blog placeholder

Oscar Wilde heette voluit Oscar Fingal O’Flahertie Wills Wilde en werd geboren in het Ierse Dublin in 1854. Wilde kwam uit een goede familie, zijn vader was arts en van zijn moeder had hij de kunst van het schrijven geleerd. Over de jaren heen zou Wilde een bekend (toneel)schrijver, dichter en nog veel meer worden.

Vanaf zijn twintigste woon Wilde in Engeland, en begint hij zich als persoonlijkheid te ontwikkelen. Hij maakt deel van de esthetische beweging van die tijd. Hun motto is: “l’art pour l’art” ofwel kunst alleen voor kunst. Deze boodschap houdt Wilde dan ook aan bij al zijn werken. De bedoeling van zijn werk is puur voor het genot, geen achterliggende boodschap of moraal. De beweging werd ook gekenmerkt door zijn decadentie en daar was Wilde dan ook niet vies van. Op grote voet leven was iets wat Wilde maar al te goed kon.

Toch word de boodschap die Wilde aan zijn werk meegeeft tegenwoordig wel eens in twijfel getrokken. In 1884 trouwt Wilde met Constance Lloyd. Ondanks dit feit wordt Wilde vaak beschuldigt van homoseksuele praktijken. Zeker na het publiceren van The Picture of Dorian Gray; zijn eerste en enige roman. Het boek wordt slecht ontvangen, vooral omdat het vol zou zitten met homoseksuele verwijzingen, en het zou ook nog eens gedeeltelijk autobiografisch zijn. Dit was in deze tijd natuurlijk een enorme taboe. Nadien voegt Wilde een voorwoord toe aan de roman, waarna hij verwijst naar de esthetische stroming en zijn motto ‘art for the sake of art’.

Zijn woorden toen konden niet verhelpen dat hij in 1895 alsnog wordt veroordeeld voor sodomie. Tijdens dit proces wordt duidelijk dat Wilde al jaren een affaire heeft met Lord Alfred Douglas, de zoon van de Markies van Queensberry. Wilde wordt een paria in Londen en verhuist na zijn gevangeschap van twee jaar naar Parijs. Waar hij in 1900 sterft aan hersenvliesontsteking. Wilde wordt uiteindelijk maar 46 jaar, maar leefde een kleurrijk leven.

The Picture of Dorian Gray  is één van Wilde’s belangrijkste werken en gaat zoals de meesten van zijn werken over de Londens aristocratie van de tijd waarin Wilde leefde.  Tot op de dag van vandaag brengt het boek prachtige boodschappen over tot de lezer, en is het zeker nog relevant voor de maatschappij en is het het lezen meer dan waard. Het boek is dan ook in 2009 nog verfilmd door Oliver Parker.

Andere belangrijke werken van Wilde zijn: The Importance of Being Earnest en An Ideal Husband. Wilde wordt pas echt ver na zijn dood echt gewaardeerd om wat hij geschreven heeft, vooral vanwege de controverse die hij tijdens zijn leven teweeg bracht. Wilde was een pionier op vele fronten en dat werd niet altijd op prijs gesteld. Merkwaardig is wel dat zijn werk op een zekere manier tijdloos is, en misschien was het niet altijd de bedoeling, er viel zeker een goed lesje uit te leren.