blog placeholder

In Nederland hoor je weinig meer over AIDS en HIV, toch zijn er in Nederland nog rond de 9000 geregistreerde AIDS-patiënten en 25.000 HIV –geïnfecteerden. Gelukkig voor hen kun je tegenwoordig met de goede medicijnen nog heel lang blijven leven. Dit is echter niet overal in de wereld het geval.

AIDS

De naam van de ziekte AIDS is een afkorting van de Engelse term “acquired immune deficiency syndrome”. De officiële Nederlandse naam voor AIDS is “verworven immunodeficiëntiesyndroom”. De diagnose AIDS is voor het eerst aan het eind van jaren 70 in Amerika gedaan. Bij de eerste diagnoses van AIDS was het nog niet bekend wat de veroorzaker van AIDS was maar werd alleen vastgesteld dat er een afname was van een belangrijke groep bloedcellen die de immuniteit regelt (de CD4+ T-cellen) waardoor AIDS-patiënten zogenaamde ‘opportunistische infecties’* kregen. Daarom werd de ziekte “acquired immune deficiency syndrome” gedoopt. Pas later werd de veroorzaker van AIDS, HIV** ontdekt.

* Opportunistische infecties:  opportunistische infecties zijn infecties die gezonde mensen niet krijgen, maar die zich kunnen ontwikkelen bij een verzwakte afweer waardoor AIDS-patiënten overlijden aan infecties die gezonde mensen normaliter overleven. De meest voorkomende doodsoorzaak bij AIDS-patienten is een besmetting met het micro-organisme Pneumocystis jiroveci dat longontsteking veroorzaakt.

AIDS

**HIV:
De naam HIV is een afkorting van de Engelse term “Human immunodeficiency virus”. De officiële Nederlandse naam voor HIV is “menselijk immuundeficiëntievirus”. HIV is een zogenaamd retrovirus. Een retrovirus is een virus dat zijn erfelijk materiaal opslaat in de vorm van RNA*** . Bij een HIV infectie wordt het virale RNA gekopieerd in het DNA van de gastheercel waarna het DNA van de gastheercel constant de virale genetische code afleest en eiwitbouwstenen van het virus gaat maken en nieuw gesynthetiseerd viraal RNA onstaat. Dit nieuw gesynthetiseerde virale RNA vormt samen met een pakketje eiwitten een eiwitmantel waarna de eiwitmantel+RNA de gastheercel verlaat door middel van insnoering. Hierdoor ontstaat een nieuw virus en kunnen andere cellen worden geïnfecteerd.

AIDS

***RNA (Ribonucleïnezuur) is een qua structuur sterk op DNA gelijkende macromolecuul dat bij alle cellulaire organismen dient als boodschapper voor het overbrengen van de genetische informatie die de eiwitsynthese regelt.

Besmetting met HIV:
HIV kan worden overgedragen wanneer een slijmvlies of de bloedsomloop in aanraking komt met een HIV -besmette lichaamsvloeistof, zoals bloed, sperma, vaginale afscheiding, voorvocht en moedermelk. Overdracht van besmetting kan dus plaatsvinden tijdens een bloedtransfusie met besmet bloed (77%), overdracht van moeder op kind tijdens de zwangerschap (21%), injectienaalden, intraveneus drugsgebruik (0,6%), anale ontvangende seksuele penetratie (0,5%), ingrepen met een percutaneuze toegangsnaald (0,25%), vaginale ontvangende seksuele penetratie ( 0,08%), anale penetrerende seksuele penetratie (0,05%), vaginale penetrerende seksuele penetratie (0,04%), orale ontvangende seks met een man (0,008%) en orale penetrerende seks met een man (0,004%)

AIDS

Seropositief:
Bij een besmetting met duurt het, door de lange zogenaamde incubatietijd van het HIV virus, gemiddeld 9 à 10 jaar voordat de ziekte AIDS zich openbaart. Gedurende deze incubatietijd spreekt men over een “Seropositief” persoon.

AIDS

AIDS wereldwijd:
Op dit moment zijn er wereldwijd naar schatting 34.200.000* volwassenen met HIV/AIDS. Het aantal mensen in de wereld dat leeft met HIV stabiliseert doordat het aantal nieuwe infecties daalt. Het aantal sterfgevallen door aids neemt af doordat 5,2 miljoen mensen toegang hebben tot levensreddende medicijnen. Ongeveer 10 miljoen mensen wachten nog op behandeling.

Bestrijding:
Sinds een paar jaar is AIDS te bestrijden door iedere dag medicijnen in te nemen en is AIDS niet langer een dodelijke maar een chronische ziekte. Voor een effectieve bestrijding wordt AIDS op meerdere fronten tegelijk aangepakt, namelijk behandeling, zorg én niet in de laatste plaats preventie door goede voorlichting, verstrekking van condooms, spuitomruil, het voorkomen van Hiv-overdracht van moeder op kind, reguliere testen en behandelingen, mannenbesnijdenis en behoeding. Ook zijn er nieuwe middelen waarnaar onderzoek wordt gedaan zoals microbiciden, nieuwe vormen van behoeding en de ontwikkeling van een vaccin.

MEER INFORMATIE:
Voor actuele aanvullende informatie kun je terecht op http://www.aidsfonds.nl/hivaids/wat