blog placeholder

Als je kind een fopspeen gebruikt is het belangrijk dat je kind de fopspeen op tijd af leert. Wanneer je kind langer op een speen zuigt, dan kan dat schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de mond. Het is daarom verstandig op tijd de speen af te leren. Een kind zal echter nooit uit zichzelf het zuigen op een speen afleren. De ouders zijn dus degene die dat moeten doen! 

Wanneer kan ik het beste beginnen met het afleren van de speen? Wanneer een kind rond zijn eerste verjaardag niet meer op zijn speen zuigt is dat het beste. Het is daarom beter al rond de 6 maanden te beginnen met het afleren.

 Enkele tips om de speen af te leren;

– Geef overdag je kind liever geen speen als hij wakker is. Als je kind gaat slapen dan kun je de speen nog wel geven, maar zodra je kind slaapt haal dan de speen weg.

– Als je kind eenmaal overdag geen speen meer krijgt als hij wakker is dan kun je bij het slapen gaan overdag ook proberen de speen weg te laten. In de avond kun je de speen nog wel geven, maar haal deze weg zodra je kind slaapt.

– Als laatste geef je je kind ook in de avond geen speen meer bij het slapen gaan.

Bij baby’s vanaf 6 maanden en jonge peuters werkt deze methode goed.

Als het je niet lukt je kind vroeg van zijn speen af te krijgen dan kun je het ook proberen wanneer je kind naar de basisschool gaat. Zo kun je je kind duidelijk maken dat hij niet met zijn speen naar school kan gaan. Vanaf 5 jaar is het echt belangrijk dat je kind geen speen meer heeft. Vanaf die leeftijd kan zijn blijvende gebit doorbreken en zo voorkom je schade aan zijn blijvende gebit.

Als je kind wat ouder is en een en ander al begrijpt kun je ook uitleggen dat het slecht is voor zijn gebit. Ook kun je het volgende proberen: Je koopt een voorraad van twee of drie spenen en spreekt met je kind af dat dit de laatste spenen zijn die je koopt. Wanneer een speen kwijt raakt, of stuk gaat krijgt je kind zijn volgende speen. Wanneer je kind de laatste speen krijgt wijs hem er dan ook op dat dit de laatste speen is. Koop daarna geen speen meer voor je kind, hoe moeilijk dit ook is en hoe hard hij er ook om zeurt.

Geef je kind ook complimenten en laat zien dat je trots bent wanneer het je kind lukt minder op de speen te zuigen. Geef je kind extra aandacht, doe samen spelletjes en neem hem op schoot. Zo wordt je kind zekerder en heeft hij langzamerhand geen speen meer nodig.