blog placeholder

Geld verdienen met het schrijven van artikelen voor Foobie. Het klinkt erg gemakkelijk, maar na de inschrijving begint het echte werk:L het schrijven van meerdere informatieve artikelen. Hoe kan dit het beste worden aangepakt? Foobie helpt u met onderstaand artikel op weg!

Eerst wordt ingegaan op het kiezen van een onderwerp. Vervolgens worden er tips gegeven voor het schrijven van het artikel zelf. Na het lezen van dit artikel heeft u weer een aantal handige tips op zak om een goed artikel te schrijven voor Foobie.

Het kiezen van een onderwerp

Het bedenken van een onderwerp waarover u gaat schrijven kan veel tijd in beslag nemen. Toch hoeft het niet zoveel tijd te kosten om een onderwerp te kiezen. Kijk in eerste instantie naar waar uw interesses liggen. Schrijven over een onderwerp dat u interessant vindt gaat veel makkelijker dan schrijven over iets dat u geen bal interesseert. Bovendien houdt interesse vaak ook in dat u over enige kennis beschikt met betrekking tot het onderwerp.

Vaak kunt u een onderwerp splitsen in meerdere subonderwerpen. Het werkt ook makkelijker om meerdere artikelen te schrijven over gerelateerde onderwerpen. U zit dan zeg maar “in” het onderwerp en kunt makkelijker op woorden en zinnen komen dan wanneer u steeds over iets ander schrijft.  U kunt bijvoorbeeld beginnen met een artikel over katten, verschillende rassen en hun kenmerken. Vervolgens een artikel over de aanschaf van een kat, mogelijke adressen en zaken waarop men dient te letten. Daarnaast valt er ook een heel artikel te schrijven over de verzorging van een kat. En ga zo maar door.

Wanneer u eenmaal begonnen bent met schrijven zult u merken dat u regelmatig bij uzelf denkt: “Hee, dit is een leuk onderwerp voor een artikel.” Noteer deze ingevingen meteen op een speciaal daarvoor bestemd lijstje. Misschien heeft u op dit moment geen tijd om het onderwerp uit te werken tot een artikel, maar op momenten dat u tijd heeft om te schrijven en verlegen zit om onderwerpen komt zo’n lijstje prima van pas.  

Tenslotte kunt u ook gewoon eens door Foobie bladeren. Bekijk de categorieën aan de linkerkant en klik eens verder door op onderwerpen die u interesseren. Vraag uzelf af: welke informatie ontbreekt hier nog? Er zijn genoeg onderwerpen waar nog weinig tot niets over is geschreven.

Het schrijven van een artikel

Het onderwerp is gekozen. Nu moet er nog een interessant artikel over geschreven worden. Bij het schrijven van een artikel is het erg handig om van tevoren een soort structuur aan te brengen waarbinnen u gaat schrijven. Noteer een aantal subonderwerpen waarover u wilt gaan schrijven. Om weer terug te komen op een van de genoemde voorbeelden: stel dat u een artikel schrijft over de verzorging van katten. U kunt dan beginnen met het noteren van de zaken die u aan bod wilt laten komen in het artikel. Bijvoorbeeld vachtverzorging, voedsel en vaccinaties. Deze kopjes zet u dan onder elkaar en bij elk kopje schrijft u een stukje tekst. Op deze manier ontstaat vanzelf een artikel.

Wanneer u goed thuis bent in een bepaald onderwerp is het vaak vrij makkelijk om daar een lopende tekst over te schrijven. Let daarbij wel op dat er niet teveel vaktaal wordt gebruikt. Soms is dit onvermijdelijk, maar zorg er dan voor dat elke term even kort wordt uitgelegd. Hierdoor is de tekst ook aantrekkelijk voor mensen die minder verstand van zaken hebben.

Hou bij het schrijven van het artikel de bezoeker in het achterhoofd. Wat voor termen zal deze persoon in een zoekmachine invoeren als hij of zij op zoek is naar de informatie die u te bieden heeft? Verwerk deze zoektermen zoveel mogelijk letterlijk in de tekst. Hierdoor komen er meer bezoekers vanuit de zoekmachines op uw artikel terecht. Let er wel op dat u blijft schrijven voor mensen die op zoek zijn naar informatie en niet voor zoekmachines. Een tekst die teveel gericht is op zoekmachines leest niet lekker en bezoekers zullen uw artikel dan ook sneller wegklikken.

Een andere manier om het artikel er mooi uit te laten zien en tevens makkelijker leesbaar te maken is gebruik te maken van de opmaak mogelijkheden die Foobie biedt. Een goede tekst die als een grote lap wordt weergegeven leest niet erg makkelik. Begin daarom een nieuwe alinea wanneer de tekst op een ander onderwerp overstapt. Daarnaast is er een lijstfunctie. Deze is erg handig bij het gebruik van opsommingen en houdt het artikel overzichtelijk. 

De inleiding van een artikel kan het beste pas geschreven worden wanneer het artikel zelf af is. Er is dan namelijk precies bekend wat er in het artikel komt te staan. Schrijf de inleiding zo dat de lezer van het artikel weet wat hij of zij kan verwachten en nieuwsgierig wordt naar de rest van het artikel. Een goede inleiding is niet te kort en niet te lang. Ga niet al te uitgebreid in op de inhoud van het onderwerp, dat komt in het artikel zelf wel aan bod. Vertel kort en bondig waar het over gaat.

Wanneer het even niet lukt

Het kan voorkomen dat u zich heeft voorgenomen om vandaag eens lekker te gaan schrijven. En daar zit u dan, de computer staat klaar, u heeft de tijd, maar hoe hard u ook nadenkt, het lijkt maar niet te lukken om een goede tekst te produceren… Dit is een probleem waar veel schrijvers mee te maken krijgen. Het wordt ook wel “writer’s block” genoemd en het is een bekend verschijnsel onder professionals die voor hun beroep veel moeten schrijven.

Wat meestal helpt is tijdelijk even wat anders doen. Huishouden bijvoorbeeld, of even de gedachten op nul met een lekker stukje muziek. Dan is het “moeten” eraf en komen de teksten vaak vanzelf. Mocht dit niet lukken dan kan het ook helpen om gewoon te beginnen met schrijven. Ook al kloppen de zinnen niet of lopen ze niet lekker, gewoon doorschrijven. Het is makkelijker om op een beter moment later een artikel dat al geschreven is enigszins aan te passen, dan een artikel vanuit niets te moeten schrijven.

Geen idee waarover te schrijven? Pak dan het eerder genoemde lijstje met onderwerpen erbij. Na enige tijd is zo’n lijst lang genoeg om een onderwerp te bevatten waarbij u op dat moment het een en ander te binnen schiet. Ook in tijdschriften en kranten staan tientallen onderwerpen waarover artikelen te schrijven zijn. Kijk ook eens in de televisiegids bij de documentaires. Wanneer hier een onderwerp tussen zit wat u interessant vindt dan kunt u er op internet aanvullende informatie bij zoeken en deze informatie samenvatten in een informatief artikel.

Tenslotte

Laat u niet opjagen door getallen. Kwaliteit is beter dan kwantiteit. 10 uitgebreide artikelen die diverse aspecten van een onderwerp belichten leveren meer op dan 25 kortere artikelen die alleen maar globaal een onderwerp beschrijven. Focus dus op een goede, uitgebreide inhoud en hou hierbij de lezer in het achterhoofd. Zou u tevreden zijn met uw eigen artikel als u op zoek was naar deze informatie?