen mening en vorm je je er je eigen idee over. Sommige dingen staan het authentiek zijn in de weg zoals bijvoorbeeld geloof. Mensen die geloven (waarvan het geloof is ‘opgelegd’) kunne n in mijn ogen niet authentiek zijn. Je kunt het niet eens zijn met zoveel regeltjes en jezelf vastklampen aan iets wat je mee hebt gekregen van je ouders. Hun ouders hebben bij de geboorte of in hun puberteit meestal niet gevraagd of ze moslim wilden zijn. Het stond al vast bij hun geboorte. Aan de andere kant stelt het je ook weer een beetje in staat om echt mens te zijn als je écht gelooft en er zelf voor gekozen hebt. Authentiek mens zijn is aan heel veel voorwaarde voldoen zonder dit afgedwongen met opzet te doen. Je hoeft het niet door te hebben om een authentiek mens te zijn. Ik ben er wel van overtuigd dat ieder mens authentieke trekjes, bepalingen, ideeën en doelen heeft. Over het algemeen: Iedereen is een beetje identiek en een beetje het nummer in de samenleving.