blog placeholder

Een aantal belangrijke trends in de jaren 80 waren de opkomst van de magnetron en de homecomputer, rolschaatsen, de videorecorder, aerobics, Italiaans design, de walkman en de bekende rubik’s cube.De platenspeler maakte plaats voor de cd en er kwamen nieuwe stijlen in de muziek, zoals Ska en New Wave. In Nederland was er de Nederpop. Bekende sterren en bands waren o.a.: Michael Jackson, Madonna, Prince, Wham, Milli Vanilli, The Pet Shop Boys, Cyndi Lauper en Duran Duran. In de mode was de oversized kleding populair, schoudervullingen, pull-overs, jasjes, bontmantels en beenwarmers. 

Er ontstond ook een nieuw type mens, de yuppies genoemd (Young Urban Professionals). Dit waren mensen met een goed betaalde baan die een woning in de binnenstad bezaten. Zij wilden aan de buitenwereld laten zien hoe rijk ze waren en droegen dan ook merkkleding en brachten veel tijd in de sportschool door.

 

 

Graffiti was de uitdrukkingsvorm van vele jongeren die zich verveelden in de grote steden. Graffiti werd gezien als vandalisme, maar is inmiddels uitgegroeid tot een eigen vorm van kunst.De kunstenaar Jean Michel Basquiat (1960-1988) heeft vanaf begin jaren 80 zeer explosieve werken geproduceerd. Hij werkte samen met zijn vriend Al Diaz onder de naam SAMO. Basquiat was een zeer gerespecteerd kunstenaar, met name door zijn eigen stijl en elementen uit eigen ervaringen.Hij schilderde op grote formaten in acryl met daarover lijntekeningen en teksten. Basquiat is aan zijn einde gekomen door een overdosis en is 28 jaar geworden.

 

 

Een tweede graffitikunstenaar, Keith Haring begon ook zijn carrière in de New Yorkse Subway.Zijn vader was zijn belangrijkste inspiratiebron, maar ook kunstenaars zoals Andy Warhol en Christo hadden een grote invloed op hem. In 1976 had Haring in Pittsburgh zijn 1e belangrijke tentoonstelling.Rond deze tijd werd zijn ‘stijl’ duidelijk, namelijk abstracte figuren die oneindig in elkaar vallen. Dit waren voornamelijk contouren en cartoon-achtige hip hop mannetjes die hij met de spuitbus aanbracht. In 1978 ging hij studeren aan ‘The School of Visual Arts’ in New york. Hij kreeg enorme internationale bekendheid omdat men zijn werk vernieuwend en verfrissend vond. Zijn werk werd als een verademing gezien. Haring ging (in navolging van Warhol) zaken doen door een eigen winkel in New York te beginnen. In 1985 versierde hij het lichaam van zangeres Grace Jones. Hij stierf in 1991 aan de gevolgen van aids en is 32 jaar geworden.

 

 

Aids was een onbekende virusziekte die in 1981 uitgroeide tot een epidemie.Het werd ook wel de ‘homoziekte’ genoemd en in 1984 ontdekte de Franse Viroloog Luc Montagnier het virus HIV, dat aids veroorzaakt. Aids breidt zich sinds de jaren 80 nog steeds uit en is met name in Afrika volksvijand nummer 1.