blog placeholder

InspiratieJe kent het vast wel. Je handen jeuken om weer eens een mooi artikel te tikken en deze vervolgens op Foobie te publiceren, maar je bent domweg inspiratieloos. Je kan maar aan één ding denken: waar moet ik in hemelsnaam nog over schrijven?! Dit is een veel voorkomend probleem en ook begrijpelijk. Er zijn al zo ontzettend veel artikelen gepubliceerd op het internet, dat je je af gaat vragen of je nog wel wat nieuws te melden hebt. Voel je je aangesproken? Lees dan hier enkele tips die je kunnen helpen bij het vinden van een onderwerp. Met een beetje geluk zit je met een kwartier weer barstensvol inspiratie en kun je met frisse energie aan de slag!

Interesses & Hobby’s

Iedereen heeft wel één of meerdere interessegebieden of hobby’s. Ben jij iemand die veel aan sport doet en zich verdiept in de nieuwste technieken of blessures? Schrijf erover! Hoewel bepaalde informatie voor jou wellicht heel vanzelfsprekend is, zijn er veel beginnelingen in de sport die graag meer over een bepaald onderwerp willen weten. Weet je bijvoorbeeld veel over mountainbiken? Schrijf dan eens een artikel over hoe je een fiets goed kan onderhouden. Je eigen ervaringen zijn nuttige informatie voor de amateurs en op deze manier kun je ze ook helpen bij het beoefenen van hun sport. Vergeet niet dat iedereen zijn informatie tegenwoordig van internet haalt, aangezien dit goedkoop en snel is. Ook jouw mening doet er dus toe! Ook al ben je misschien een bouwer van modeltreinen, het maakt allemaal niet uit. Er zijn altijd mensen die de dezelfde hobby beoefenen als jij en mensen die er veel mee bezig zijn kunnen elkaar voorzien van nuttige tips en handige weetjes.

Studiegerelateerde artikelen

Nederland staat bekend om haar hooggeschoolde bevolking, waardoor we expert zijn op het gebied van kennis. En je weet het: kennis is macht. Heb je een bepaalde studie gevolgd? Dan weet je ongetwijfeld veel over deze studierichting. Gedurende je studie heb je vast veel verslagen getypt en onderzoeken gedaan. De kans is groot dat je hierbij wetenschappelijke artikelen geraadpleegd hebt en de nieuwste informatie en technieken hebt bestudeerd. Oftewel: jij beschikt over kennis en informatie die voor andere mensen nog geheel nieuw is. Schrijf er over! Het is erg makkelijk om bijvoorbeeld een samenvatting van een scriptie te gebruiken bij het schrijven van een artikel. Hierin staan de belangrijkste conclusies van jouw onderzoek en voor veel mensen is dit interessant. Let er wel op dat het niet te oppervlakkig is. Als mensen googlen op een bepaald onderwerp, dan is dit met de intentie om meer informatie op te doen over het onderwerp. Kom dus met concrete informatie: niet te langdradig, maar wel met feiten! Maak er een goed leesbaar verhaal van en je zult zien dat mensen enthousiast worden. Een tip hierbij is om een serie artikelen te publiceren over een bepaald onderwerp. Zo krijg je niet één gigantisch lang artikel waar geen doorkomen aan is, maar behandel je elke keer een ander aspect. Dit kan ook terugkomende bezoekers opleveren. Wanneer je eenmaal de aandacht van iemand getrokken hebt…

Nothing to say? Write about it!Werk

In principe geldt voor werk precies hetzelfde als voor je studie. Op je werk hoor je vaak als eerste nieuwe ideeën en ontwikkelingen uit jouw vakgebied. Je hoort als één van de eersten wat voor ontwikkelingen er aan gaan komen en welke veranderingen er op zullen treden, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving of vernieuwde technieken en formules. Wanneer deze onderwerpen op een gegeven moment in de media komen, dan zal er veel naar gezocht worden en heb jij er al over geschreven. Een kwestie van de meute voor zijn dus.

Nieuwsberichten

De titel zegt het al: nieuwsberichten bevatten nieuwe informatie. Onderwerpen waar veel over gesproken wordt veranderen voortdurend. Het is daarom aan te raden om eens naar nieuwssites te gaan en te kijken waar er zoal over gesproken wordt. Bij het AD bijvoorbeeld is de site opgesplits in verschillende onderwerpen. Zo is er nieuws uit het binnen- en buitenland, sportnieuws, maar ook nieuws over showbizz, gezondheid, muziek, reizen en wetenschap. Over wetenschap gesproken, als dit je interesseert moet je zeker eens de nieuwsberichten in de gaten houden. Er worden constant talloze nieuwe ontdekkingen gedaan en hier kun je dus ook over schrijven. Ook op het gebied van gezondheid stopt het nieuws nooit en in feite gaat dit onderwerp iedereen aan. Heb je iemand in je familie met een bepaalde ziekte, dan weet je hier veel over en kun je de extra (nieuwe) informatie uit het nieuws of uit onderzoeken halen. Het schrijven naar aanleiding van nieuwsberichten heeft wel zo zijn voor- en nadelen. De voordelen zijn dat de bezoekersstroom kort na het publiceren van je artikel hard oploopt, maar deze na een jaar grotendeels weggevallen is. Waarschijnlijk is het onderwerp dan niet meer actueel en dus niet meer interessant. Wel kun je hier natuurlijk op inspelen door een uitgebreider artikel te schrijven en ook wat algemenere dingen aan te halen.

Social Media

Een perfecte informatiebron is social media en hierbij denk ik vooral aan Twitter. Op Twitter kun je namelijk in het linker menu zien waar men het meest over praat, oftewel welke onderwerpen actueel zijn. Twitter is expert in oplaaiende discussies en inhaken op elkaars tweets. Maak hier dus gebruik van! Als bepaalde onderwerpen op sociale media hot zijn, dan is dit normaal gesproken in het hele land zo. Pak een goed onderwerp, verdiep je er goed in en schrijf een allesomvattend en pakkend artikel. Ga geen korte dingetjes herhalen van wat er al gezegd is op social media, mensen willen nieuwe dingen horen en extra informatie zien. Zorg dat jij dat stukje toegevoegde waarde bent waar iedereen naar snakt. Of wees juist degene die de onderliggende vraag stelt die niemand anders durft te stellen. Gewaagde artikelen lokken vaak reacties uit en dit verhoogt de bezoekersstroom natuurlijk ook.

Familie, vrienden & kennissen

Een andere bron van ideeën kan je eigen netwerk zijn. Leg je oor eens goed te luisteren. Waar praten jouw familieleden en je vrienden over? Wat houdt hun bezig en wat vragen ze zich zoal af? Vaak geeft dit een goede indicatie van de onderwerpen waar mensen zich in interesseren. Je kan het iemand ook gewoon vragen. Waar wordt nu veel over gesproken, maar ontbreekt de juiste informatie? Je hoort vaak bepaalde kwesties in het nieuws waar heel veel over gediscussierd wordt, de meningen ver uiteen lopen, maar er iemand ontbreekt die even onderzoek doet en de feiten op een rijtje zet. Dit is momenteel vooral te zien op het gebied van voeding en hoe dat voedsel geproduceerd wordt.

Woordgenerator

Als je echt door de bomen het bos niet meer ziet en de voorgaande opties ook niets opleveren, dan kun je nog een woordgenerator raadplegen. Woordgeneratoren geven een willekeurig woord en misschien kan dat je op ideeën brengen. Het nadeel hiervan is wel dat je soms tig keer op de knop ‘nieuw woord’ moet drukken voor je een onderwerp hebt waar je wat mee kan. Het kan echter ook hele verrassende artikelen opleveren. Probeer het maar eens! 

Mijn conclusie

Nu je diverse tips hebt gelezen rondom het vinden van een schrijfonderwerp, zul je concluderen dat je uit verschillende bronnen onderwerpen kan halen. Wees creatief, probeer nieuwe informatie toe te voegen en neem die extra tijd om eens in een wetenschappelijk artikel te duiken. Hierdoor krijg je vaak een nieuwe kijk op je onderwerp en tevens geeft het je meer duidelijkheid. Niemand leest namelijk uit zichzelf een ellenlang verslag van één of andere universiteit, maar men zal wel interesse hebben voor jouw samenvatting daarvan. Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk nieuwe inspiratie opgedaan en kan je weer met een grote glimlach zeggen:

I love writing