Zonnen, er is zelfs een werkwoord gemaakt van het ”in de zon” liggen. De meeste mensen vinden het heerlijk maar er is nooit echt duidelijkheid geweest over de goed- of slechtheid van zonnen. In dit artikel meer duidelijkheid en handige tips!
Zonlicht heb je nodig, en het is onmisbaar. Zonder zon geen voedsel, en zonder geen voedsel geen mensen. Maar wat is zonlicht nou eigenlijk? Zonlicht is in brede zin het totale spectrum van elektromagnetische straling dat door de zon wordt verspreid. Het zonlicht dat op de aarde valt wordt gefilterd door de atmosfeer. Als de directe straling niet door wolken wordt geblokkeerd, wordt het ervaren als zonneschijn, een combinatie van helder licht en warmte.
Er zijn een aantal dingen bekend van de gunstige effecten van zonlicht op je gezondheid. Zo zorgt zonlicht voor de productie van vitamine D in het lichaam, stelt het het hart beter in staat bloed te pompen, verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed én helpt het gewicht te verliezen. Ook zorgen de aangename temperaturen van de zon voor direct opknappende mensen. Zonlicht is echter bij oudere mensen ook goed tegen depressies. Heel wat gunstige voordelen dus, maar kunnen er ook ongunstige dingen optreden?
Er zijn mensen die overgevoelig zijn voor het licht van de zon, dit is een erfelijke aandoening genaamd Erythropoïetische protoporfyrie of kortweg E.P.P. Maar dit is een groep apart en dit heeft niets te maken met het goed of slecht zijn van zonlicht voor je lichaam, want dit is zoals gezegd een aandoening. Een aantal jaren is menig burger de stuipen op het lijf gejaagd. De zon zou levensgevaarlijk zijn en dan vooral voor mensen met blond of rossig haar en sproeten of moedervlekken moesten de zon mijden. Sproetenbussen waar badgasten zich op huidkanker konden laten onderzoeken, trokken langs de vaderlandse stranden, talloze brochures en voorlichtingsfilmpjes verkondigden de boodschap: de zon zou kankerverwekkend zijn.
Het is waar dat je van teveel zonnen huidkanker kunt krijgen maar een minstens evengroot probleem is juist te weinig zonlicht. Zo zou je dus tot de conclusie kunnen komen dat zonlicht goed is, maar wel met mate. Als je al een hele middag in de zon gelegen hebt is het verstandig ’s avonds de zon te mijden, of door wat meer kleding aan te doen en een zonnebril op te zetten het zonlicht te beperken tot op je gezicht die je natuurlijk ingesmeerd hebt met zonnebrandcrème. Voor elk huidtype is er wel een geschikte zonnebrandcrème te vinden en tegenwoordig staan de schappen er vol mee. Ook zijn ze er te vinden in alle factoren, maar beter is om een hoge factor te kopen.
Er zijn twee soorten zonlicht, namelijk ultraviolet A en ultraviolet B zonlicht. UVA is een langgolvig zonlicht, dat de huid op lange termijn beschadigd, zodat deze veroudert en rimpels gaat vertonen. Deze stralen zijn het hele jaar aanwezig. UVB is een kortgolvig zonlicht, dat het huidoppervlak beschadigt en de huid doet bruinen. Als je teveel UV straling krijgt, en dan met name B, zou je huid gaan verbranden. Vooral voor kinderen tot ongeveer 15 jaar is het heel belangrijk dat ze zich goed insmeren met zonnebrandcrème want het is bewezen dat verbranding van de jonge huid een groot risico op huidkanker veroorzaakt. Voor na het zonnen is er ook iets bedacht, de zogenaamde aftersun. Dit is een (extra) verzorging want je huid heeft natuurlijk, ook al ziet hij er gezond uit, veel te lijden gehad van een dagje zonnen.
Denk dus niet, ik wil lekker bruin worden en doe geen crèmes op, want het is niet alleen belangrijk voor het verbranden, er zijn nog véél meer redenen de nodige maatregelen te treffen. Ook een zonnebril is noodzakelijk omdat je ogen te beschermen tegen de UV stralen. Gelukkig is dat geen issue meer en draagt iedereen dit ”mode accesoire!”