blog placeholder

Een lang en gelukkig leven in goede gezondheid is iets dat iedereen wel wil. Niet alles heb je in de hand, maar een groot deel kan je wel zelf beinvloeden, door een gezonde levensstijl (Voetnoot 1). Maar helaas is gezond leven niet vanzelfsprekend. Onze westerse leefgewoonten maken ons steeds dikker en zorgen dat we welvaartsziektes krijgen (hart en vaatziekten, diabetes). We leven ongezond, onze levensstijl maakt ons ziek. Programma’s op tv als “Big diet”, “Obese”, “ Help mijn kind is te dik” vragen onze aandacht voor dit onderwerp. Ook laten ze zien dat je er wel degelijk wat aan kunt doen.

Verandering van levensstijl

 Je kunt je levensstijl veranderen. Je kunt zelf aan je gezondheid werken. Gezond en blijvend afvallen doe je door: gezonder te eten en te drinken, te bewegen en door je overtuigingen aan te passen. Met of zonder hulp, zoals het bij jou past. Natuurlijk is het goed om het allemaal te doen, maar, alles in eens omgooien kan wel eens te veel van het goede zijn. Rigoreus veranderen kan goed zijn, maar het gevaar bestaat dat je al snel opgeeft omdat het te pittig is of omdat het resultaat wat langer op zich laat wachten dan je hoopte. Daarom raad ik rigoreus veranderen vooral aan onder professionele begeleiding. Kleine stappen kunnen echter ook veel resultaat opleveren en zijn goed zelf te doen.                                     

Grootste effect met beperkte inspanning     

Waar kan je dan het beste beginnen? Welke kleine inspanning levert veel resultaat? In mijn werk als lifestyle coach (link naar InBalance programma) krijg ik deze vraag vaker. Voorheen zei ik: of je nu met meer bewegen, anders eten of verandering van je overtuigingen begint, het maakt niet uit, begin waar jij mee wilt beginnen. Uiteindelijk komt toch alles aan bod. Maar daar denk ik anders over sinds ik de video heb gezien van Mike Evans, huisarts en ‘Associate Professor of Family Medicine and Public Health’ aan de universiteit van Toronto. (www.myfavouritemedicine.com )

Bewegen

Hippocrates schijnt al gezegd te hebben: Beweging is het beste medicijn voor de mens. Ook in onze tijd blijkt volgens Evans dat bewegen de grootste impact op je gezondheid heeft als het om levensstijl gaat. Iemand met overgewicht die niet beweegt heeft een grotere kans op gezondheidsproblemen dan iemand met hetzelfde overgewicht die wel beweegt.

Medicijn tegen vele gezondheidsproblemen

Bewegen is niet alleen gezond als je wilt afvallen. Het is eigenlijk iets wat we allemaal moeten doen om gezond te blijven. Maar ook schijnt het verlichtend te werken bij Artritis, gaat het hoge bloeddruk tegen, vermindert het achteruitgaan bij alzheimer en dementie, verlaagt het de kans op diabetes en voorkomt het heupfracturen bij vrouwen na de overgang. Ook maak je je door bewegen minder zorgen en heb je daardoor vanzelf minder stress. Een goede reden voor mijzelf om ook weer eens wat meer te gaan bewegen, bedenk ik nu ik dit opschrijf . Ook voor de pessimisten onder ons is er goed nieuws: het werk ook tegen depressie. En, hoe paradoxaal het ook klinkt: beweging is de nummer 1 behandeling tegen moeheid.

Hoe lang bewegen of sporten

Je hoeft geen uren fanatiek te sporten (al mag het natuurlijk wel). Vanaf 20 min per dag wordt het effectief. Hoe meer, hoe beter, maar vanaf 30 minuten wordt de meeropbrengst steeds lager (met een uur sporten bereik je dus niet twee keer zo veel als met een half uur, maar bij wijze van spreken 1,5 keer zoveel). Mike Evans raadt aan om 30 minuten tot een uur per dag te bewegen. Het hoeft niet aaneengesloten. Je mag ook 3 keer 10-20 minuten bezig zijn. Hoe intensiever de beweging, hoe minder tijd je het in principe hoeft te doen.

Tips om meer te bewegen

                          
Het gaat primair om wandelen. Dat kan iedereen die z’n benen kan gebruiken. Spreek met je partner af om nog een blokje om te gaan na het eten, laat de hond uit (of neem een hond als je die nog niet hebt ), ga een blokje om tijdens de lunchpauze met collega’s. Aerobics of tennis zorgt ook voor beweging van het hele lichaam. Spreek af met vriend(inn)en waardoor je de sociale druk opvoert. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Ga op de fiets naar je werk of boodschappen doen, doe mee aan de fitness programma’s op tv, koop een yoga, pilates of andere bewegings DVD en neem een vast tijdstip op de dag dat je een onderdeel uit de DVD doet. Als je het je kunt veroorloven is een personal trainer ook zeker een goede optie. Die kan je net over de drempel heen helpen en je motiveren om het bewegen vol te houden. Wat ook helpt om het vol te houden: jezelf een beloning beloven bij succes. Bijvoorbeeld: als ik de hele week elke dag een half uur wandel mag ik/ krijg ik …..(naar eigen wens in te vullen).

Je eigen dag

Als je zelf meer wilt bewegen, is nu je kans. Elke moment heb je de kans ommake your day je toekomst te veranderen. Acties van nu hebben hun resultaat in de toekomst. Als je naar je eigen dag kijkt, hoe breng je dan de meeste tijd door? Op het werk achter de computer, zittend op de bank (voor de tv of met een boek) en slapend in bed? Waar zou je meer beweging in je dagelijkse routine in kunnen bouwen? Hoe kan jij zorgen dat jij aan je 30 minuten komt? Welke  beloning geef je jezelf als het lukt? De belangrijkste beloning die je sowieso krijgt: Een betere kwaliteit van leven.

Karin Gabor, Move to Balance™ (www.movetobalance.nl)
karin ice skating

Voetnoot 1:
Een gezonde leefstijl betekent: een gezond gewicht volgens de BMI index; Beperkt (of geen) alcohol drinken, niet roken, weinig dierlijk vet binnen krijgen, voldoende groente en fruit eten, voldoende bewegen en goed omgaan met stress.