blog placeholder

Nederlandse schilders in het Rijksmuseum met hun beroemdste schilderijen

Er is soms zoveel kunst en cultuur om je heen dat je door de bomen het bos niet meer zien. Dit is een samenvatting van de belangrijkste kunstwerken die zich gevestigd hebben in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Belangrijke Nederlandse en niet-Nederlandse schilders hebben een plekje veroverd in het prachtige gebouw aan de grachten. Hier de hoogtepunten, kunstwerken en schilders die je kunt aantreffen in het Rijksmuseum.

Als belangrijkste en bekendste schilder van Nederland heeft Rembradt van Rijn een belangrijk plek in het Rijksmuseum. Zijn werken sieren de muren en trekken miljoenen bezoekers uit alle hoeken van de wereld.
De Nachtwacht en Het Joodse Bruidje zijn de bekendste werken van Rembrandt die in het Rijksmuseum te bewonderen zijn.

Cornelis van Haarlem is een andere Nederlandse schilder, welliswaar minder bekend maar zeker niet minder… Zijn Kindermoord te Bethlehem stelt een vechtpartij voor buiten Bethlehem. Soldaten vermoorden kinderen met wapens.

Jan Steen pronkt met De Burgemeeste van Delft. Hij was een tijdgenoot van Rembradt. Het schilderij is gemaakt in 1761 en werd in die tijd aangenomen dat de geportreteerde de burgemeester van Delft was, later werd dat gecorrigeerd en bleek het Geraldo Briel van Welhoeck te zijn. Dit schilderij was het duurste aankoop van het Rijksmuseum ooit, maarlieft 12 miljoen.

In dit rijtje genieën mag Johannes Vermeer natuurlijk niet ontbreken. Het Straatje beeld huizen uit in Delft en in geschilderd in 1658. Het is onduidelijk welke huizen zijn afgebeeld en of ze echt bestaan hebben.

Wat mij persoonlijk heel erg aanspreek is De Bedreigde Zwaan van Jan Asselijn. Als bijnaar had hij Crabbeltje omdat hij altijd en overal krabbeltjes maakte om ideeën niet te vergeten. Van Asselijn zijn voornamelijk landschappen en dieren bekend. Het schilderij van de zwaan is vermoedelijk uit 1652 en bevindt zich al meer dan 2 eeuwen in de collectie van het Rijksmuseum. Onder de zwaan staat De Raad-Pensionaris, één van de eieren werd gezien als Holland en de hond op dit schilderij als De Viand van de Staat.

Verder zijn er in het Rijksmuseum schilderijen te vinden van Melchior d’Hondecoeter, Peter de Hooch, Meindert Hobbema, Jan van Scorel, Dirck van Baburen, Frans Hals, Bartholomeus van der Helst en vele andere bekende en onbekende schilders.

Een bezoek aan het Rijksmuseum is je tijd en geld zeker waard. Een tip: bestudeer vantevoren alle, of tenminste de schilderijen die je aanspreken zodat je meer uit je bezoek kunt halen. Voor informatie kun je terecht op de site van het Rijksmuseum.