blog placeholder

Op Mallorca doen nog steeds verhalen de ronde over Ludwig Salvator van Oostenrijk, de excentrieke aartshertog die decennialang op het eiland heeft gewoond en van de kuststrook tussen Valldemossa en Deia een paradijs heeft gemaakt. Hoewel een leven aan het hof of een loopbaan in de lijn der verwachtigen lag, wist Ludwig al op jonge leeftijd dat hij daarvoor niet in de wieg was gelegd. Hij zou zijn vele talenten op een heel andere wijze benutten: hij werd zeeman. geograaf, landbouwer, natuuronderzoeker én schrijver.

Op zijn twintigste vertrok hij, met zijn kapiteinsbrevet op zak en onder het pseudoniem Graaf Luis de Neudorf, naar de Balearen om er natuuronderzoek te doen. Bij zijn aankomst was het liefde op het eerste gezicht, en drie jaar later besloot hij er te gaan wonen. Van daaruit bevoer hij met zijn schip Nixe de Middellandse Zee in een bont gezelschap van twintig man, honden, katten, vogels en zijn chimpansee Gorilla. In de havens baarde zijn schip dan ook veel opzien en werd het gekscherend de Ark van Noach genoemd.

De aartshertog heeft meer dan zestig boeken geschreven. Voor zijn negendelige encyclopedie, Die Balearen in Wort und Bild, kreeg hij op de wereldtentoonstelling in Parijs van 1899, een gouden medaille. Nu hoef je om de Balearen te aanschouwen, zei zijn vriend Jule Verne, alleen nog maar naar een bibliotheek te gaan die het werk van Zijne Keizerlijke Hoogheid in zijn bezit heeft. Boudewijn Buch noemde de aartshertog in zijn dagboek ‘Een boekenkast op reis’,  een groot eilandDist.

De natuurminnaar Salvator kocht op Mallorca vele bezittingen op: Son Marroig, zijn hoofdwoning, de grotere Son Moraques en Son Miramar, en het kleine landhuis S’Estaca, waarin nu de Hollywoodster Michael Douglas woont. Als gastenverbllijf had de aartshertog de herberg Ca Madó Pilla ingericht, waar reizigers drie dagen gratis mochten logeren. Ook legde hij tot in de bergen van de Sierra del Teix paden aan, die nog steeds veel wandelaars trekken.

Over zijn liefdesleven bleef altijd een waas van geheimzinnigheid hangen, ook tijdens zijn 25 jarig durende relatie met de schrijnwerkersdochter Catalina Homar. Keizerin Elisabeth van Oostenrijk, vooral bekend als Sissi, was zeer ingenomen met de keuze van haar neef, op wie zij zeer gesteld was. Zij bezocht hem tweemaal met haar jacht Miramar op Mallorca.

Wat aan deze geleerde zonderling het meeste opviel was zijn slordige kleding. Het amuseerde hem zeer als hij werd aangezien voor een Mallorcaanse boer, want hij had meer op met het gewone volk dan met de adel. Uit de mond van die ‘gewone’ Mallorcanen tekende hij verhalen op uit alle delen van het eiland, historische verhalen, verzonnen verhalen, korte en lange. Van die volksvertellingen heeft hij een groot aantal gebundeld in het boek Cuentos de Mallorca

Aan het intensief genoten leven van de ongekroonde koning van de Balearen kwam abrupt een einde toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Op koninklijk bevel moest Ludwig Salvator terugkeren naar het slot Brandeis bij Praag waar hij was opgegroeid. Een jaar later stierf hij en werd bijgezet in de Ferdinandscrypte van de kapucijner kerk in Wenen.