blog placeholder

 “Als ik u kon vertellen wat deze dans inhoudt zou het geen zin hebben die te dansen”  
 Isadora Duncan

Isadora Duncan is geboren in Francisco en opgegroeid bij haar moeder. Als kind wees ze het klassieke ballet al af, later ging ze haar eigen stijl creëren. Hiermee was zij in het begin van de 20ste eeuw één van de grondlegger van de moderne dans. Ze trad op in New York en Chicago maar werd beroemd in Europa. Ze werd bekend om haar ‘vrije’ dans, ze was de eerste vrouw die op blote voeten danste en die zich zo vrij bewoog in haar dans. Ze was een grote inspiratie bron voor veel kunstenaars uit de Jugendstil.

 In 1904 richtte zij, samen met haar zus Elisabeth Duncan een dansinternaat op in Duitsland. Ze werd verliefd op een regisseur en kreeg met hem een dochter, Diedre. vijf jaar later in 1911 kreeg ze een zoon Patrick van Patrick Singer. Maar op 19 april 1913 kwamen beide kinderen om het leven omdat de chauffeur vergeten was de handrem erop te zetten, de auto reed in de Seine en de kinderen verdronken.
In 1922 trouwde ze, toen 44 jaar met de 26jarige Russische dichter Sergej Jesenin. Hij was een bekende dichter in Rusland maar was alcoholist. Hij behandelde Isadora slecht en in 1923, tijdens een tournee, keerde hij alleen terug naar Rusland. Daar werd hij opgenomen in een kliniek, toen hij met kerst met verlof mocht hing hij zichzelf op in een hotelkamer.
In 1949 kwam Isadora Duncan in Nice om het leven, haar sjaal kwam in het viel van de auto en ze brak haar nek.

 Waarom was zij zo anders dan andere vrouwen in haar tijd?

Isadora Duncan was een vrouw die echt dansen wou, ze durfde iets ander te gaan doen terwijl het niet bij iedereen geaccepteerd werd. Haar dans die bestaat uit rennen, springen en lopen was totaal nieuw. Ook haar kleding was nieuw, vaak wijde jurken met blote benen en armen en ze danste op blote voeten. Dit was, in die tijd, bijna net zo erg als een vrouw naakt te zien dansen.
Isadora Duncan was meer een dansend ego dan een balletdanseres, met haar simpele bewegingen en grote sprongen had ze toch een groot talent.