Er verandert veel in je lichaam tijdens een zwangerschap. Deze veranderingen kunnen heel wat ongemakken veroorzaken. Hieronder worden de meest voorkomende zwangerschapsklachten omschreven.
Een vaak gehoorde klacht is vermoeidheid. Je lichaam verandert voortdurend. Er groeit een baby in je buik en dat kost veel energie. Vermoeidheid komt vooral in de eerst drie maanden en de laatste weken voor. Wat je het beste kunt doen tegen vermoeidheid is voldoende rust nemen. Eerder naar bed gaan dan normaal. Zorg ook voor voldoende beweging.
Een tweede vaak gehoorde klacht is misselijkheid. De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta HCG aan. Hiervan worden zwangere vrouwen misselijk. De meeste vrouwen zijn in de ochtend misselijk, sommige vrouwen in de avond en anderen de hele dag door. Na vier maanden verdwijnt het HCG uit je lichaam en zal de misselijkheid afnemen. Wat je tegen misselijkheid kunt doen is voor het opstaan wat te eten en/of tedrinken. Je kunt ook kleine maaltijden verspreid over de dag eten. Als je blijft overgeven en je houdt bijna niks binnen, dan kun je het beste even contact opnemen met de huisarts of de verloskundige.
Zwangere vrouwen kunnen ook last krijgen van hun banden: dit wordt ook bandenpijn genoemd. Dit is een trekkende pijn in de liesstreek. Dit kan erg pijnlijk zijn. Doordat je baarmoeder groeit en rekt ontstaat deze pijn aan de spieren die normaal gesproken je baarmoeder op zijn plek houdt. Soms is de pijn hinderlijk bijvoorbeeld als je een snelle onverwachte beweging maakt. Meestal verdwijnt de bandenpijn in de loop van de zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam meer vocht en slijm. Hierdoor heb je meer last van afscheiding. Schadelijke ziektekiemen kunnen zo minder makkelijk binnendringen. De afscheiding hoort bij de zwangerschap en hier is helaas niks aan te doen. Wel is het belangrijk dat je je vagina alleen met water wast en geen zeep gebruikt.
Een andere klacht is jeuk. Wanneer de jeuk erger wordt en niet overgaat kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. Het is raadzaam om dan even naar de huisarts te gaan. De jeuk is de oorzaak van een verhoging van de concentratie galzure zouten in het bloed doordat ze niet goed kunnen worden afgevoerd.
Slecht slapen komt veel voor in de zwangerschap. Dat heeft te maken met de groeiende baarmoeder waardoor je minder comfortabel ligt. Ook de aanstaande moederschap zorgt voor nachtelijke onrust. Doordat je ’s nachts extra opgeslagen vocht deels uitplast, zal je ook vaker waker zijn.
Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van opgezette voeten, enkels en handen. Dit is normaal en hoort bij de zwangerschap.
Ook obstipatie wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. De darmen worden slapper en gaan trager werken. Daardoor blijft ontlasting langer in de darmen aanwezig en onderweg wordt er vocht aan ontrokken. Vandaar dat je bij verstopping hardere ontlasting hebt. Het best is veel water te drinken, vezelrijk voedsel te eten, zoals rauwkost, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Ook bewegen stimuleert de darmen; wandelen, fietsen en zwemmen zijn geschikt.
Ook aambeien voor komen. De aderen rond de anus verslappen door de hormonen. Ook wordt de druk van de baarmoeder en het kindje op het onderlichaam groot. Tijdens het krijgen van harde ontlasting kunnen de aderen uitstulpen en aambeien vormen. Deze kunnen ook inwendig voorkomen. Gebruik een aambeienzalf die geschikt is voor zwangeren, zoals een homeopathische zalf.
Voor de rest kun je ook last krijgen van brandend maagzuur. Door de invloed van de hormonen verslapt de ingangsklep van de maag. Hierdoor kan het zijn dan er maagzuur omhoog komt en de slokdarm ingaat. Het best kun je kleine maaltijden gebruiken en je maag zoveel mogelijk ruimte. Mocht je veel last hebben van brandend maagzuur dan mag je ook rennies gebruiken.