blog placeholder

U heeft het misschien ook wel gehad: de ziekte van Pfeiffer.

97% van de mensen boven de 30 jaar heeft de Pfeifferinfectie meegemaakt.

Dit lichte vorm word vaak niet eens opgemerkt, maar hoe kun je een zwaardere Pfeifferinfectie herkennen en bestrijden? Lees het in het volgende artikel.

De Ziekte van Pfeiffer(ook wel kissing disease of glandular fever genoemd) is een vermoeidheidsziekte.

Hoe merk je het?

De ziekte begint vaak met koorts met keelpijn of keelontsteking. De lymfeklieren, die zorgen voor het zuiveren van je lichaam, zwellen op. Dit kun je voelen in de hals of onder de oksels. Vaak is er een verlies van eetlust. De lever gaat ontsteken en de milt vergroot zich. Er zijn ook herkenninspunten zoals rode huiduitslag en uitslag op het mondslijmvlies.

Pfeifferinfectie word aangetoond in het bloed. Er moet dus bloed worden geprikt wil je er zeker van zijn dat je Pfeiffer hebt. Normaliter hoor je na een week de uitslag.

Hoe krijg je het?

De ziekte van Pfeiffer word ook wel “the Kissing Disease” genoemd. Pfeiffer wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus. Dit virus is via speeksel overdraagbaar. De ziekte is dus over te brengen door uit hetzelfde glas te drinken, aangehoest worden, of te zoenen met iemand die geïnfecteerd is met de Pfeifferinfectie. De infectie neem je over, maar of je er ook ziek van word ligt aan je weerstand. Veel mensen hebben de Pfeifferinfectie maar merken er niks van dankzij hun hoge weerstand.

Genezingstijd

De koorts en keelontsteking duren meestal hooguit een paar weken. De vermoeidheid verschilt per persoon. Sommigen zijn 2 weken moe en daarna is het over. Anderen daarentegen kunnen maandenlang moe zijn. Gemiddeld duurt de vermoeidheid 3 tot 4 weken. Er is wel sprake van een nasleep die langer dan een jaar kan duren.

De ziekte van Pfeiffer is moeilijk te bestrijden. Er bestaat namelijk geen geneesmiddel voor de Pfeifferinfectie. Je kunt de het genezingsproces versnellen door veel te rusten en niet te fanatiek te zijn. Veel fruit en groente eten is ook belangrijk. Dit zorgt voor een betere weerstand. In verband met de lever word u aangeraden geen alcohol te drinken.