blog placeholder

Artikels schrijven is voor de een heel simpel en voor de ander wat uitdagender. Dit komt eigenlijk niet door een gevoel of aanleg om te schrijven, maar eerder door kennis over hoe je het best een artikel kan schrijven. In dit artikel zal je meer te weten komen over het kiezen van een onderwerp, informatie zoeken, het verdeel en heers-principe van artikels, de indeling, de voorbereiding op publicatie en het belang van herlezing.

Het kiezen van een onderwerp

Als je aan een artikel wil beginnen, moet je uiteraard eerst een onderwerp bedenken. Kies geen onderwerp dat al duizenden keren besproken is of waar je niets vanaf weet. Als je bvb. niet weet hoe chocomelk smaakt, kan je alle informatie opzoeken en neerschrijven, maar als je niet weet hoe het smaakt, dan weet je eigenlijk niets. Dom voorbeeld, maar het is nu eenmaal zo.

Als je dan toch een onderwerp wil aanhalen dat al ontelbaar keer besproken is, zorg er dan voor dat je iets nieuws toevoegd of dat je creatief bent met het onderwerp. Als je bvb. over een kat wil schrijven, kan je de gewoonlijke informatie schrijven en er een eigen gedichtje of een eigen (grappige?) ervaring of iets dergelijks aan toevoegen.

Informatie zoeken over het onderwerp

Er zijn talloze manieren om aan informatie te geraken. Dat kan je eigen ervaring zijn, de ervaring van vrienden, het internet, boeken, tv… . Elke manier om informatie te vergaren is goed. Maar belangrijker dan informatie zoeken is informatie zoeken die correct en volledig is. Zoek informatie en controleer steeds of deze informatie correct EN volledig is. Iedereen kan schrijven wat die wil, met als gevolg dat niet alles wat je op internet vind altijd correct (of volledig) is.

Als bvb. een scholier op zoek gaat naar informatie over het Oude Romeinse Rijk, dan zal die altijd meerdere sites bezoeken. Dit is niet alleen om ervoor te zorgen dat hij voldoende informatie heeft, maar ook om te controleren dat hij correcte informatie vergaard heeft, aangezien iedereen alles kan schrijven op het internet. Als ik zou schrijven, ‘WO 1 begon in 1824, WO 2 in 1863 en WO 3 in 1901’, dan weet iedereen dat dit niet zo is, maar een kind van 7 zou dit misschien wel kunnen geloven als hij enkel mijn artikel zou lezen.

Verdeel en heers-principe

Schrijf niet te veel informatie in 1 artikel. Dit zeg ik niet alleen om je beter te laten nadenken over hoe je de mogelijkheid kan creëren om wat meer te verdienen, maar ik denk hierbij ook aan de lezer. Als je een artikel schrijft met 10 punten, dan kan je beter 10 artikels schrijven waarin je 1 punt aanhaald.
Een goed en makkelijk voorbeeld is religie. Je kan over 10 verschillende religies een beetje schrijven, met elk een eigen titel en enkele subtitels; of je kan over elke religie apart schrijven en meer gebruikmaken van je origineel bedoelde subtitels. Nog steeds zal je de mogelijkheid hebben om subtitels te maken indien je dat nodig vind, maar nu moet je niet na denken over welke aanduiding je kan gebruiken om ‘sub-subtitels’ te maken.

Door minder te schrijven, creëer je meer duidelijkheid voor de lezer. Als je aangeeft dat je artikel nog een vervolg heeft, dan kan de lezer altijd zelf bepalen of hij zich eraan wil wagen. Het is immers goed mogelijk dat de lezer op zoek is naar informatie van 1 religie en niet van alle 10 die je aangehaald hebt in je artikels. Hoe meer artikels je schrijft, hoe meer informatie je er ook kan inzetten zonder slordig over te komen.

Zelfs filmmakers en journalisten maken van dit principe gebruik. Een journalist die bvb wat ervaring gaat opdoen als steward of actreur of weet ik veel wat, publiceerd zijn verhaal in meerdere delen. Als lezers het artikel opmerken en lezen, dan is dit voldoende om de nieuwsgierigheid te wekken om ervoor te zorgen dat de lezers de vervolgartikelen ook lezen. Als filmmakers alle delen van een film in 1 keer uitbrengen, dan maken ze minder winst. Een mooi voorbeeld is de ‘Jason’-reeks (Friday the 13th), waarbij de volledige reeks van Jason bestaat uit 12 films.

Indeling van je artikel

Je indeling is belangrijker dan je zou denken. Je titel trekt wel lezers aan, maar als je geen of een slordige indeling hebt, dan hebben veel lezers de neiging om een ander artikel op te zoeken dat over hetzelfde onderwerp gaat.

Maak gebruik van duidelijke subtitels die goed aangeven waarover dat stukje gaat en probeer overbodige informatie in dat stukje te vermijden. Als je informatie hebt die je bij 2 subtitels wil schrijven, dan is het beter om deze informatie te schrijven bij de subtitel die er het meest bij past en bij de andere subtitel een verwijzing te zetten. Je subtitel is zoals de naam ook zegt, een titel onder de titel. Je subtitel is dus een korte algemene samenvatting van alle informatie die in de paragrafen staat.

Bij je indeling horen echter niet alleen subtitels, ook paragrafen hebben een invloed. Een doorlopende tekst met weinig tot geen paragrafen maakt een tekst meer onoverzichtelijk en dat zorgt ervoor dat de tekst moeilijker is om te lezen. Ook lijkt de tekst dan langer, waardoor mensen die niet veel tijd hebben sneller afhaken.
Als je wil weten wanneer je aan een andere paragraaf moet beginnen, is het handig om te weten dat de eerste (2) zinnen de algemene informatie moeten bevatten van het stukje dat je schrijft. De laatste (2) zinnen van een paragraaf bevatten vaak een conclusie of een statement, maar dit is niet altijd zo. Bij een paragraaf moet je steeds rekening houden met de inhoud.
Als je subtitel ‘citrusvruchten’ is, kan  je de paragrafen indelen in sinaasappels, citroenen enz. en er dan wat meer informatie over geven, zoals bvb de hoeveelheid vitaminen het bevat. Het gebruik van parragrafen kan er dus ook voor zorgen dat je niet teveel gaat gebruikmaken van subtitels.

Zoals je ziet, maak ik gebruik van 2 “soorten paragrafen”. De ene paragraaf is met, en de andere zonder witregel. Hierdoor schep ik meer orde, want informatie over hetzelfde, staat bij elkaar (zonder witregel) en enigszins afwijkende informatie staat op een afstandje (met witregel). Om een paragraaf zonder witregel te maken, gebruik je [shift]+[enter] in plaats van alleen [enter].

Een handige tip om je indeling makkelijk te controleren is het gebruik van ‘word’ of iets gelijkaardigs. Hier bij foobie heb je een klein schermpje en moet je veel scrollen. Word, en dan vooral het afdrukvoorbeeld, geeft je een goed overzicht van hoe je tekst eruit ziet.

Voorbereiding op publicatie

De voorbereiding op publicatie heeft alles te maken met de linkerkolom als je bij foobie artikels schrijft. Ik ga een korte schets weergeven over hoe je het best een inleiding, een beschrijving en een titel zoekt voor je artikel, maar ook de sleutelwoorden en de categorie. Meer uitleg kan je vinden in het artikel “publicatie – voorbereiding bij foobie”.

Bij het kiezen van iets, moet je jezelf enkele vragen stellen, maar bij wat juist wat moet welke vraag stellen?

  • Inleiding: Wat staat er zoal in mijn artikel?
  • Beschrijving: Als ik dit artikel zou moeten omschrijven, wat zou ik dan zeggen?
  • Titel: Hoe kan ik op zo’n kort mogelijke manier aangeven waarover mijn artikel gaan en de interesse bij de lezer wekken?
  • Sleutelwoorden: Als ik op zoek ga naar deze informatie, welke zoektermen gebruik ik dan?
  • Categorie: Als ik mijn eigen categorieën kon ontwerpen, onder welke categorie zou ik mijn artikel dan plaatsen?

Herlees

Zet je artikel niet onmiddellijk in de wachtrij als je denkt dat het af is. Een herlezing (na enkele dagen!) zorgt er niet alleen voor dat je fouten kan corrigeren, ook kan je overbodige informatie eruit halen of nuttige informatie eraan toevoegen. Het is beter om je publicatie uit te stellen elke keer je je artikel aanpast (ookal is het om schrijffouten of fouten met de indeling te voorkomen). Hoe minder fouten er in je artikel staan, hoe professioneler het eruit ziet. Hoe professioneler het eruit ziet, hoe meer waardering je artikel zal krijgen en hoe geloofwaardiger het overkomt.