blog placeholder

De naam Gaudí klinkt veel mensen bekend in de oren. Daarom zal in dit artikel meer aandacht aan deze architect en ontwerper gegeven worden. De kunststroming waar Antoni Gaudí i Cornet gezien werd als leider, zijn ideeën over kunst in het algemeen en een aantal van zijn bekendste werken zullen de revu passeren.

Leider van het Modernisme

Gaudí leefde van 1852 tot 1926 en wordt tot op de dag van vandaag gezien als de leider van het Modernisme in Spanje. Het hoofddoel van het Modernisme was decoratie en dat werd tot uiting gebracht door krullende lijnen, plantenmotieven en diervormen. Het modernisme heeft verschillende namen. In Frankrijk en België wordt het ‘Art Nouveau’ genoemd, in Duitsland ‘Jugendstil’ en in Engeland ‘Reform’. In Spanje heette het ‘Modernismo’. Zoals de naam al zegt werd het modernisme gezien als een breuk met het verleden en helemaal in lijn met het nieuwe denken van het begin van de 20ste eeuw.

 Gaudí’s idee over kunst

Gaudí had, zoals hierboven al te lezen is, een zeer uitgesproken idee over kunst. Hoewel hij als leider van het modernisme wordt gezien, wil dat nog niet zeggen dat alle kunstenaren van het modernisme er dezelfde ideeën over kunst op nahielden. Gaudí vond boven alles dat kunst moest kunnen verleiden.  Hij vond dat de twee belangrijkste kenmerken van kunst kleur en geometrie was. Vooral de vormen waren bij Gaudí altijd spectaculair te noemen. Hij haalde zijn inspiratie ook regelmatig uit de natuur, omdat daar de meest originele kleuren en vormen te vinden waren.

Casa Vicens

De eerste belangrijke opdracht van Gaudí was de bouw van een residentieel gebouw in 1883, dat zou duren tot 1888. De opdrachtgever was Manuel Vicens, waar het gebouw later ook naar genoemd is. Het gebouw was af in 1888 en wordt gekenmerkt doordat Gaudí Arabische inspiraties gebruikte maar daar autochtone, dus kenmerkende Spaanse, elementen aan toevoegde.

 Andere belangrijke werken van Gaudí

Gaudí heeft in zijn leven veel huizen ontworpen. Een aantal daarvan zijn Casa Calvet, gebouwd in 1898/1899 als commercieel gebouw, Casa Batlló, gebouw tussen 1904 en 1906 voor de textielindustrieel Josep Batlló, en Casa Milà, gebouwd tussen 1906 en 1910. Een ander belangrijk, en bekend, werk van Gaudí is Parc Güelle, een droom die Gaudí en zijn opdrachtgever Eusebi Güell samen gerealiseerd hebben. Het was oorspronkelijk het plan om een luxe modelstad te bouwen in de buitenwijken van Barcelona. Uiteindelijk werd het een park met woningen voor Gaudí en Güell. Dit project begon in 1900 en duurde 14 jaar.

 De Sagrada Familia

Een artikel over Antoni Gaudí is niet af zonder dat er aandacht wordt besteed aan de Sagrada Familia. Dit project was al begonnen in 1882 maar vanwege problemen neemt Gaudí het project in 1883 over. Aan de buitenkant van de kerk moet de hele Christelijke traditie gesymboliseerd worden. Op dit moment heeft de kerk acht torens, waar er achttien horen te zijn. Eén toren (de hoogste) zou symbool moeten staan voor Jezus, één voor de maagd Maria, vier voor de evangelisten en twaalf voor apostelen. De drie deuren van de kerk staan symbool voor liefde, hoop en geloof. Op dit moment wordt er nog steeds aan gewerkt om de kerk te renoveren en op te bouwen zoals Gaudí dat zou hebben gewild. Naar verwachting zal de kerk in 2026 afgebouwd worden.

 Antoni Gaudí i Cornet is op 7 juni 1926 aangereden door een tram op de Gran Vía (de los Corts Catalanes) en overleed.

 

Meer informatie over bekende Spaanse kunstenaars, zoals Goya en Lorca, zullen binnenkort ook te vinden zijn bij mijn artikelen.