Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Wat hebben deze twee mensen gemeen? Het zijn beide kunstenaars van de kunststroming Popart, maar met beide een hele eigen stijl. In dit artikel lees je informatie over de kunststroming, popart met onder andere hoe Andy Warhol te werk ging.
Het begin
Pop-Art is een stroming in de moderne kunst. Het is de afkorting van Popular-Art. De bekendste kunstenaars van deze stroming waren Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Men ziet het kunstwerk van de Engelsman Hamilton, Just What Is It That Makes Today´s Homes So Different, So Appealing? als begin van de Pop-Art. De kunststroming kwam voort uit een bepaalde tijdgeest, die van vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De Pop-Art zette zich af tegen een Amerikaanse kunststroming, de abstract expressionisme. De kunstenaars van het abstract expressionisme stelde hun werken toon in musea. Daarom ging de Pop-Art de kunst naar de mensen toe brengen.
De functie
Veel Pop-Art werken hebben een decoratieve functie zonder diepere boodschap. De Pop-Art beweging stond dichter bij het leven, omdat er allemaal dagelijkse voorwerpen en producten werden afgebeeld. Ironie speelde vaak een grote rol net zoals de politiek. De thema´s die werden gebruikt voor de Pop-Art waren stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Er werden beroemdheden afgebeeld zoals Elvis Presley en Marilyn Monroe En ook supermarktproducten zoals Coca Colaflessen en soepblikken.
De werkwijze
Binnen de Pop-Art zijn veel verschillende werkwijze. Andy Warhol werkte in series door middel van zeefdruk. Het principe van deze techniek werkt als volgt: een stuk gaas wordt over een raamwerk gespannen. Dit raamwerk wordt dat voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van positief film belicht wordt. De donkere vlekken op het positief worden bij het ontwikkelen weggewassen. Zo ontstaan er doorlatende plekken op het raamwerk. Hier wordt de inkt doorheen gedrukt. De inkt wordt op het raam aangebracht en uitgesmeerd. Hierdoor wordt de vorm van het sjabloon op het te bedrukken voorwerp afgedrukt. Dit kan herhaald worden met verschillende kleuren en verschillende vormen. Roy Lichtenstein gaf zijn onderwerpen weer als plaatjes uit stripverhalen. Robert Rauschenberg maakt beeldcollages. Verschillende objecten werden samen verwerkt.
In Nederland
Ook in Nederland waren er kunstenaars die alledaagse thema´s in kunst gingen verwerken. Reinier Lucassen schilderde Donald Duck en maakte kleurrijke doeken met alledaagse voorwerpen. Woody Amen maakte ruimtelijke beelden waar hij voorwerpen in op nam. Ook maakte hij beeldcollages met afbeeldingen uit de massacultuur. Win T. Schippers maakte een bruine bal onder de naam ´The Lump´. Zijn werk deed aan het werk van Claes Oldenburg denken. Oldenburg werkte met uitvergrotingen. Schippers werk lijkt ook op de gelijktijdige kuststroming Fluxus. Deze stroming wilde verschillende kunstvormen zoals beeldende kunst en muziek opheffen.