blog placeholder

Een steeds groeiend aanbod kunst is vanuit de huiskamer te bekijken middels het “Google Art Project”. Het beste van een groeiend aantal musea wereldwijd wordt nu online aangeboden.

De wereld aan je voeten
Meer dan 30.000 meesterwerken uit meer dan 150 collecties uit meer dan 40 landen. Niet alleen de kunstwerken zelf worden digitaal aangeboden, maar ook een soort “streetview” van het museum. Het is niet de bedoeling dat de digitale collectie het museumbezoek gaat vervangen. Het is wel de bedoeling dat mensen die niet de mogelijkheid hebben om naar Istanbul te gaan voor het “Istanbul Museum of Modern Art”, naar Chicago voor het “The Art Institute of Chicago”, naar Peking voor het “Jintai Art Museum, Beijing” of al die andere gerenommeerde musea, toch de gelegenheid hebben een deel van de collectie te bekijken.
de Nachtwacht
Er is een tool beschikbaar om te navigeren in de museumcollecties. Er kan op allerlei manieren worden gezocht. Op bijvoorbeeld titel, kunstenaar, collectie of museum.

Zeer gedetailleerd
De opnamen zijn zo gedetailleerd gefotografeerd en gedigitaliseerd, dat veel stukken tot een veel hogere resolutie te zien zijn dan wanneer je in het museum zelf zou zijn. Van elk museumstuk zijn allerlei details beschikbaar, die getoond worden door op “details” te klikken. Elk museum heeft een item gekozen dat met de “gigapixel” Photo capturing methode is gefotografeerd. De kleinste details kunnen met de microscoop functie worden bekeken. bekijk bijvoorbeeld eens de “Starry night” van Vincent van Gogh. Starry Night Vincent van Gogh. Links het gehele schilderij. Rechts alleen de penseelstreek van het bovenste streepje van de grote witte cirkel rechts van het zwarte object.

Starry Night  Starry Night  

 

een vaas van glas

Niet alleen schilderijen
Ookal is het project gestart met voornamelijk schilderijen van westerse meesters, het gaat zeker niet uitsluitend om schilderijen.
Met het groeiende aanbod, stijgt ook het aanbod van andere kunstwerken of museum-items.
Zo zijn er beelden, bustes, juwelen, vazen, meubelen, kleding, munten etc te bewonderen.

 

“Bezoek” de musea
Niet alleen de meesterwerken zelf zijn digitaal te bewonderen.
Met de streetview functie kan een virtuele tour door een deel van de zalen van de musea worden gemaakt.
Veel werken die er hangen kun je aanklikken en in detail bekijken.
de zaal met de

Nog niet alle musea staan online
Steeds meer belangrijke musea doen mee en het aanbod groeit gestaag. Toch blijft er het een en ander te wensen over. Zo is het “Louvre” in Parijs nog niet toegetreden en daardoor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci nog niet te zien. Vanaf het begin was niet elk museum voor deelname te porren, maar toen een aantal belangrijke musea gingen deelnemen, gingen sommige musea over stag.

Hopen dat de rest ook nog van gedachten verandert! In elk geval genieten van het enorme aanbod.