De ziekte van crohn is een darmaandoening.
Tot vandaag de dag is er nog geen oorzaak voor waarom mensen deze ziekte krijgen,
en er is ook nog geen medicijn beschikbaar die de ziekte doet genezen.
De ziekte afremmen en stabiel houden is wel mogelijk
Crohn is een chronisch ontsteking van de ingewanden. De ziekte zou erfelijk bepaald zijn en de omgeving waar u leeft kan er ook mee te maken hebben. Eender welke persoon kan deze ziekte krijgen. Jong, oud, rijk, arm,…
Bij de meeste personen treedt de ziekte op tussen 15 en 30 jaar.
Op 100.000 personen zijn er jaarlijks 5 personen die ermee te maken krijgen.
De ziekte werd voor het eerste beschreven in 1932 door de amerikaanse arts Burril B. Crohn die ook naar hem genoemd is.
De oorzaak van de ziekte is tot nu toe nog niet bekend. Maar hoe de ziekte in z’n werk gaat weet men wel. Het imuumsysteem heeft ermee te maken. Witte bloedcellen komen in de darmwand en veroorzaken een chronische ontsteking. Die witte bloedcellen maken in de darm giftige stoffen aan die darmwonden veroorzaken.
De meest voorkomende klachten zijn: diarree, buikpijn (krampen), gewichtverlies, koorts, bloedarmoede komt ook voor maar dat komt door de darmbloedingen als er een opstoot optreed. De ziekte kan zich van de maag tot het darmstelsel voordoen. Bij de meeste mensen begint de ziekt aan het einde van de dunne darm of aan het begin van de dikke darm. Vaak komen er zweren in de darmen, deze maken hun eigen weg en vormen een verbinding met een ander deel van de darm. Fistels kunnen ook voorkomen bij Crohn. Een kleine fistel kan met medicatie behandeld worden, deze zouden voldoening moeten geven voor het genezen van een kleine fistel. Een grote fistel daarentegen moet vaak verwijderd worden met een operatie.
Crohn is moeilijk vast te stellen omdat ze verward word met Colitis Ulcerosa, dit is familie van Crohn.
Een darmonderzoek (coloscopie) geeft daar dan uitsluitsel over
Er zijn een aantal behandelingsmethodes, de meeste mensen moeten een operatie ondergaan om het zieke deel van de darm te laten weghalen als de medicatie wat ze nemen geen zin heeft. Maar ook een operatie neemt de ziekte niet weg. Soms blijft de ziekte na een operatie tot 7 jaar stabiel, anderen hebben nar een 3-tal weken opnieuw last van de ziekte. Een echte genezingsbehandeling bestaat nog niet, de medicijnen zorgen er alleen voor dat de ziekte zich remt en dat niet je hele darmstelsel word aangetast. Als het volledige darmstelsel is aangetast word de volledige darm verwijderd en word je een stomapatient. Dit is heel moeilijk om ermee om te gaan als je dit pas aan de hand hebt, maar naar verloop van tijd leer je er langzaam mee te leven.
Opstoten van de ziekte kan je zelf een beetje controleren door op je voeding te letten. De mensen moeten zelf ondervinden wat ze kunnen eten en wat niet. de ene persoon kan geen gezonde voeding verdragen en de andere geen vettig eten. dat hangt volledig van jouw lichaam af.
Voor vrouwen met Crohn die aan kinderen willen beginnen, zwanger zijn of borstvoeding willen geven dienen met hun arts erover te spreken ivm de behandeling. De medicatie kan er invloed op hebben.
Voor mannen die met hun vrouw/vriendin aan kinderen denken moeten ook weten dat bepaalde medicijnen de vruchtbaarheid doet verminderen. Als men stopt met die soort medicatie is dit omkeerbaar.
Een aantal soorten van medicatie voor Crohn zijn:
* Pentasa * Imuran
* Claversal (tabs) * Claversal foam (inspuiting van schuim direct in de darm)
* Salazopyrine * Collitofalk
* Budenofalk * Salofalk
* Cyclosporine * Flagil (antibiotica)