blog placeholder

Een vervolg op de eerste artikel Renaissance-schilders en hun beroemdste schilderijen.

In deel twee gaan we door met de lijst van de beste schilders en schilderijen uit de Renaissance. In dit deel heb ik het onderwerp weer niet kunnen afsluiten dus verwacht een derde en laatste deel.
Nu gaan we door waar we gebleven waren…

Luca Signorelli: 1450-1523: Geboren in Cortona, Toscane
Belangrijkste werken; De geseling van Christus; Man van de wet; Het testamen van Mozes en de dood; De preek en de daden van Antichrist; Opstanding van het vlees; De verdoemden; Weeklachten om de gestorven Christus; De Drie-eenheid, de Maagd en heiligen.

Leonardo da Vinci: 1452-1519: Geboren in Vinci, Toscane, behalve schilder ook musicus, wetenschapper etc.
Belangrijkste werken; De Mona Lisa; De dame met de hermelijn; De Maagd van de Rotsen; Annuciatie; Het laatste avondmaal; Homo quadratus; De Maagd en de heilige Anna; Heilige Johannes de Doper

Lorenzo di Credi: 1457-1536: Geboren in Florence
Belangrijkste werken; Annuciatie: Madonna met het Kind en de heilige Johannes met twee engelen; De Maagd en het Kind en de heilige Julianus en de heilige Nicolaas van Mira; De heilige familie; Venus; De aanbiedding van de herders; De engel geeft de communie aan Maria Magdalen.

Piero di Cosimo: 1462-1521: Geboren in Florence
Belangrijkste werken; Simonetta Vespucci; Vulcanus en Aeolus; Venus en Mars; Allegorie; De dood van Procris; Ontdekking van de honing; De bouw van een paleis; De mythe van Prometheus.

Quentin Massys: 1465-1530: Geboren in Leuven, Belgie
Belangrijkste werken; altaarstuk van de heilige Johannes; zijn vrouw; Erasmus van Rotterdam; De niet bij elkaar passende geliefden; Groteske oude vrouw; De aanbidding van de wijzen.

Fra Bartolommeo: 1472-1517: Geboren in Florence
Belangrijkste werken; Graflegging; De aanbidding van het kind Jezus; Girolamo Savonarola; Tweeluik van de Annuciatie; Mystiek huwelijk van de heilige Catharina van Siena; De Heilige familie met Johannes de Doper; Christus met de vier evangelisten.

Lucas Cranach De Oude: 1472-1553: Geboren in Oberfranken
Belangrijkste werken; Johannes Cuspinian en zijn vrouw Anna; De kruisiging; Adam en Eva; Maarten Luther en Catherina Bora; Venus in een landschap; Rust tijdens de reis naar Egypte; De jacht ter ere van Karel V in het kasteel van Torgau; De bron van de jeugd.

Michelangelo Buonarroti: 1475-1564: Geboren in Caprese, naast schilder ook beeldhouwer, schilderd het Sixtijnse kapel-plafont vol
Belangrijkste werken; Tondo Doni; Ignudi; Het orakel van Delphi; De schepping van Adam; De profeet Jesaja; Isaï, David, Salomo; Het laatste oordeel; De kruisiging van de heilige Petrus.

Giorgione: 1477-1510: Geboren in Venetië
Belangrijkste werken; Judith; De Maagd van Castelfranco; Het onweer; Laura; Ridder en schildknaap; Drie filosofen; Slapende Venus; Venetiaanse heer.

Il Sodoma: 1477-1549: Geboren in Vercelli
Belangrijkste werken; De Sabijnse maagdenhof; De geseling van Christus; De dood van Lucretia; De bruiloft van Alexander en roxanne; De heilige Sebastiaan; Sint Joris en de draak; Het geheimzinnige huwelijk van de heilige Catharina; Pietà.