Niet veel mensen kennen de term zwangerschapsdiabetes. De vrouwen onder ons die een zwangerschap hebben doorgemaakt en hun dichte naasten zullen dit wel kennen, maar de grootste uitleg daarrond ontbreekt vaak genoeg.
Zwangerschapsdiabetes is een gevaarlijk probleem om te hebben tijdens de zwangerschap. Zelfs voor de zwangerschap vind ik persoonlijk dat je hierover ingelicht zou moeten worden. Daarvoor schrijf ik op dit moment het artikel. Zodoende krijgen onze lezers alle info hierover die nodig is.
Zwangerschapsdiabetes is een aandoening die toch zeker 2 op honderd zwangere vrouwen voorkomt. Het is een aandoening die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel verhoogt bij vrouwen die voorheen geen diabetes hadden.Dit is het gevolg van de hormonale veranderingen in een vrouwenlichaam tijdens de zwangerschap. Het lichaam wordt nagenoeg ongevoelig voor insuline waardoor het glucosegehalte stijgt. Niet lang na de bevalling hersteld het bloedsuikergehalte terug naar zijn normale toestand. Toch blijft de diabetes soms wel hangen na de zwangerschap. Dit wil zeggen dat diabetes type 2 ontstaan is tijdens de zwangerschap.
De manier waarop men dit test is door middel van een glucoseintolerantietest. De vrouwen moeten dit drinken ( héél zoet) en dan een uurtje wachten. Het glucosegehalte wordt dan getest.
De complicaties die hierdoor kunnen optreden zijn :
- macrosomie : het te groot zijn van de foeutus. Hierdoor geraakt de baby moeilijk door het geboortekanaal, waardoor er vaak moet worden overgegaan tot een keizersnede.
- hypoglycemie : dit onstaat vlak na de geboorte. De bloedsuikerspiegel van het kind is dan te laag omdat hij steeds gewoon is geweest aan een hoger glucosegehalte in de buik. Wanneer nodig krijgen de baby’s glucose per infuus.
De behandeling bestaat uit een dieet en in sommige gevallen het behandelen met insuline.
Hopelijk heeft deze uitleg jullie geholpen en was hij informatief genoeg.
Dankjewel
Leigh