blog placeholder

Als je zwanger wilt worden kun je stoppen met het gebruiken van voorbehoedsmiddelen. Het kan handig zijn dat je dan weet wat voor effect dit op je lichaam heeft en hoe snel je zwanger kunt raken.

Stoppen met de pil

In de pil die het meest gebruikt wordt zit een combinatie van twee soorten hormonen: oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen zorgt ervoor dat het eitje niet tot rijping komt. Het progesteron zorgt ervoor dat het slijm dat in de baarmoedermond zit ondoordringbaar wordt voor zaadjes. Ook het baarmoederslijmvlies wordt minder goed opgebouwd, waardoor een eventueel bevruchte eicel zich slecht kan innestelen en slecht gevoed zal worden. Dat is de reden dat je bij pilgebruik minder bloedverlies hebt als je menstrueert. Daarom noem je dit bloedverlies ook geen echte menstruatie, maar een ontrekkingsbloeding. Als je stopt met de pil, kan het even duren tot je normale cyclus zich heeft hersteld. Soms heb je meteen twee later een eisprong, waardoor je weer twee weken later zou kunnen menstrueren, soms kan dat wat langer duren. Na het stoppen met de pil hoef je niet te wachten met het zwanger worden. Ook wanneer je tijdens het slikken van de pil zwanger bent geworden is dit niet erg. Het is dan alleen lastig vast te stellen wanneer je je eisprong hebt gehad. De duur van de zwangerschap wordt aan de hand van een echo bepaald.

Spiraaltje verwijderen

Een kophoudend spiraaltje verstoort de opbouw van het slijmvlies in de baarmoeder. Het voorkomt de eisprong niet, er kan dus een bevruchting plaatsvinden. Als er een bevruchting plaats heeft gevonden, dan kan het eitje zich niet nestelen in de baarmoeder en kan het zich niet verder ontwikkelen. Met de maandelijkse menstruatie verdwijnt het eitje uit je lichaam. Je cyclus is niet verstoord en gaat gewoon door. Het hormoonhoudend spiraaltje bevat het hormoon progesteron. Dat maakt het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar en het verstoort eveneens de opbouw van het baarmoederslijmvlies. Je zal merken dat je duidelijk minder menstrueert en misschien menstrueer je zelfs helemaal niet meer. Het hormoon in het spiraaltje werkt plaatselijk. Je huisarts of gynaecoloog kan het spiraaltje verwijderen. Je menstruatie zal zich dan herstellen. Ook wanneer je na het verwijderen van een spiraaltje meteen zwanger wordt is dit geen enkel probleem.

Prikpil en hormoonstaafje

Deze voorbehoedmiddelen zijn gebaseerd op slechts een hormoon: het progesteron. Het voorkomt de eisprong en zorgt dat er niet of nauwelijks baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd. Daardoor blijft vaak de menstruatie uit.. Een nadeel is dat je onregelmatig bloedverlies kunt hebben. De prikpil moet elke drie maaden toegediend worden. Je krijgt dan elke keer een vrij hoge dosis ingespoten. Het hormoonstaafje is beter bekend onder de merknaam Implanon. Het wordt onderhuids aan de binnenkant van je bovenarm aangebracht en blijft drie jaar werkzaam. Het geeft voortdurend een kleine hoeveelheid van het hormoon aan je bloedbaan af. Vrijwel direct na het verwijderen van het staafje herstelt je cyclus zich weer. Bij de prikpil kan het maanden tot wel een half jaar duren voordat je cyclus zich weer heeft hersteld en tot je zwanger kunt worden.

Condooms en pessaria

Condooms zijn er voor mannen en vrouwen. Ze zijn erop gericht op het gescheiden houden van zaadjes en eitjes. Dat is ook het doel van het pessarium, een kapje dat vaginaal over de baarmoedermond wordt aangebracht. Deze voorbehoedmiddelen worden vlak voor coitus aangebracht en ze worden vaak gebruikt met zaaddodende pasta. Deze voorbehoedsmiddelen hebben geen invloed op het menselijk lichaam.