blog placeholder

Hij fotografeerde John F. Kennedy, Jimmy Durante, Louis Armstrong, Brigitte Bardot, Georgia O’Keefe, Janis Joplin, Nastassja Kinski, Groucho Marx, Jacques Cousteau, Marilyn Monroe, Igor Stravinsky, Bob Dylan, Andy Warhol en the Factory. Meer dan vijftig jaar hebben zijn foto’s in de belangrijkste bladen van Amerika gestaan. Door zijn sterke, cleane beelden en zijn enorme inzicht in de menselijke natuur, en het karakter van zijn modelen wordt hij tot de dag van vandaag als een van de grootste portretfotografen gezien. 

DOORBRAAK

 

Op 15 mei, 1923 werd Richard Avedon geboren in een Joods-Russische family.  Toen hij 19 was begon hij als fotograaf bij de Merchan Marine’s. Daar fotografeerde hij twee jaar, en bij terugkomst in 1944 begon hij als fotograaf voor een warenhuis. Al snel ontdekte Alexey Brodovitch, de art-director van Harper’s Bazaar hem, en hij begon als modefotograaf bij Harper’s Bazaar. Samen met Alexey Brodovitch studeerde hij ook 6 jaar aan The Design Laboratory, New School for Social Research, in New York. In 1946 had hij zijn eigen studio en fotografeerde hij voor Vogue en Life. Door zijn onorthodoxe aanpak werd hij al snel de hoofd-fotograaf voor Harper’s Bazaar. 

 

MAGAZINE WERK

Zijn foto’s waren revolutionair omdat hij zijn modellen niet alleen gebruikte als een kapstok voor een product, maar ze lachend, en vol emotie en beweging neerzette. Zijn modellen dansten door Parijs, of stonden in een wolk van prachtige kleding, of droegen een prachtige witte jurk, temidden van olifanten. Ze verkochten niet alleen een kledingstuk, ze verkochten een lifestyle.  Door dit werk behoorde hij in 1958 al tot de tien grootste fotografen ter wereld.

 

In 1966 stopte Avedon bij Harper’s Bazaar om als fotograaf bij Vogue te gaan werken, waar hij ook al snel hoofd fotografie werd. Hij fotografeerde bijna alle covers van 1973 tot 1988 toen zijn positie overgenomen werd door Anna Wintour. Vanaf 1980 schoot hij ook herhaaldelijk campagnes voor Gianni Versace.

 

PORTRETTEN  

 

” A portrait is not a likeness. The moment an emotion or fact is transformed into a photograph it is no longer a fact but an opinion. There is no such thing as inaccuracy in a photograph. All photographs are accurate. None of them is the truth.” – Richard Avedon

 

Naast dit modewerk fotografeerde hij ook patienten in een psychiatrisch ziekenhuis, de Civil Rights Movement, protesten tegen de oorlog in Vietnam, en later ook de val van de Berlijnse Muur, en, misschien wel het bekendst, zijn portretten. Hij fotografeerde de beatles in 1967, deze foto’s waren alles wat de rest van zijn werk niet zou zijn, psychedelisch, kleurrijk, hevig bewerkt, en bijna onfotografisch.

 

Hij zou in de komende jaren nog veel grootheden voor zijn lens krijgen. Beroemdheden van allerlei disciplines zouden naar hem toe komen, voor zelfs hun meest publieke beelden. Hij zou ze allemaal fotograferen op eenzelfde manier. In de leegheid van de studio, alleen tegen een witte achtergrond. Altijd in zwart-wit, en nooit geposeerd. Hij hield niet van de leugens, en de vleierij van de portretten die hij om zich heen zag.  Hij wist mensen gerust te stellen, en maakte op die manier intieme beelden, waarbij mensen een enorme echtheid uitstralen. Hij portreteerde mensen soms, terwijl ze zich vrij bewogen. Deze foto’s zijn bewogen, maar hebben een enorme spontaniteit, en geven het gevoel dat je heel dicht bij de essentie van de persoon komt. 

 

PUBLICATIES

 

Ook werkte hij aan verschillende boeken. In 1959 werkte hij met Truman Capote aan een boek met foto’s van de groten der aarden, Observations, Hiervoor fotografeerde hij onder anderen Buster Keaton, Gloria Vanderbilt, Pablo Picasso, Dr. J. Robert Oppenheimer, Frank Lloyd Wright, en Mae West. 

 

Jaren later zou hij een serie maken over “normale” mensen in Amerika, waarvoor hij foto’s maakte van zwervers, circusmensen, mijnwerkers, cowboys en arbeiders.  Dit resulteerde in het boek “In the American West” dat door sommige nog steeds als zijn grootste werk wordt gezien. Hij werkte aan dit boek van 1979 tot 1985, en maakte portretten van 125 mensen in het westen van Amerika, die hij interessant vondt. Dit boek werd in Amerika met gemengde gevoelens ontvangen, omdat het niet flatteus zou zijn, maar het wordt nog steeds bewonderd omdat hij deze mensen, in hun vuile gescheurde kleren, met hun doorleefde huid, met hetzelfde respect fotografeerde als hij dat deed met de beroemdheden die hij voor zijn camera kreeg. Hij maakte de machtigen menselijk, en de onbekenden machtig. Hij fotografeerde iedereen als mens. 

 

“My portraits are more about me than they are about the people I photograph.”- Richard Avedon

 

PRIJZEN

In 1992 werd hij de eerste fotograaf in dienst van The New Yorker. Hij won veel prijzen voor zijn oevre, zoals de International Centre of Photography – Master of Photography Award, de Prix Nadar in 1994 voor zijn book Evidence, en de Royal Photographic Society 150th Anniversary Medal in 2003.  Op 15 Mei 2004  stierf hij in San Antonia Texas. 

 

” I know that the accident of my being a photographer has made my life possible” – Richard Avedon

 

BOEKEN

Observations, 1959

Nothing Personal 1964

Alice in Wonderland 1973

Portraits, 1976

Portraits 1947-1977, 1978

In the American West, 1985

An Autobiography, 1993

Evidence, 1994

The Sixties, 1999

Made in France, 2001

Richard Avedon Portraits, 2002

Woman in the Mirror, 2005

Performance, 2008

Portraits of Power, 2008