blog placeholder

Zwanger worden? Soms gaat dat niet makkelijk!
Als jij en je partner de keuze hebben gemaakt om te kiezen voor een kleine baby, kan het zijn dat er veel op je afkomt. Na veel praten, overleggen en overdenken heb je een grote beslissing gemaakt en nu het is zover is, kan je eigenlijk niet meer wachten… Veel stellen proberen in eerste instantie gewoon te vrijen wanneer ze daar zin aan hebben en zien wel wat er gebeurd. Als het na een aantal maanden proberen nog niet gelukt is, is het verstandig om iets beter te gaan ‘mikken’. Je kan hiervoor bijvoorbeeld ovulatie testen gebruiken.

Met een ovulatietest kan je precies zien wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je dient deze testen wel met discipline en exact volgens de gebruiksaanwijzing te doen, anders werkt het niet.

Vruchtbare periode

Je vruchtbare periode valt ongeveer in het midden van je cyclus. Je cyclus bereken je als volgt. Neem de eerste dag van je laatste menstruatie. Neem nu de dag eerste dag van je volgende menstruatie. Tel het aantal dagen wat hier tussen in zit, dit wordt je cyclus genoemd. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar het kan rustiger een aantal dagen meer of minder zijn. Het kan ook per maand verschillen, dit noemen we een onregelmatige cyclus. Als je eenmaal weet hoe lang je cyclus (ongeveer) is, kan je beginnen met de ovulatie testen. Kies de datum die midden in je cylcus valt. Een week vóór die datum begin je met de ovulatie testen en je gaat door tot een week ná die datum. Het is belangrijk om iedere dag op hetzelfde tijdstip de ovulatietest te gebruiken, verder is het van belang dat je de twee uur daarvoor niet naar het toilet bent geweest.

Een ovulatietest hoeft niet per see ’s morgens, maar omdat je urine ’s morgens meer geconcentreerd is dan verder op de dag, is dit wel aan te raden. Een ovulatietest geeft met twee donkere strepen aan wanneer je ovulatie is. Een ovulatie duurt ongeveer 48 uur, dus het is belangrijk om te vrijen als je je ovulatie hebt. Als je ovuleert, ga dan niet meerdere keren per dag vrijen. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de zaadcellen.

Aflezen ovulatietest

Lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter, maar in principe is het aflezen van een ovulatietest simpel. Als er twee streepjes verschijnen die dezelfde kleur hebben, heb je je ovulatie. Als één van de streepjes lichter is, ben je NIET aan het ovuleren. Kijk hier dus goed naar.

Rekenvoorbeeld cyclus

Op 1 november begon je laatste menstruatie. Op 29 november begint je volgende menstruatie. Je hebt een cyclus van 28 dagen (1 november tel je mee, 29 november niet). 14 november ligt midden in je cylcus. Begin dus op 7 november met ovulatietesten en ga door tot en met 21 november.

Zwanger zijn

Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kan je een zwangerschapstest doen. Meer informatie hierover vind je in het artikel ‘zwangerschapstest’. Hou er rekening mee dat een ovulatietest geen garantie biedt voor een zwangerschap, het vergroot echter wel de kans, omdat je zeker weet dat je tijdens je vruchtbare dagen vrijt.