Hendrik Petrus Berlage, in Nederland toch wel een van de bekendste Architecten. Bekend om zijn Beurs van Berlage in Amsterdam, Plan Zuid in Amsterdam en het Gemeente Museum in Den Haag.
Berlage werd geboren in 1856 in Amsterdam en kwam uit een welgestelde familie. Berlage wou eigenlijk schilder worden maar kwam in de loop van zijn ontwikkeling tot de conclusie dat Architectuur en Bouwkunde meer zijn ding waren. Van 1875 tot 1878 studeerde hij architectuur aan het Eidgenössische Polytechnikum in Zürich omdat er in Nederland niet echt goede bouwkundige opleidingen waren. Na zijn studie besloot hij een tijdje door Europa te reizen en kreeg daarna het aanbod van Theodor Sanders om met hem te gaan samenwerken. Vanaf dat moment zijn ze samen gebouwen gaan ontwerpen in neorenaissancestijl, een stijl terugblikkend naar de oudheid. In 1885 diende hij een ontwerp in voor de prijsvraag voor de Beurs van Amsterdam. Zijn bouwstijl en smaak kwam goed overeen met die van wethouder Willem Treub van Amsterdam waardoor Berlage bij wijze van spreken een beetje voorgetrokken werd. In 1889 werd Berlage zelfstandig Architect, en in 1896 kreeg hij pas de opdracht om het definitieve ontwerp van de Beurs van Amsterdam te maken, wat later de Beurs van Berlage genoemd zou worden. Dit is zonder twijfel Berlage’s meest bekende project.
In 1900 richtte hij samen met meubelontwerper Jac. van den Bosch en zilversmid Willem Hoeker hun Atelier/Meubelzaak ’t Binnenhuis op. Het was in eerste instantie de bedoeling om goed ontworpen, betaalbare gebruiksvoorwerpen op de markt te brengen, maar uiteindelijk waren de producten voor een gemiddeld huishouden onbetaalbaar. Ook was het de bedoeling om Amsterdamse kunstenaars bij het Atelier te betrekken door hen de mogenlijkheid te geven de door hun ontworpen producten hier ter verkoop te stellen. Dit werd niet echt een succes en de kunstenaars/architecten die hier daadwerklijk hun producten tentoongesteld hebben is beperkt gebleven tot:
- H.P Berlage
- Jac. van den Bosch
- Willem Hoeker
- Chris van der Hoef
- Jan Eisenloeffel
- Gerrit de Blanken
In het zelfde jaar als de oprichting van ’t Binnenhuis begon Berlage met de eerste ontwerpen van de zuidelijke uitbreiding van Amsterdam. Dit zou later Plan Zuid genoemd worden. Pas in 1915 waren de definitieve ontwerpen voor deze uitbreiding klaar. Dit was waarschijnlijk Berlage’s belangrijkste stedenbouwkundige project. In deze periode begon ook de bouw van het jachtslot Sint Hubertus in Otterlo, deze had hij ontworpen voor het echtpaar Kröller-Müller.
Gedurende de jaren ’20 begon berlage met zijn ontwerpen voor het Gemeente Museum in Den Haag die in eerste instantie door het gemeentebestuur werd afgekeurd. In 1927 kwam Berlage met een nieuw, meer bescheiden ontwerp en in 1931 startte de bouw hiervan. Op 29 mei 1935 was de officiele opening van het nieuwe Gemeente Museum van Den Haag. Deze heeft Hendrik Petrus Berlage zelf niet meegemaakt, hij overleed op 12 augustus 1934 in Den Haag.