blog placeholder

Veel websites waar je geld kan verdienen met het schrijven van artikelen zijn volledig gericht op Google Adsense en de advertentieweergaven die je verdient. De mogelijkheden houden daar echter beslist niet op! In dit artikel leg ik kort uit wat affiliate marketing precies inhoudt, ik zal meer artikelen schrijven waarin ik dieper zal ingaan op hoe je optimaal kan profiteren van de mogelijkheden op het internet.

Netwerken

Er zijn een aantal grote advertentienetwerken in Nederland en bij die advertentienetwerken zijn adverteerders aangesloten. M4N is een voorbeeld van een groot netwerk dat adverteerders en uitgevers met elkaar in contact brengt. 

Adverteerders

Bij M4N (of uiteraard een ander netwerk) zijn adverteerders aangesloten zoals Wehkamp, V&D, FBTO, Nationale Vacaturebank, C&A, Bruna en soms enkele duizenden anderen. Dit kunnen grote organisaties zijn maar dit kunnen ook hele specifieke kleine dingen zijn die uitstekend in een niche passen.

Uitgevers

Bij een advertentienetwerk zijn ook uitgevers (publishers) aangesloten. Een publisher is iemand die advertentiemateriaal gebruikt op zijn/haar website of in zijn/haar artikelen om leads te genereren. Er is sprake van een lead wanneer de bezoeker een handeling verricht, dit kan een aankoop zijn, een aanvraag van een offerte of een simpele registratie op de website.

Affiliate programma

Zoals je ziet brengt een affiliate programma de adverteerders en de uitgevers bij elkaar. Je hoeft als webmaster of auteur niet op zoek naar adverteerders en de adverteerders hoeven niet op zoek naar mensen die op een leuke manier hun dienst of product onder de aandacht kunnen brengen.

Leads

Een lead is een gebruiker die na het volgen van een advertentie een actie onderneemt. Denk hierbij aan de aankoop van een product, het aanvragen van een offerte of een simpele registratie op de website. Wat een lead precies inhoudt is per adverteerder en soms per advertentie verschillend.

De leadvergoedingen kunnen uiteen lopen tussen de 1 en soms wel 100 euro.  Als jij een leuk begeleidend artikel schrijft voor een leuk product met 5 euro leadvergoeding dan krijg je maar liefst 5 euro voor iedereen die na het lezen van jouw artikel dat product aanschaft.

De hoogte van een leadvergoeding is afhankelijk van de advertentie die erbij hoort. Je krijgt natuurlijk een veel hogere vergoeding per persoon die een duur product koopt dan voor iemand die zich simpelweg aanmeldt voor een nieuwsbrief.

Het komt ook veel voor dat je een percentage krijgt van de waarde van de aankopen in een webwinkel. Als jij iemand verwijst naar een koffiezetapparaat van 3 tientjes waar je normaal 2 euro leadvergoeding voor krijgt en de bezoeker koopt er bij de bestelling 100 magnetrons bij dan krijg je in zulke gevallen een enorme leadvergoeding.

Verschil met Google Adsense

Bij Google Adsense krijg je een klein beetje vergoeding voor elke bezoeker die je door stuurt naar een website. Bij affiliate marketing krijg je alleen maar een vergoeding als je een lead genereert, ookal heb je duizend bezoekers doorgestuurd. De leadvergoeding is enkele tientallen malen hoger dan een klikvergoeding.

In het kort

Als je bent aangemeld bij affiliate programma’s dan kan je een link plaatsen in je artikel. “vraag hier een offerte aan” of “koop hier sokken” bijvoorbeeld. Uiteraard met een leuk informatief begeleidend en lokkend artikel over sokken.

Je krijgt een vergoeding voor iedereen die via jouw artikel op die website uitkomt en een handeling verricht.

Vragen

Het is lastig om alles in 1 artikel uit te leggen dus ik ben bezig met het schrijven van een hele reeks die elk onderdeel apart even in het kort uitlegt. Ik ga hier nog even een aantal veel gestelde vragen bij langs.

Wat is affiliate marketing?

Het promoten van diensten en producten op je website of in je artikelen en daar geld mee verdienen.

Wat heb ik nodig om me aan te kunnen melden?

Bij veel affiliate programma’s heb je een eigen website nodig, bij sommigen echter niet. In een van mijn volgende artikelen zal ik een aantal van deze programma’s bij langs gaan. Foobie heeft ook een affiliate programma.

Kost het geld om me aan te melden?

Nee, je moet nooit geld betalen om geld te kunnen verdienen.

Hoe meld ik me aan?

Je meldt je aan bij een affiliate programma door een account aan te maken op de website. Ik zal voor elk affiliate programma een artikel schrijven die het een en ander vertelt over de website en het aanmaken van een account. Als je bent aangemeld bij Foobie heb je automatisch een account voor het affiliate programma van Foobie.

Hoe vind/kies ik dan advertenties om voor te schrijven?

Als je bent aangemeld bij een affiliate programma dan kan je inloggen op de website en bladeren door het materiaal dat ze hebben. Je kan dit materiaal dan gebruiken door een link in je artikel te plaatsen. Ook hierover zal ik snel een artikel schrijven.

Heb je nog een vraag die hier niet bij staat? Het kan natuurlijk heel goed zijn dat ik iets vergeet uit te leggen af en toe. Laat een reactie achter en ik zal hem proberen te beantwoorden of er een artikel over schrijven!