blog placeholder

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap wat bloed verliest vooral in het begin van je zwangerschap in de eerste drie maanden maar dit hoeft niet perse te betekenen dat het een miskraam is, er zijn verschillende oorzaken mogelijk die overigens niet ernstig zijn……

Wanneer je net ontdekt hebt dat je zwanger bent dan gaan er diverse gevoelens door je heen. Dit kan blijdschap zijn maar ook angst. Waar zijn de meeste zwangere vrouwen nu het meeste bang voor en om wat maken ze zich vooral ongerust? Er zal tal van dingen die door je hoofd heen gaan op dat moment maar de gedachten van angst voor een miskraam en dat alles maar goed mag blijven gaan spoken toch het eerst door je hoofd, zeker wanneer je plots wat bloed verliest. Je denkt dan meteen ojee een miskraam en je schrikt….maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. In 50% procent van de gevallen heeft het bloedverlies niets te maken met een miskraam maar kunnen er andere oorzaken zijn. Dus maak je niet direct zorgen en ga even rustig zitten en zet alles op een rijtje. Bij onzekerheid is het wel beter altijd de dokter of verloskundige te bellen voor advies.

Ook is het zo heb je alleen bloedverlies of ook buikpijn/krampen en hoedanig zijn deze krampen.

Hoe is het bloedverlies? Is het wat bruin bloed? Is het spotting of in grote hoeveelheid? Is het helder rood bloed? Is het slijm met wat bloed erdoor heen of is het alleen bij het afvegen? Is het rosig bloed? Relativeer dit goed voor jezelf en geef dit ook goed door aan de verloskundige hoe jij het bloedverlies hebt want daar kunnen ze beter de oorzaak mee opsporen. Soms is er ook bloedverlies en dan is er helemaal geen oorzaak te vinden. Als blijkt dat het hartje van het vruchtje nog gewoon klopt bij de echo en er is niets te vinden dan is het meestal geen miskraam.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waaronder de innestelings bloeding. Dit kan in het begin tot ongeveer 10 weken nog zo zijn dat het vruchtje zich in je baarmoeder op een goede plek innesteld en dan de wand raakt en hierdoor wat bloed vrij komt.

Het kan ook zo zijn als je net weet dat je zwanger bent dat het dus nog een plekje aan het zoeken in in de baarmoeder.

Ook bij een blaasonsteking kan er wat {slijm} bloedverlies onstaan en dat zit dan meestal in je vagina en zie je het met afvegen, je kan dan ook wat zeuren in de buik hebben en pijn bij het plassen en veel kleine plasjes. Als je het vermoeden hebt dit te hebben dan kan je beter je urine opvangen en laten nakijken door de arts of verloskundige. Mocht je een blaasonsteking hebben drink dan cranberrysap en meestal krijg je medicijnen die je zonder zorgen in de zwangerschap kan slikken en dan verdwijnen de klachten en het bloedverlies. Het kan zijn dat je meerdere keren in je zwangerschap een blaasonsteking krijgt..meer hierover in een ander artikel.

Het kan ook zijn dat je harde ontlasting heb gehad en door de druk een adertje gesprongen is, ook al bij hard kuchen kan het gebeuren dat er een adertje in je vagine of baarmoedermond springt en dan kan je ook wat bloedverlies hebben en na verloop van tijd stopt dit vanzelf en zijn er geen andere klachten.

Ook na de sex kan er soms wat bloedverlies optreden en dit verdwijnd ook na verloop van tijd en is onschuldig.

Maar ten alle tijden wanneer het niet stopt en veel erger wordt en je hebt koorts of je hebt hevige buikkrampen bel voor advies naar je verloskundige of arts. Die kan dan na onderzoek beoordelen of het een miskraam is of “onschuldig” bloedverlies.

Probeer je niet teveel zorgen te maken, stress is ook niet goed voor de baby en probeer van je zwangerschap te genieten