blog placeholder

Zweethanden, iedereen kent het wel. Soms met een beetje spanning of als de persoon zenuwachtig wordt. Maar wat als iemand altijd zweethanden heeft?

Zweethanden is een overmatige productie van zweet in de handen. De medische naam voor zweethanden is hyperhidrosis palmaris. Zweethanden is meestal alleen zweet in de handpalm.

Zweethanden gaan vaak gepaard met hoge pychosociale druk, wat tot beperkingen in beroeps- of partnerkeuze verbonden zou kunnen zijn. Mensen die erg zwetende handen hebben, hebben er vaak moeite mee om mensen een hand te schudden. Het is natuurlijk ook niet fijn om een druppelende natte hand te schudden. Hierdoor weten die mensen dat ze zich ervoor moeten schamen, en doen dat dan ook waardoor het alleen maar erger wordt.

Een nadeel van dit overmatige gezweet is ook dat het niet verborgen kan worden. Als de oksel erg zweterig is, dan kan er een jas overgedragen worden waardoor het niet opvalt. Maar bij de handen is dat een probleem, er kunnen in de winter handschoenen gedragen worden, maar voor de rest is van het jaar is het een groot probleem.

In het eerste opzicht hoeven zweethanden niet een teken te zijn van anst of onzekerheid. Maar deze kunnen wel door deze situaties versterkt worden waardoor die personen in een vicieuze cirkel terecht komen van zweten, angst voor het zweten. Hierdoor wordt alleen maar meer gezweet, wat dus weer angst uitbrengt.

Zweethanden treden meestal pas na de puberteit op. Doordat er veel verandert in de puberteit, kan dit er een ook onderdeel van zijn. Het kan dus zijn dat een kind geen last had van zweethanden en dat dus heeft ontwikkeld in de puberteit.

{{extraAds}}

De handen, en specifiek de handplamen hebben in vergelijking tot een ander deel van het lichaam veel meer zweetklieren. Deze zijn dan wel niet voor zweten bedoeld, maar voor een betere grip, maar het gebeurt daarom sneller dat mensen last hebben van zweethanden.

De problemen van mensen met zweethanden kan enorm varieren wat te maken heeft met de ernst van het zweten. Als het zweet letterlijk van de handen afloopt is het natuurlijk niet prettig om iemand anders de hand te schudden. Het kan daarom ook veel problemen brengen in het sociale leven van die persoon. Als die persoon geen partner heeft en dat wel zou willen, is de stap moeilijk om te zetten. Dit komt doordat je meestal elkaar wel aanraakt, bijvoorbeeld door een hand te schudden, en waardoor de partnet kan voelen dat de handen erg zweterig zijn. Dit kan voor ongemakkelijke situaties zorgen, dit komt omdat de andere persoon denkt dat de persoon in kwestie nerveus is en daarom zweethanden heeft. 

Vele mensen met zweethanden hebben ook de angst om een persoon de hand te schudden waarbij de toekomst van die persoon op het spel ligt. Als een directeur van een bedrijf een contract wilt geven en daarbij de handen geschud moeten worden, kan de schaamte zo erg zijn dat de persoon het contract niet tekend omdat er handen geschud moeten worden.

Er zijn oplossingen voor de zweethanden, maar dan moet er al snel gedacht worden aan een operatie of een botox behandeling. Hierna is het wel zeker dat de zweethanden niet meer terug komen, maar het is wel een operatie wat dus ook effecten zou kunnen hebben op het verdere leven.