roken sigaret

Vind je het lekker om na het eten een sigaret op te steken? Of ben je iemand die graag rookt op feestjes waar het gezellig is? Dan steek je ongemerkt behoorlijk wat sigaretten op in de maand. Dit kost je niet alleen veel geld, maar het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Toch zijn er genoeg Nederlanders die denken dat het allemaal wel meevalt met de schade die sigaretten aanrichten. Praat jezelf dit echter niet aan, want roken is namelijk ontzettend slecht voor je gezondheid. Je kunt er namelijk allerlei ziekten door krijgen. Om dit je nogmaals op het hart te drukken, vertellen wij je hier welke ziekten je kunt krijgen wanneer je rookt.

Longziekten

De rook die vrijkomt door aan een sigaret te zuigen, trekt over je longen. Het is dan ook niet gek dat veel mensen longziekten krijgen als gevolg van roken. Hoe dit kan? Doordat de rook van een sigaret de trilhaartjes in jouw longen aantast. Deze haartjes zorgen ervoor dat jouw longen schoon blijven, maar dit doen zij alleen wanneer ze op de juiste manier functioneren. De teer in een sigaret zorgt er namelijk voor dat de haartjes aan elkaar plakken. Als gevolg hiervan kun je de longziekte COPD krijgen. Wanneer je deze ziekte hebt, raak je ernstig benauwd. Ook moet je veel hoesten, ben je snel moe en heb je moeite met ademhalen. Naast COPD kun je ook longkanker en astma krijgen door te roken.

Kanker

In Nederland sterven op jaarbasis bijna 20.000 rokende mensen aan kanker. Indien je regelmatig rookt, moet je dus niet raar opkijken wanneer je vroeg of laat ook te maken krijgt met deze verschrikkelijke ziekte. De rook die vrijkomt bij het roken van een sigaret bevat namelijk kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen worden opgenomen in het bloed en komen zo in jouw hele lichaam terecht. Dit maakt dat er op verschillende plekken in het lichaam kanker kan ontstaan wanneer je rookt. De meeste rokende mensen sterven echter aan de gevolgen van longkanker. Bijna 90 procent van de mensen die aan deze vorm van kanker sterft, heeft ooit gerookt.

Hart- en vaatziekten

Naast longziekten en kanker veroorzaakt roken ook vaak hart- en vaatziekten. Hoe dit komt? Doordat sigaretten nicotine bevatten. Deze stof zorgt ervoor dat de binnenkant van bloedvaten aangetast wordt. Resultaat hiervan is dat er korstjes ontstaan in bloedvaten. Indien je veel rookt, ontstaan er steeds meer korstjes. Jouw bloedvaten raken zodoende dus steeds verder verstopt. Dit kan uiteindelijk grote gevolgen hebben. Bloedvaten zijn bijvoorbeeld niet meer zo flexibel en daarnaast scheuren ze ook een stuk sneller. Er kunnen ook verstoppingen plaatsvinden doordat verdikkingen afbreken. In het ergste geval krijgt jouw hart hierdoor geen zuurstof meer, wat een hartaanval tot gevolg heeft. Rook je? Dan heb je zelfs twee keer zoveel kans op een hartaanval dan een niet-roker.

Kun je niet stoppen? Probeer een e-sigaret!

Na het lezen van bovenstaande ziekten weet je dus dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te stoppen met roken. Wil je dit graag, maar lukt het je telkens niet? Probeer het dan langzaam af te bouwen. Dit kun je doen met een echte sigaret, maar ook met een e-sigaret. We horen steeds vaker dat mensen gebruikmaken van deze elektronische sigaret om te stoppen. Er komt geen rook meer vrij, maar je krijgt nog wel nicotine binnen via de best verkochte e-sigaret. Je kunt de hoeveelheid nicotine echter zelf bepalen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om het roken stukje bij beetje af te bouwen. Met een e-sigaret duurt het vast en zeker niet lang voordat je helemaal verlost bent van het roken!