blog placeholder

Informatie en adviezen over de 39e week van de zwangerschap

Het hartje van je baby aanhoren

Onderwijl je kindje wacht om geboren te worden geniet hij of zij nog naar het vertrouwde geluid van je kloppend hart. Als je kindje straks geboren is, dan ligt hij graag op je buikje of tegen je (linker) schouder. Op deze plaats hoort ie immers je hart kloppen. Dat is voor je baby een vertrouwd geluid.

Je vliezen gaan breken

Wanneer je vliezen gebroken zijn is je baby niet langer meer beschermd van infecties en virussen van buiten de buik. Duurt de bevalling langer dan een etmaal en heb je gekozen om thuis te bevallen? Zet dan de geboorte voort in het ziekenhuis om het gevaar van infecties te voorkomen.

Nog eventjes..

De laatste loodjes zijn inderdaad het zwaarste tijdens je laatste weken van je zwangerschap.Je buik is nu op zijn grootst en je zult vaak moe zijn.Geef jezelf over aan deze vermoeidheid. Doe overdag een middagdutje als je hier behoefte aan hebt.Of als je niet slaperig bent, ga dan heerlijk liggen op de bank. Want hoe meer je bent uitgerust, des te beter je bevalling zal verlopen. Zwangere dames van deze periode blijven graag dicht bij huis. Het is niet moeilijk te raden waarom: de kans dat je bevalt is nu erg groot, daar komt nog bij dat je verplaatsen erg vermoeiend is. Want je kunt nu letterlijk elk ogenblik bevallen! Houdt hier dus rekening mee. Gedurende de 39e week van je zwangerschap kan de baby elk moment arriveren, blijf hier altijd aan denken als je van huis gaat. Neem altijd een gsm mee!

Zwemmen

Tijdens het zwemmen voel je door het water even niet meer het gewicht van je buikje, dat is een verademing! Je voelt je buikje even niet meer. Het gewicht van je zware buikje is ineens verdwenen. Er zijn veel zwembaden in Nederland die speciale zwemsessies hebben voor zwangere vrouwen. Een heleboel zwambaden in Nederland geven speciale zwemlessen voor (hoog)zwangere dames, informeer of dat bij jouw in de omgeving ook zo is.) Een bijkomstig voordeeltje: je doet ook nog iets aan lichaamsbeweging! Ga wel samen met iemand (je levenspartner) zwemmen want we hebben zojuist gemeld dat de kans op bevallen erg groot is.Dan is het prettig als je snel met de auto naar huis of ziekenhuis kunt gaan.Als je in het ziekenhuis gaat bevallen: zorg ervoor dat je de kleding voor het ziekenhuis (je koffer/tas) meeneemt als je gaat zwemmen, zodat je bij een spontane bevalling meteen naar het ziekenhuis kunt rijden. Heb je besloten om in het ziekenhuis te gaan bevallen? Neem dan gelijk je vluchtkoffer mee naar het bad zodat je subiet je spullen bij je hebt mocht je opeens moeten bevallen. Als je het toch niet meer aandurft om naar het bad te gaan, of er is bij jouw in de directe omgeving geen zwembad die aan zwangerschapszemmen doet dan kun je ook lekker thuis in bad liggen. Dit werkt ook zeer ontspannend. Met een beetje zwangerschapsolie of andere lekkere kruidenolie/badolie wordt het helemaal een aangename belevenis.

Nesteldrang hebben

Zoals in week 22 vermeld hebben veel zwangere dames last van nesteldrang. Alles moet schoon voordat de baby geboren wordt! Doe wat je wilt of kunt, echter forceer niets, want je bent nu erg fragiel met je zwangere buikje. Overbelast jezelf niet, want je kunt nu niet veel hebben met je zware buik. Laat anders de papa ook maar eens de handjes uit de mouwen steken!

Geniet nog even

Ga nog even naar de kapsalon nu het nog kan! Of neem een pedicure, manicure of een schoonheidsbehandeling. Straks wordt dit allemaal eens stuk ingewikkelder als de kleine geboren is! Als de spruit geboren is kun je dit alles wellicht niet meer zo snel doen.

Checklist voor de papa

De vader moet nu ook eens in actie komen want zo vlak bij de geboorte kun je niet meer alles alleen doen. Gedurende en voor de bevalling:

  • De verloskundige: Zorg ervoor dat je steeds de juiste gegevens hebt om de verloskundige tijdig te bellen als het zover is.|Neem immer de contactgegevens van de verloskundige een mobieltje mee zodat je altijd de verloskundige kunt bellen als het nodig is. Deze informatie heb je als het goed is gekregen van de verloskundige.
  • Doe inkopen voor de geboorte: De geboorte van de kind kan heel wat tijd in beslag nemen, en in die tijd moeten jullie ook eten. Zorg dus dat er toereikend in huis is. Houdt ook rekening met de verloskundige en eventuele andere personen die tijdens de bevalling aanwezig zijn.
  • Wie is welkom bij en/of na de bevalling?Maak een lijstje met telefoonnummers van familie of vrienden die je gedurende of na de bevalling graag om je heen wilt hebben.
  • Opname apparatuur:Zorg ervoor dat je de fotocamera en/of filmcamera gereed hebt. Check dat ze voldoende opgeladen zijn en dat de opslagmedia (geheugenkaartjes, tapes) leeg zijn.Zorg dat je je fototoestel, filmcamera paraat hebt, de batterijen/accu zijn opgeladen, en dat er voldoende opslagmedia aanwezig is.
  • Babysitter regelenAls dit niet jullie 1e kindje is, dan is het niet gemakkelijk als deze altijd attentie nodig heeft gedurende de geboorte. Als je al (jonge) kinderen hebt, kun je deze even geen aandacht geven gedurende de geboorte.Mogelijk kun je arrangeren dat er iemand op je kindje(s) kan passen gedurende de geboorte van de baby. Zo kunnen jullie je helemaal zonder verdere zorgen concentreren op de bevalling.

Na de bevalling:

  • Aangifte van geboorte bij de gemeente: Voorkom een boete en schrijf je kindje binnen 3 dagen in bij je stad Je kunt hiervan een geboorte certificaat opvragen. Meestal is dit niet gratis, maar wel mooi en aardig om te hebben. De leges variëren per gemeente en liggen tussen de 10 en 25 euro.
  • Kraambezoek Gedurende de kraamvisite krijg jij het als (kersverse) pappa het nog druk. Daar de moeder is nog te vermoeid van de bevalling en daardoor moet jij (en de kraamverzorgster) het bezoek bedienen van een drankje en versnapering.
  • En het allerbelangrijkste: Het belangrijkste is natuurlijk het verzorgen van je echtgenote en kindje.En ga er maar vanuit dat je een de kneep van het luiers verschonen onder de knie gaat krijgen! Doch dit hoort er ook allemaal bij.En als dit niet jullie eerste kindje is zal het allemaal wel wat makkelijker gaan, je hebt dan tenslotte al een beetje ervaring. Mocht dit jullie 2e of 3e kindje zijn, dan gaat alles wat makkelijker, je hebt dan al wet ervaring!