Heb jij dat ook? Dat zodra de winter begint, je je meteen een stuk lastiger uit je bed komt? Dat de dag er een stuk somberder uitziet? Dan heb je misschien wel last van een winterdip. Lees hier wat dat is en wat je ertegen kunt doen.
[image]http://www.public-domain-photos.com/free-stock-photos-1-big/people/eye-closed.jpg[/image]
Sommige mensen maakt het niet uit wat voor weer het is. Al is het buiten hondenweer, al ligt er 10 centimeter sneeuw, zij gaan nog steeds met plezier naar hun werk. Als jij wel merkt dat je last hebt van de sneeuw en de kou, heb je misschien wel last van een winterdip.
Een winterdip is te herkennen aan de volgende symptomen:
– Vermoeidheid, je hebt veel behoefte aan slaap. En als je veel slaapt wordt je toch niet uitgerust wakker.
– Somberheid, je voelt je een beetje depressief
– Gewichtsoename
– Concentratieproblemen
– Minder behoefte aan het zien van familie en vrienden, meer zin om alleen te zijn
– Ook minder behoefte aan sex of intimiteit
– Passiviteit
Herken je meerdere van deze symptomen? Dan is er grote kans dat jij ook last hebt van een winterdip. Maar geen zorgen, er zijn veel mensen die daar last van hebben en er is ook iets aan te doen!
Een van de gemakkelijkste en meest effectieve manieren om een winterdip tegen te gaan is via licht therapie.
Licht therapie kun je aanvragen in het ziekenhuis, via een zorgcentrum of via je huisarts, maar je kunt het ook gewoon doen lekker bij je thuis. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is een therapielamp.
Er zijn een paar dingen die je hierbij in gedachten moet houden:
– het heeft geen zin om al met therapie te beginnen als de symptomen zich (nog) niet voordoen. Wel is het aan te raden om te beginnen met licht therapie zodra je de eerste klachten voelt!
– De reguliere behandelingsduur is een week, dus bijvoorbeeld iedere ochtend een aantal minuten voor de therapielamp zitten. Er is echter ook aangetoond dat meer mensen een positieve reactie op licht therapie hadden na twee weken, dus je kunt zelf de periode op jouw wensen aanpassen.
– Houd voldoende afstand van de lamp! Bij iedere lamp zit een gebruiksaanwijzing welke afstand er moet zijn tussen uw gezicht en de lamp zelf. U kunt rustig iets anders doen terwijl u voor de lamp zit, zolang u maar eens in de zoveel tijd in de lamp kijkt om het licht even goed op u in te laten werken.
Veel therapielampen zijn redelijk duur, dus als u een lamp maar voor korte periode wil gebruiken kunt u bij verschillende zorgcentra een therapielamp huren.