blog placeholder

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld een ernstige longcomplicatie veroorzaken bij zowel moeder als baby. Naarmate de zwangerschap vordert neemt tevens de kans op A-griep toe. Maar er is natuurlijk ook goed nieuws. Zwangere vrouwen kunnen specifieke voorzorgen nemen.

De maatregelen

– Was regelmatig uw handen
– Blijf op bepaalde afstand van mensen die verkouden zijn, laat staan zelf griep hebben
– Direct contact met mensen mijden: kussen, hand geven (tenzij u natuurlijk regelmatig de handen wast)
– Geef iedereen in het gezin een eigen handdoek, washandje, bestek,…
– Blijf best weg van het openbaar vervoer, shoppingscenters, ziekenhuizen, scholen en andere besmettingshaarden
– Regelmatig ontsmetten van contactopervlakken zoals klinken, wc-bril, …

Nu hoeft u ook niet paranoia te worden en echt uzelf binnen op te sluiten, probeer gewoon op bepaalde punten wat op te letten.

Toch een verhoogd risico?

Heeft u contact gehad met iemand die de griep had of net heeft gekregen? Raadpleeg dan best uw arts. Deze zal mogelijk u en uw directe omgeving een antivirale therapie indien u niet gevaccineerd bent.

Ook wanneer u koorts maakt raadpleegt u best uw behandelende arts die uw zwangerschap opvolgt.

Wanneer u echte griepsymptomen hebt (spierpijn, hoestaanvallen, koorts, moeilijke ademhaling,…) gaat u best voor consultatie naar het ziekenhuis. Daar zal het griepvirus worden opgespoord en zal u waarschijnlijk ook een antivirale therapie voorgeschreven krijgen.

Vaccinatie

Als zwangere vrouw krijgt u voorrang wanneer de vaccins tegen griep beschikbaar zijn. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat het dan ook aangeraden is om u te laten inenten.