blog placeholder

U ziet ze meer en meer, zonnepanelen.. Het is nodig dat er alternatieve middelen op de markt komen om energie te besparen, energie is namelijk niet onuitputtelijk! Als je op een milieuvriendelijke manier je energie kan opwekken en er ook nog eens geld mee kan verdienen, wie doet dit niet?? In dit artikel krijg je meer uitleg over de werking van zonnepanelen en het financiële aspect ervan.

Zonnepanelen

 

Hoe werkt het?

In een zonnepaneel zitten zonnecellen. Deze cellen zetten energie van de zon om in elektriciteit door daglicht. Zo renderen uw zonnepanelen ook wanneer de zon niet schijnt. Een belangrijk onderdeel van een zonne-installatie is de omvormer. Deze zet de elektriciteit die vrij komt om van gelijkstroom naar wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat in uw woning komt.

Simpel gezegd zorgt een zonnepaneel dus voor stroom in uw huis. Als uw zonne-installatie meer stroom produceert dan dat u verbruikt, dan zet de omvormer het teveel aan energie op het elektriciteitsnet. Wanneer u 's nachts, als het donker is, elektriciteit gebruikt, dan haalt u die van het elektriciteitsnet. Logisch, want dan is er geen zon.

 

Werkt een zonnepaneel enkel als de zon schijnt?

Zonnepanelen gebruiken daglicht om elektriciteit op te wekken. Wanneer er geen bewolking is, heb je wel meer opbrengst dan wanneer er direct zonlicht is.

 

Is mijn dak wel geschikt voor panelen?

Haast alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Leien daken, golfplaten alsook gewoon een plat dak,… alles kan. Verisol biedt u de nodige oplossingen om volop te kunnen genieten van de opbrengsten van zonnepanelen.

 

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Dat hangt er vanaf. Welk type en hoeveel panelen u kiest, welke omvormer,… De meeste gezinnen kiezen voor een installatie die 2 tot 3 kWp opbrengt. Deze kosten tussen de 12.000 en 18.000 euro.

 

Ik kies voor zonnepanelen. Wat is dan mijn opbrengst?

Zonnepanelen geven gratis elektriciteit, de dure energiefactuur voor uw stroom valt dus helemaal weg. Een installatie is natuurlijk niet gratis maar dankzij het belastingvoordeel en verschillende subsidies verdien je je installatie op minder dan 7 jaar terug. Daarna heb je je heel leven lang gratis stroom. In Vlaanderen kan je echter ook nog genieten van verschillende extra voordelen waardoor het heel aantrekkelijk is om zonnepanelen te plaatsen:
Fiscaal Als je woning ouder is dan 5 jaar krijg je een belastingvermindering. De vermindering bedraagt 40 procent van de investeringskost, spreidbaar over 4 jaar, met een maximum van 3600 euro per jaar.

Gemeentepremies Heel wat gemeenten in België geven een lokale subsidie voor zonne-energie.

Groenestroomcertificaten Per 1000 kWh aan elektriciteit dat je produceert via zonnepanelen, ontvang je een groenestroomcertificaat van 300 euro voor een gegarandeerde periode van 20 jaar.

Terugdraaiende meter Per 1000 kWh geproduceerde elektriciteit via zonnepanelen ontvang je een groenestroomcertificaat voor een gegarandeerde periode van 20 jaar. Een groenestroomcertificaat wordt door je netbeheerder uitbetaald. Hoeveel dat bedraagt hangt af van de periode waarin je installatie geplaatst is:

Duur: 20 Jaar

2006-2009 = 450 euro

2010 = 350 euro

januari tem juni 2011 = 330 euro

juli tem september 2011 = 300 euro

oktober tem december 2011 = 270 euro

januari tem maart 2012 = 250 euro

april tem juni 2012 = 230 euro

juli tem december 2012 = 210 euro

Duur: 15 Jaar

2013 = 190 euro

2014 = 150 euro

2015 = 110 euro

Vanaf 2016 = 90 euro

 

Op hoeveel jaar is mijn installatie terugverdiend?

Met de huidige groenestroomcertificaten betaalt een zonne-installatie zichzelf terug op 5 tot 6 jaar. Na deze periode brengt de installatie de gebruiker enkel nog geld op.

 

Hoe lang gaat mijn installatie van zonnepanelen mee?

Fabrikanten geven doorgaans 25 jaar garantie op de panelen. Maar de panelen gaan veel langer mee. In België liggen op sommige plaatsen panelen van eind jaren 70. Deze panelen werken nog altijd prima maar hebben iets minder opbrengst. Een paneel gaat dus héél lang mee.