blog placeholder

Salvador Dalí was zeker een bijzondere man. ‘One of a kind’. Dit artikel laat zien wie deze intrigerende man is en wat hij uitvoerde in zijn leven.

Wie is Salvador Dalí?
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech is een genie. Dit zei hij tenminste over zichzelf. Dalí was een kritische man met weinig bescheidenheid. Daarbij bezat hij over een grote dosis oprechtheid, wat Dalí tot een eerlijke man maakte. Hij is geboren op 11 mei 1904 te Figueras en gestorven op 23 januari 1989 te Figueras. Dalí was een rasechte Spanjaard, daar geboren, getogen en later weer teruggekeerd.
Als kind kreeg Dalí al tekenles. Hij was toen vooral geïnteresseerd in het impressionisme en kubisme. Tijdens een expositie in het stadstheater kreeg Dalí voor het eerst aandacht van critici op zijn eerste schilderijen. Later ging hij studeren in Madrid, van 1921 tot 1924. Hij was aangenomen op de kunstacademie San Fernando. In 1923 werd Dalí een jaar van de school verwijderd, omdat hij kritiek uitte op zijn professoren. In ditzelfde jaar werd hij wegens politieke redenen 35 dagen in Gerona opgesloten. Uiteindelijk is Dalí definitief van de academie verwijderd. Na de studie in 1926 vertrok Dalí naar Parijs, om daar Picasso te leren kennen. Dalí heeft zich toen bekeerd tot het surrealisme. Jaren later, in 1929, leerde Dalí Gala kennen, en ze trouwden in 1934. Ze hebben nooit kinderen gekregen. In 1938 nam Dalí deel aan een internationale surrealistententoonstelling in Parijs. Hierna bezocht hij Freud in Londen en maakte verschillende portretten van hem. Een tijd later, in 1940, vertrok Dalí naar de Verenigde Staten, om daar jaren te wonen. In deze tijd heeft Dalí veel van zijn grote kunstwerken gemaakt. Dalí is later naar Spanje teruggekeerd, om daar uiteindelijk de dood te vinden. Zijn vermogen en werk heeft hij nagelaten aan de Spaanse staat. Op zijn verzoek is hij bijgezet in de crypte van zijn Teatro-Museo in Figueras.
Dalíwas hoofdzakelijk een kunstschilder en veelzijdige kunstenaar, al was hij ook te zien in verschillende reclamespotjes. Hij stond vooral bekend om zijn zwarte krulsnor.

Surrealisme
Dalí behoort tot de surrealisten. Het surrealisme is een kunststroming onstaan in 1924. Het surrealisme kenmerkt zich door ongewone, onconventionele, verrassende, onechte en schokkende waarnemingen. Het is gebaseerd op de fantasieën van de kunstenaars.
Dalí legde uit hoe hij zijn fantasieën verwerkte in zijn kunstwerken. Om inspiratie op te doen ging Dalí slapen. Voordat hij ging slapen, zorgde hij ervoor dat hij een lepel in zijn hand had. Als Dalí dan in slaap viel, viel de lepel op de grond waardoor hij weer wakker schrok. Dalí verklaarde dat hij op deze manier zijn dromen kon onthouden om ze te verwerken in zijn kunstwerken.

Dalí’s werken
Dalí heeft heel veel indrukwekkende producties op zijn naam staan.
Een bekend voorbeeld is het schilderij ‘De verzoeking van de heilige Antonius’, geproduceerd in 1946. Dit schilderij beeldt uit dat Dalí op het punt staat de aarde te verlaten om vervolgens de hemelse sferen te bereiken. Dit wordt uitgebeeld met de olifanten op spinnenpoten.
Een ander voorbeeld is het schilderij ‘Het gezicht van de oorlog’, geproduceerd in 1940-1941. Dalí was namelijk bezeten van de dood. Dit laat hij duidelijk zien met de doodshoofden die in elkaar opgaan.
Een derde voorbeeld van een bekend schilderij is ‘De duurzaamheid van de herinnering’, geproduceerd in 1931. Dit schilderij bestaat voornamelijk uit weke uurwerken, die afkomstig zijn uit een droom van Dalí over zachte camembert.

Naast schilderingen heeft Dalí zich ook bezig gehouden met kunstvoorwerpen. Zo maakte hij een Mae-West-lippensofa in 1936-1937. Hiervan zijn maar enige exemplaren gemaakt. Deze sofa was onderdeel van ‘Het gezicht van Mae West’, allemaal voorwerpen die het gezicht van Mae West moeten voorstellen. Dalí dacht dat dit ook als surrealistisch appartement kon worden gebruikt.
Dalí vond kreeften ook erg interessant, aangezien hij veel kunstvoorwerpen heeft gemaakt waarin kreeften verwerkt zijn.

Citaten

  • “Het enige verschil tussen mij en een gek is dat ik niet gek ben.”
  • “Mijn lijfspreuk is geweest: ‘Als ze maar praten over Dalí, zelfs al is het prijzend’.”
  • “Het leven op aarde zou een kwelling zijn als er twee- of driehonderd Dalí’s bestonden; wees maar niet bang, want zover komt het nooit!”
  • “Het verschil tussen surrealisten en mij is dat ik surrealist ben.”